وزیران امور خارجه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا، آسهآن، نشست سالانه خود را در کامبوج، و با درخواست صلح در دریای جنوبی چین، هشدار به حکومت نظامی میانمار و اعلام برنامه هایی برای تقویت اقتصادهای آسیب دیده از همهگیری کووید-۱۹ به پایان رساندند.
در این نشست وزیران امور خارجه و نمایندگان حدود ۴۰ کشور در پنومپن، پایتخت کامبوج، گرد هم آمدند.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و وانگ یی وزیر امور خارجه چین در این نشست بودند. اما سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، این دیدارها را تحت الشعاع قرار داد.
میانمار غایب نشست بود. این کشور به دنبال تسلط نظامیان در سال گذشته از شرکت در نشستهای آسهآن منع شد. اعدام چهار فعال دموکراسیخواه در ماه ژوئیه در میانمار تأثیر شدید دیگری بر روابطش با آسهآن داشت.
وزیر امور خارجه کامبوج و میزبان نشستهای امسال آسهآن گفت که حکومت نظامیان میانمار در اعتمادسازی با آسهآن شکست خورده است.
در پنوم پن، وزیر امور خارجه چین مذاکرات با ژاپن را رها کرد و از یک ضیافت شام در نشستهای آسهآن خارج شد.
در بیانیه آسهآن بر لزوم به رسمیت شناختن کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق دریاها تاکید شده است. چین از زمانی که در یک پرونده حقوقی با فیلیپین در سال ۲۰۱۶ شکست خورد از به رسمیت شناختن آن کنوانسیون خودداری کرده است.
بلینکن به خبرنگاران گفت که واکنشهای چین به سفر نانسی پلوسی به تایوان که از جمله شامل یک سری اقدامات نظامی بود، بیش از حد بود و ناوهای هواپیمابر آمریکایی در حالت آماده باش باقی خواهند ماند.
اکنون همه نگاهها به نشست سران آسهآن در ماه نوامبر سالجاری است. انتظار میرود رهبران آسهآن اقداماتی را علیه میانمار انجام دهند و توصیههایی را که وزیران خارجه آنها در یک سند ۲۹ صفحهای مطرح کردهاند، تایید کنند.