سازمان ملل متحد روز چهارشنبه از رهبران افراطی طالبان در افغانستان خواست از اجرای فرمانی که بهتازگی گزارش شده که تحصیل زنان در رشتههای پزشکی را ممنوع میکند، خودداری کنند. این درخواست سازمان ملل در شرایطی است که موجی از محکومیتها و درخواستها برای لغو این دستور طالبان به گوش میرسد.
منتقدان میگویند این تصمیم در عمل آخرین فرصت زنان و دختران افغان برای ادامه تحصیلات عالی را از بین میبرد.
هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) در بیانیهای هشدار داد: «اگر این دستور اجرا شود، محدودیتهای بیشتری بر حقوق زنان و دختران در زمینه آموزش و دسترسی به خدمات بهداشتی اعمال خواهد شد.»
یوناما افزود که این هیأت از بابت این ممنوعیت گزارششده «عمیقا نگران» است و در حال بررسی صحت آن از طریق کانالهای رسمی طالبان است، اما هنوز تأیید رسمی دریافت نشده است.
این فرمان که از سوی هبتالله آخوندزاده رهبر طالبان صادر شده است، از روز سهشنبه، یک روز پس از ابلاغ به رؤسای تمام دانشکدههای پزشکی در نشستی در کابل، اجرایی شده است.
به گزارش خبرنگار صدای آمریکا، مقامات بهداشتی و شرکتکنندگان در این نشست که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، گفتند از آنها خواسته شده بود این موضوع را بهصورت عمومی مطرح نکنند.
مقامات وزارت بهداشت طالبان هنوز درباره این فرمان یا نشست برگزارشده در کابل اظهارنظری نکردهاند.
سازمان ملل هشدار داده این فرمان تأثیرات مخربی بر نظام بهداشت و درمان افغانستان و توسعه این کشور فقیر جنوب آسیا خواهد داشت.
رسانههای محلی گزارش دادند بیش از ۳۰ هزار زن و دختر در سراسر افغانستان در مؤسسات پزشکی ثبتنام کردهاند و بسیاری از آنها قرار بود از سهشنبه در امتحانات شرکت کنند؛ اما با اجرایی شدن ناگهانی این ممنوعیت، از ادامه حضور در کلاسها منع شدند.
همچنین از دانشجویان زن در رشتههای مامایی و پرستاری خواسته شده به کلاسها بازنگردند.
این در حالی است که در جامعه مردسالار افغانستان، طالبان در چندین استان پزشکان مرد را از درمان بیماران زن منع کردهاند.
فعالان حقوق بشر هشدار دادهاند این ممنوعیت، میلیونها زن را از خدمات بهداشتی ضروری، از جمله خدمات مامایی و پرستاری، محروم خواهد کرد.