بخشی از موسیقی فیلم "فروشنده" فرهادی هم سانسور می شود

اصغر فرهادی و دست اندرکاران فروشنده در جشنواره کن

یک هفته بعد از تصمیم وزارت ارشاد برای حذف موسیقی تیتراژ یک فیلم، بخشی از موسیقی فیلم اصغر فرهادی کارگردان سرشناس ایران نیز حذف خواهد شد.

بخش هایی از موسیقی فیلم فروشنده به درخواست شورای نظارت و ارزشیابی حذف می شود، هر چند که این مطلب هنوز به صورت رسمی اعلام نشده ولی ظاهرأ قطعه "رعنا" با صدای ملوک ضرابی از فیلم حذف خواهد شد.

این در حالیست که اصغر فرهادی در نشست خبری فروشنده در جشنواره سینمایی کن، فیلمش را ادای احترامی به ملوک ضرابی یکی از خواننده های نامدار موسیقی ایران توصیف کرده بود، نام یکی از شخصیت های اصلی فیلم هم رعنا است.

هنوز اصغر فرهادی واکنش رسمی به خبر حذف این قطعه کلاسیک نداشته ولی ترانه علیدوستی یکی از بازیگران فیلم در صفحه توئیتر خود به این موضوع اعتراض کرد. بر اساس برنامه اعلام شده، فروشنده اواسط شهریور در ایران اکران می شود.

در هفته های اخیر مشکلات مشابهی برای چند فیلم ایرانی دیگر پیش آمد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرط حذف قسمتهایی از موسیقی یا ترانه فیلم های "بارکد" و "اژدها وارد می شود"، پروانه نمایش عمومی این دو فیلم را صادر کرد.

یاس

سانسور صدای یاس خواننده پرطرفدار زیرزمینی از تیتراژ پایانی فیلم "بارکد" از جنجالی ترین موارد اخیر بود که بازتاب گسترده ای در شبکه های اجتماعی داشت، به گفته مصطفی کیایی کارگردان فیلم، چند روز پیش آغاز اکران از او خواستند تا آهنگ یاس را از "بارکد" حذف کند، این در حالیست که فیلم پروانه نمایش داشت و حتی در جشنواره فیلم فجر هم اکران شده بود.

مصطفی کیایی ضمن انتقاد از سانسور فیلم خود، اقدام مسئولین را غیر منصفانه توصیف کرد چرا که آهنگ یاس بخش مهمی از پایان بندی "بارکد" بود و حذف آن از بار احساسی فیلم کاسته است. در همین حال بهرام رادان یکی از بازیگران فیلم هم که رابطه نزدیکی با یاس دارد، در صفحه ایسنتاگرم خود به حذف این آهنگ از "بارکد" اعتراض کرد.

مانی حقیقی

"اژدها وارد می شود" یکی دیگر از فیلمهای بود که به این سرنوشت دچار شد، مانی حقیقی کارگردان این اثر از کریستف رضایی از آهنگسازان نوآور ایرانی خواسته بود تا موسیقی فیلم را بسازد، کریستف در یکی از صحنه ها از بخشی از موسیقی فیلم "خشت و آیینه" ساخته ابراهیم گلستان استفاده کرد، گفته می شود شورای نظارت و ارزشیابی خواستار حذف صدای خواننده زنی شده که این قطعه را خوانده است.

خشت و آیینه یکی از آثار کلاسیک ایرانی است و بسیاری از منتقدین هنری، آن را یکی از آثار ارزشمند موج نوی سینمای ایران توصیف می کنند، استفاده کریستف رضایی از قسمتی از موسیقی این فیلم، ارزشی نمادین داشت و پیام خاصی را به تماشاگران منتقل می کرد.

مدتی است موج جدید سانسور موسیقی و حذف صدای خواننده ها در فیلمهای ایرانی آغاز شده و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با سختگیری بیشتری پروانه نمایش صادر می کند.

اعتراض محافظه کاران به برگزاری کنسرت موسیقی موجب شده دولت روحانی که در زمان انتخابات خواستار رفع سانسور و محدودیت شده بود، روی به محافظه کاری بیاورد.