اعلام آمادگی جمهوری اسلامی برای «مذاکرات هسته‌ای» و لغو تحریم‌ها

Iran Oman

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز جمعه در مصاحبه با تلویزیون چین گفت جمهوری اسلامی آماده است «بدون تأخیر» وارد «مذاکراتی سازنده» برای دستیابی به توافق در مورد برنامه هسته‌ای خود شود.

عباس عراقچی با این حال شروطی را برای این مذاکرات اعلام کرد و افزود: «شرط ما همانند برجام است؛ ایجاد اعتماد در مورد برنامه هسته‌ای در ازای لغو تحریم‌ها. ما آماده‌ایم بر این اساس مذاکره کنیم.»

او همچنین با طرح این ادعا که «جمهوری اسلامی، برجام را با حسن نیت اجرا کرد» گفت: «ایالات متحده بدون هیچ دلیل یا توجیهی از این توافق خارج شد که این خروج یک اشتباه استراتژیک بزرگ بود و با واکنش تهران مواجه شد.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین تصریح کرد که حکومت ایران منتظر خواهد ماند تا بعد از مشخص شدن سیاست‌های دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ، تصمیمات تازه خود را اتخاذ کند.

تیم انتقالی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، روز جمعه ٢٣ آذر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت تمام گزینه‌ها برای رسیدگی به برنامه هسته‌ای حکومت ایران، از جمله فشار حداکثری، روی میز است.

روزنامه وال‌استریت ژورنال نیز همان روز گزارش داد که تیم انتقالی دولت دونالد ترامپ، سرگرم بررسی گزینه‌های مختلف برای جلوگیری از دسترسی حکومت ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای، از جمله گزینه «حمله هوایی پیشگیرانه» است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان قرار است دور جدیدی از مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران را در ۱۳ ژانویه در ژنو آغاز کنند.

شورای امنیت سازمان ملل روز سه‌شنبه ۲۷ آذرماه در جریان بررسی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و گزارش دبیر‌کل سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و میزان انطباق برنامه اتمی تهران با آن قطعنامه بار دیگر از اقدامات اتمی تهران انتقاد کرد.

رزماری دی‌کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح، در این نشست موجودی اورانیوم غنی‌شده ایران را حدود ۳۲ برابر بیشتر از حد مجاز دانست و تصریح کرد این افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده تا ۲۰ و ۶۰ درصد، همچنان نگرانی‌های جدی ایجاد کرده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم در گزارش اخیر خود اعلام کرد که جمهوری اسلامی به‌طور چشمگیری سرعت غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد را افزایش داده است؛ سطحی که به ۹۰ درصد، میزان مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای، نزدیک است.

کشورهای غربی تأکید دارند که غنی‌سازی در این سطح هیچ توجیه غیرنظامی ندارد و جمهوری اسلامی تنها کشوری است که بدون تولید بمب هسته‌ای به این میزان غنی‌سازی دست زده است. در مقابل، جمهوری اسلامی بارها تأکید کرده که برنامه هسته‌ای‌اش صرفاً صلح‌آمیز است.

فرانسه، آلمان و بریتانیا روز سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ در بیانیه‌ای مشترک ضمن ابراز نگرانی عمیق از اقدامات اخیر جمهوری اسلامی در برنامه هسته‌ای، از تهران خواستند تا مسیر تنش‌زایی هسته‌ای را متوقف کند.