روز شنبه پرزيدنت بوش در کاخ سفيد با مقام های ارشد مسئول امور مالی کشورهای صنعتی گروه ۷ ملاقات کرد. بحران اقتصادی اخير باعث کاهش فاحش ارزش سهام در بازار های سراسر جهان شده است و اين مقام ها برای بررسی راه های مقابله با اين تلاطم اقتصادی در واشنگتن اجتماع کرده اند.
سران نهاد های اقتصادی بين المللی مانند صندوق بين المللی پول نيز در اين گردهمآئی شرکت کرده اند. به گفته وزير خزانه داری آمريکا، شرکت کنندگان در اين کنفرانس متعهد شدند بهر وسيله ممکن از سقوط موسسات مالی عمده در کشورهايشان جلوگيری کنند.
جمعه ۱۰ اکتبر، بازار سهام نيويورک پر آشوب ترين روز خود را از هنگام آغاز بحران اخير در بازار های مالی پشت سر گذاشت.
روز گذشته تنها ۱۵ دقيقه بعد از شروع کار بازار سهام نيويورک، شاخص داو جونز ابتدا ۶۹۶ واحد از دست داد و يک ساعت بعد تقريبا يکصد واحد آن را بدست آورد. اما بعد از يکی دو ساعت، روند کاهش ارزش اکثر سهام ارائه شده در آن بورس شدت گرفت، و در نهايت بازار با ارقامی حاکی از سقوط کليه نمودارهای ارزش سهام به کار خود پايان داد.
به همين دليل، آلن والدز معاون موسسه دلالان سهام هيلارد و لايسون افت و خيز های شديد و ناگهانی قيمت ها در بورس نيويوک و دلهره ناشی از آن را به رولر کوستر تشبيه کرد.
پرزيدنت بوش در سخنانی در کاخ سفيد به منظور افزايش اعتماد دست اندر کاران اقتصادی به گردهمآئی اضطراری مسئولان امور مالی آمريکا و کانادا و بريتانيا و فرانسه و آلمان و ايتاليا و ژاپن در پايتخت ايالات متحده و تصميمات عاجل و انقلابی آنها برای مقابله با در هم ريختگی بازار های جهان اشاره کرد.
از سوی ديگر، سام استول استراتژيست ارشد موسسه استاندارد اند پورز، اقدامات مثبت تا بحال انجام شده برای مقابله با بحران را بی تاثير خواند.
بعيقده آقای استول، تلاطم ديروز در بورس نيويورک ناشی از تداوم تمايل سرمايه گذاران به فروش سهام بود.
بعبارت ديگر، در حاليکه تدابير فعلی عمدتا ترميم بازار اعتبارات را هدف قرار داده، بانک ها، شرکت های بيمه و ساير موسسات مالی تحت فشار سهامداران تلاش می کنند با فروش سهام خود از لطمات مالی ناشی از کاهش ارزش آن در امان بمانند.
در ۴ اکتبر کنگره آمريکا به طرح ۷۰۰ ميليارد دلاری کمک قوه مجريه به بازارهای مالی در ايالات متحده رای مثبت داد، و هنری پاولسون در سخنانی در روز شنبه ۱۱ اکتبر از "خريد و بيمه کردن وام های مسکن نکول شده، و ابتياع سهام شرکت های مالی ورشکسته در ايالات متحده" بعنوان اولين اهداف اجرائی اين طرح ياد کرد.
در ادامه وزير خزانه داری آمريکا از "افزايش مراودات بين بانکی، ... بيمه سپرده های شخصی و تامين منابع مالی برای وام های مسکن در آينده" بعنوان مهمترين تصميمات مسئولان ارشد امور مالی کشورهای گروه ۷ نام برد.
شدت گيری بحران اقتصادی اخير و احتمال عدم دسترسی کامل بانک ها به منابع پولی باعث شد هفته گذشته مهمترين بانک های مرکزی در سراسر جهان همزمان نرخ بهره خود را کاهش دهند. اما اين تصميم بيسابقه هنوز اثر مثبتی بر افت و خيز های شديد در بازار های مالی نداشته است.
۲۲ روز از شدت گيری ناگهانی بحران اقتصادی اخير در بازار های مالی آمريکا می گذرد و سوای از تاثيرات بين المللی آن، بسرعت فعاليت های مالی و توليدی در ايالات متحده را تحت تاثير قرار می دهد.
برای مثال، جنرال موتورز، بزرگترين توليد کننده خودرو در آمريکا، شرکتی چند مليتی با ۲۶۶ هزار کارگر و کارمند است، و تلاطم شديد و ناگهانی در بازارهای مالی باعث شد تنها در روز جمعه ارزش سهام اين شرکت با کاهشی ۳۱ درصدی به ۴ دلار و ۷۶ سنت (يعنی پائين ترين قيمت سهام اين کمپانی در ۵۸ سال گذشته) نزول کند.
ارقام موسسات بررسی دارائی های موسسات توليدی در آمريکا نشان می دهد شرکت جنرال موتورز در پايان ماه ژوئن ۲۱ ميليارد دلار نقد و ۵ ميليارد دلار اعتبار داشته است.
اما همين ارقام نشان می دهد به دليل قطع تقريبا کامل نظام اعتبار دهی در بازار های آمريکا و توقف فروش اتومبيل، در حال حاضر ضرر ماهانه شرکت جنرال موتورز به يک ميليارد دلار بالغ شده است.
تحليلگران اقتصادی موسسه استاندارد اند اي. ام. پي. می گويند در صورت ادامه روند کاهش شديد ارزش سهام جنرال موتورز، اين شرکت توان کسب اعتبارات جديد را از دست می دهد و در آينده نزديک اين امر خطر افزايش تعداد بيکاران را در ايالات متحده افزايش خواهد داد.