دستیار علی خامنه‌ای «در امور نیروهای مسلح» مهاجرت «پزشکان متخصص» را «غیرقابل قبول» دانست

یحیی رحیم صفوی، فرمانده اسبق سپاه نگران مهاجرت پزشکان است.

یحیی رحیم‌صفوی، «دستیار و مشاور عالی» علی خامنه‌ای «در امور نیروهای مسلح» امروز در همایشی، موج گسترده مهاجرت کادر درمانی را «غیرقابل قبول» دانست و گفت: «برای حفظ و نگهداری پزشکان متخصص هرکاری می‌توانید انجام دهید.»

فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در همایشی در دانشگاه علوم پزشکی سخن می‌گفت با تاکید بر اینکه «چرا پزشکان ما باید در کشورهای همسایه کار کنند؟» گفت: «باید سیستم و نظام تصمیم‌گیر در این زمینه فعالیت کند.»

اردیبهشت ماه سال جاری اعلام تعرفه‌های جدید پزشکی در ایران با انتقاد گسترده پزشکان و هشدار نسبت به فرو‌پاشی سیستم سلامت در کشور همراه شده بود.

تعرفه‌های جدید ویزیت پزشکان عمومی را ۹۰ هزار تومان، ویزیت پزشک متخصص را ۱۳۵ هزار تومان و ویزیت یک فوق‌تخصص را ۱۷۲ هزار تومان تعیین کرده بود.

افزایش ۲۵ درصدی ⁧‫تعرفه پزشکان⁩ در شرایطی بود که منابع رسمی تورم را بالای ۵۰ درصد عنوان کرده‌ بودند. ‏بسیاری این ارقام را با توجه به هزینه‌های موجود و تورم، «غیرمنطقی» دانسته بودند.

ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصصان داخلی در گفتگو با وب‌سایت «خبرآنلاین» ایران را با چند کشور همسایه مقایسه کرده و گفته بود: «یک پزشک فوق تخصص در ایران برای ویزیت ۳ دلار درآمد دارد در حالی که در افغانستان، عراق، پاکستان و سوریه درآمد پزشک بیش از ۱۰ دلار است.»

برخی نیز به این مساله اشاره کرده‌اند که در تعیین تعرفه‌ها، به «خدمات انسانی طب» توجهی نشده است و تعرفه‌ها صرفا بر اساس «زمانی که فکر می‌کنند صرف ویزیت می‌شود» مشخص شده‌اند.

افزایش مهاجرت پزشکان از مدتها پیش زنگ خطر کمبود پزشک در ایران را به صدا درآورد. دی‌ماه سال گذشته، سازمان نظام پزشکی ایران اعلام کرد که سالانه حدود ۳ هزار درخواست مهاجرت دریافت می‌کند.

به گفته مقام‌های سازمان نظام پزشکی علاوه بر مهاجرت عده زیادی از فارغ‌التحصیلان پزشکی هم به سراغ کارهایی می‌روند که «درآمدزاتر» از پزشکی باشد.

رضا لاری‌پور، سخنگوی نظام پزشکی نیز در توییتی به همین موضوع اشاره کرده و نوشته بود: «در سرزمین پارس مردمانی زندگی می‌کنند که در چند سال آینده چهره و اندام‌هایی زیبا دارند ولی از آپاندیسیت و سنگ کیسه صفرا جان به جان‌آفرین تسلیم می‌کنند. پزشکانی زبردست اما در موارد غیرضروری.»

سازمان بهداشت جهانی، سرانه پزشک متخصص در ایران، را کمتر از ۶ نفر به‌ازای هر ۱۰ هزار نفر برآورد کرده است. در حالی که بسیاری از کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای منطقه جمعیتی بیش از ۲۰ متخصص در هر ۱۰ هزار نفر دارند. بنابراین تعداد پزشکان متخصص در ایران، حدود یک‌ ششم استاندارد جهانی است.

بررسی نهادهای پژوهشی ایران نشان می‌دهد که بیش از «۴۰ درصد» از اساتید، دانشجویان، محققان، پزشکان، پرستاران و فعالان استارتاپی در حوزه‌های مختلف «میل به مهاجرت» دارند که اکثر آنها «مشکلات کشور» را از دلایل عمده مهاجرت خود اعلام می‌کنند.

سال گذشته، رصدخانه مهاجرت ایران در پژوهشی به بررسی «شاخص میل به مهاجرت» میان «دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، پزشکان، پرستاران، اساتید، محققان، پژوهشگران و فعالان کسب و کارهای نوپا (استارتاپ‌ها)» پرداخت که در نتایج استخراج‌شده از آن، آمده است که «شاخص میل به مهاجرت در همه گروه‌های بررسی شده، بیش از ۴۰ درصد است.»

افزایش مهاجرت در کادر درمانی، از پزشکان عمومی و متخصص گرفته تا پرستاران و مدیران، در ماه‌های گذشته بارها خبر ساز شده و گزارش‌های مختلفی در مورد آن منتشر شده است.