وزیر خارجه عربستان: آیا ایران می تواند تغییر کند؟

عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی، در یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز می نویسد جهان ایران را برای نشانه هایی از تغییر و امید به این که از یک کشور سرکش انقلابی به عضوی قابل احترام در جامعه بین المللی بدل شود زیر نظر دارد. اما ایران، به جای شکستن انزوایی خودساخته در پی ادامه سیاست های توسعه طلبانه و فرقه گرایانه خطرناک و حمایت از تروریسم با ایراد اتهامات واهی علیه پادشاهی عربستان سعودی است.

مهم است که دریابیم چرا عربستان سعودی و متحدانش در خلیج فارس به ایستادگی در برابر توسعه طلبی ایران و دادن پاسخ محکم به اقدامات خصمانه ایران متعهد هستند.

در ظاهر ممکن است به نظر برسد که ایران تغییر کرده است. ما به اقدامات اولیه ایران در عمل به توافق هسته ای و تعلیق برنامه اش برای تولید جنگ افزار هسته ای اذعان داریم. یقینا، به این امر واقفیم که بخش بزرگی از جامعه ایران خواهان گشایش بیشتر فضای داخلی و روابط بهتر با کشورهای همسایه و جهان هستند. اما حکومت جمهوری اسلامی چنین چیزی را نمی خواهد.

رفتار جمهوری اسلامی از انقلاب پنجاه و هفت تغییری نکرده است. در قانون اساسی که ایران تصویب کرد صدور انقلاب به عنوان هدف عنوان شده است. در نتیجه، ایران از گروه های افراطی خشونت طلب از جمله حزب الله در لبنان، حوثی ها در یمن و شبه نظامیان فرقه گرا در عراق حمایت کرده است. ایران یا وابستگانش در بمبگذاری های مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت در سال ۱۹۸۳ و برج های خبر در عربستان سعودی در ۱۹۹۶، و ترورهای رستوران میکونوس در برلین در ۱۹۹۶ مقصر شناخته شده اند. بر مبنای بعضی برآوردها نیروهای مورد حمایت ایران از سال ۲۰۰۳ بیش از یک هزار و یکصد نیروی آمریکایی را در عراق کشته اند.

ایران از حمله به مراکز دیپلماتیک به عنوان ابزاری برای پیشبرد سیاست خارجی اش استفاده می کند. اشغال سفارت آمریکا در تهران تنها آغاز این سیاست بود. از آن زمان، سفارت های بریتانیا، دانمارک، کویت، فرانسه، روسیه، و عربستان سعودی در ایران یا در خارج از ایران مورد حمله افراد وابسته به ایران قرار گرفته اند. دیپلمات های خارجی و مخالفان سیاسی ایرانی در سراسر جهان ترور شده اند.

حزب الله نماینده ایران، در تلاش برای کنترل لبنان است و با مخالفان سوری می جنگد؛ این روند به رشد داعش کمک کرده است. روشن است که چرا ایران خواهان بقای اسد در قدرت است: وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش سالانه اش در مورد تروریسم نوشت ایران به سوریه "به عنوان راه حیاتی ارسال تسلیحات به حزب الله" نگاه می کند.

این گزارش با اشاره به داده های سازمان ملل متحد همچنین یادآوری می کند که ایران "با هدف حمایت از سرکوب بی رحمانه رژیم اسد که به کشته شدن دستکم ۱۹۱ هزار نفر منجر شده است" درگیر تجهیز، تامین، و تعلیم نیروهای طرفدار اسد بوده است.

همین گزارش در سال ۲۰۱۲ تصریح کرده که حمایت دولتی ایران از تروریسم با فعالیت های تروریستی ایران و حزب الله به سطحی رسیده که از دهه نود میلادی به این سو سابقه نداشته است.

در یمن، حمایت ایران از تصرف کشور به دست شبه نظامیان حوثی باعث جنگی شده که هزاران کشته به همراه داشته است.

هر چند ایران ادعا می کند که اولویت اصلی سیاست خارجی اش دوستی است، اما رفتارش خلاف آن را نشان می دهد. ایران تنها بازیگر بسیار متخاصم منطقه است و اقداماتش نشانگر پایبندی به هژمونی منطقه ای و این دیدگاه است که رفتارهای آشتی جویانه نشانه ضعف ایران یا دشمنانش است.

بر این مبنا، ایران تنها چند ماه پس از رسیدن به توافق بر سر برنامه هسته ای، با نقض قطعنامه های شورای امنیت دست به آزمایش یک موشک بالیستیک زد. مدتی پس از آن هم یک ناو جنگی ایران موشکی در نزدیکی کشتی های آمریکایی و فرانسوی در آب های بین المللی شلیک کرد. حتی پس از پذیرش توافق هسته ای، آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران، از سر دادن شعار «مرگ بر آمریکا» در ایران دفاع کرد.

عربستان سعودی به ایران اجازه نمی دهد امنیت ما یا امنیت متحدان ما را تضعیف کند. ما تلاش ها برای چنین اقداماتی را به عقب می رانیم.

ایران در دروغی عجیب تمام سعودی ها را مورد اهانت قرار داده و می گوید که کشور من، محل دو مسجد مقدس، برای گسترش افراط گرایی مردم را شستشوی مغزی می دهد. ما کشوری نیستیم که در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار دارد؛ ایران این کشور است. ما کشوری نیستیم که برای حمایت از تروریسم زیر تحریم های بین المللی قرار داریم؛ ایران این کشور است. ما کشوری نیستیم که مقامات آن در فهرست تروریسم هستند؛ ایران این کشور است. ما ماموری نداریم که به اتهام طراحی ترور سفیر عربستان در واشنگتن در سال ۲۰۱۱، در دادگاه فدرال نیویورک به ۲۵ سال حبس محکوم شده است؛ ایران چنین ماموری دارد.

عربستان سعودی اغلب به دست متحدان ایران قربانی تروریسم شده است. کشور ما در خط مقدم جنگ با تروریسم قرار دارد و ما با متحدان خود در حال فعالیت هستیم. عربستان سعودی هزاران نفر را به ظن فعالیت های تروریستی بازداشت کرده و صدها تن را تحت پیگرد قرار داده است. جنگ ما علیه تروریسم با رهبری تلاش ها برای تعقیب افراد درگیر در فعالیت های تروریستی، افراد تامین کننده منابع مالی لازم این فعالیت ها، و افراد مروج ذهنیت افراطی، ادامه دارد.

پرسش واقعی این است که آیا ایران می خواهد به مقررات نظام بین الملل پایبند باشد یا همچنان یک کشور انقلابی متعهد به توسعه طلبی و بی اعتنا به قانون بین الملل بماند. در آخر، ما خواهان ایرانی هستیم که برای حل مشکلات به شکلی تلاش می کند تا مردم بتوانند در صلح زندگی کنند. اما لازمه این مهم تغییرات عمده در سیاست و رفتار ایران است. ما هنوز چنین چیزی را ندیده ایم.