محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، سفر پنج روزه خود را به آمريکای لاتين، آغاز کرد. مقامهای آمريکا اين سفر آقای احمدی نژاد را نشانی از درماندگی جمهوری اسلامی در مقابله با تحريم های سنگينی می دانند که به دليل برنامه بحث انگيز اتمی، ايران با آن روبرو است.
رييس جمهوری ايران شامگاه يکشنبه وارد ونزوئلا شد و در فرودگاه مورد استقبال معاون رياست جمهوری ونزوئلا، قرار گرفت. او قرار است امروز، دوشنبه، با هوگو چاوز ديدار کند.
محمود احمدی نژاد پس از ديدار با همتايش هوگو چاوزِ که به تازگی از بيماری سرطان بهبود يافته، و بعد از توقف کوتاهی در نيکاراگوا، کوبا، و اکوادور، به گواتمالا می رود تا در مراسم تحليف «اوتو پرز مولينا» رييس جمهوری منتخب آن کشور، شرکت کند. تلويزيون دولتی ايران به نقل از رييس جمهوری اسلامی «روحيه انقلابی» رهبران اين کشورها را ستايش کرد.
مقام های آمريکايی می گويند ايران به علت انزوای بين المللی، در پی يافتن متحدانی در آمريکای جنوبی است. اين دومين سفر آقای احمدی نژاد به کشورهای حوزه آمريکای لاتين در سه سال گذشته است، منطقه ای که دولت ايران، بنا به برداشتی قديمی از روابط بين الملل، آن را «حيات خلوت» آمريکا می داند.
بنا به نوشته روزنامه کريستين ساينس مانيتور، به دنبال تهديد اخير تهران به بستن تنگه هرمز که با پاسخ قاطع واشنگتن روبرو شد، و حال که علائم آشکاری از به شماره افتادن نفس اقتصاد ايران بر اثر فشار انواع تحريم های وضع شده در سه دهه گذشته مشاهده می شود، فرافکنی ديپلماسی ايران از آسيای جنوب غربی به حوزه آمريکای لاتين، تلاشی برای فراهم آوردن خوراک تبليغاتی برای نظامی است که در چنبره بی مديريتی در سياست و اقتصاد داخلی و خارجی اش، به تله افتاده است.
ديدار محمود احمدی نژاد از اين چند کشور آمريکای جنوبی در شرايطی صورت می گيرد که فشارهای بين المللی عليه ايران افزايش يافته است. هفته گذشته، اعضای اتحاديه اروپا در خصوص کليات تحريم نفت ايران به توافق رسيدند. رييس جمهوری آمريکا نيز تحريم بانک مرکزی ايران را به تصويب رساند.
مقام های آمريکايی می گويند هم اکنون سفر رييس جمهوری ايران به آمريکای جنوبی نشان از انزوا و استيصال مقام های تهران دارد.
ويکتوريا نولن، سخنگوی وزرات امور خارجه آمريکا، می گويد: در شرايطی که حکومت ايران بيش از پيش تحت فشار قرار می گيرد، به شدت نيازمند دوست است و از اين رو در نقاط مختلف جهان به دنبال متحد است. آمريکا به تمامی کشورها تاکيد کرده است که اکنون زمان مناسبی برای تحکيم ارتباط اقتصادی و امنيتی با ايران نيست.
اما رييس جمهوری ونزوئلا از ادامه همکاری ها با ايران، سخن می گويد. هفته گذشته هوگو چاوز با اشاره به تقابل ايران و آمريکا در خليج فارس گفت، ونزوئلا از سفر رييس جمهوری ايران به آن کشور، استقبال می کند.
هوگو چاوز گفت: ما می دانيم که هم اکنون به علت فشارهای آمريکايی ها، تنش ها در خليج فارس افزايش يافته است و آنها يک ناو هواپيمابر به منطقه فرستاده اند. اما سفر رييس جمهور احمدی نژاد تائيد شده و ما به نماينده محترم مردم ايران، خير مقدم می گوييم.
طی سال های اخير، تقابل با آمريکا، يکی از اصلی ترين عوامل اتحاد ايران و ونزوئلا بوده است و تاکنون افزايش فشارهای آمريکا بر ايران تاثيری در روابط تهران و کاراکاس نداشته است. اما به رغم نزديکی چاوز و احمدی نژاد، برخی از سياستمداران ونزوئلا با سفر احمدی نژاد، مخالفت کرده اند.
ادگار سمبرانو، معاون مجلس ونزوئلا، گفت: من فکر می کنم اين سفر کاملا به ضرر ماست؛ اين ملاقات به روابط بين المللی ما کمک نخواهد کرد و سرمايه گذاران را از کشور ما خواهد راند؛ از منظر دموکراتيک و با توجه به منافع ژئو پلتيک، اين سفر هيج دستاوردی برای ما نخواهد داشت.
سفر محمود احمدی نژاد به پايتخت ونزوئلا، چهارمين سفر وی به اين کشور خواهد بود. آخرين ديدار احمدی نژاد و چاوز در مهر ماه سال گذشته در تهران صورت گرفت، ملاقاتی که به امضای چندين قرارداد همکاری در بخش انرژی انجاميد.
با توجه به توافق های اتحاديه اروپا و آمريکا در خصوص تحريم نفت ايران، بايد منتظر ماند و ديد گفتگوهای اين هفته رييس جمهوری ايران با متحدانش در نيمکره جنوبی، چه دستاوردی برای ايران خواهد داشت.