لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۲

رئيس صندوق بين المللی پول نسبت به بحران عظيم مالی بين المللی اظهار نگرانی کرد


دومینیک اشتراس کان، رئیس صندوق بین المللی پول می گوید نظام مالی جهان در آستانۀ فروپاشی فراگیر قرار دارد. وی گفت اين بحران از تشدید نگرانی نسبت به توانایی تعدادی از بانکها و موسسات بزرگ مالی جهان در آمریکا و اروپا در زمینۀ عمل به تعهداتشان سر چشمه می گیرد.

در همین حال بر اثر تلاش گستردۀ اغلب کشورهای اروپایی در کمک به بانکهایی که دچار مشکل شده اند، شاخص سهام های بازارهای جهان در بامداد امروز (دوشنبه) افزایش پیدا کرد. دولت بریتانیا در نظر دارد مبلغی معادل شصت و سه میلیارد دلار در اختیار سه بانک اصلی آن کشورقرار دهد که در صورت استفادۀ کامل بانکها از تزریق این میزان سرمایه، دولت در هریک از این بانکها به سهامدار عمده تبدیل خواهد شد.

گوردن براون، نخست وزیر بریتانیا می گوید در چنین زمان خطیری که بازارهای مالی متوقف شده اند، دولت نمی تواند مردم را به حال خود رها کند.

آقای براون می گوید دولت، در این دنیای بی ثبات و متغیر، باید برای بازرگانان، کسبۀ کوچک و صاحبان خانه ها، چون لنگر پايداری باشد تا مردم بریتانیا بتوانند به آن اتکا کنند.

دولت بریتانیا برای جلوگیری از ورشکستگی سه بانک عمدۀ آن کشورRoyal Bank of Scotland ، Lloyds و بانک مسکن HBOS، تصمیم به سرمایه گذاری در آنها کرده امّا تلاش Royal Bank of Scotland بر آن است که در صورت امکان تنها هشت میلیارد و شِش صد میلیون دلار از سی و چهار میلیارد دلار کسری خود را از دولت وام گرفته و باقی را، از طریق سرمایه گذاران دیگر تأمین کند.

اين درحالی است که تحلیگران مالی بعید می دانند در این شرایط به غیر از دولت بریتانیا، سرمایه گذار دیگری به مشارکت در سهام این بانک اقدام کند. دولت بریتانیا در دو بانک لویدز و اچ بی او اس که در حال یکی شدن هستند نیز نزدیک به سی میلیارد دلار سرمایه گذاری می کند.

با این حال دولت بریتانیا می گوید که این سرمایه گذاری دائمی نبوده و پس از بهبود شرایط مالی اقدام به فروش سهام خود خواهد کرد. اَلستر دارلینگ وزیر خزانه داری بریتانیا گفت، «دولت به عملکرد این بانکها از نزدیک نظارت داشته امّا از مداخله در امور روزمرۀ آنها خودداری خواهد کرد.»

وزیر خزانه داری بریتانیا می افزاید، همانطور که قبلاً نیز گفته شده است، دولت در نظر ندارد تا بعنوان بانکدار عمل کند و تنها هدف آن ایجاد ثَبات در سیستم بانکی کشور و قدرت بخشیدن به آنهاست.

بانک مرکزی آمریکا، بانک مرکزی اتحادیه اروپا، و بانکهای مرکزی بریتانیا و سوئیس نیز همگی اعلام کرده اند حاضرند وام های نامحدودی را با نرخ ِ بهرۀ ثابت در اختیار بانکهای تجاری قرار دهند.

ديروز نیکولا سارکوزی، رَئیس جمهوری فرانسه، اعلام کرد شانزده دولت اروپایی توافق کرده اند که بانکهای های آنان به یکدیگر وام بدهند. سارکوزی پس از این گردهمایی در پاریس گفت، هیچ کشوری به تنهایی نمی تواند اقدامی سازنده در این بحران اقتصادی جهانی، انجام دهد.

این بحران فراگیر، با سقوط بازار مسکن در آمریکا و عدم توانایی بازپرداخت اقساط خانه از سوی آمریکائیان آغاز شده است. چندین شرکت و موسسۀ معتبر مالی که در دادن وام مسکن سرمایه گذاری کرده بودند دچار ورشکستگی شده و بسیاری از بانکها رغبتی در دادن وام به مشتریان، بازرگانان و حتی به یکدیگر را ندارند.

در این حال بانک جهانی روز گذشته توافق کرد که در کمک به کشورهای در حال توسعه، اقتصاد آنان را تقویت، سیستم مالی آنها را تحکیم، رشد آن کشورها را حفظ و کشورهای فقیر را در برابر آشفتگی فرا گیر بازارهای بین المللی حمایت کند.

رابرت زالیک، رئیس بانک جهانی، می گوید بسیاری از کشورهای در حال توسعه قبلاً بر اثر افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت بسختی آسیب دیده اند و با مشکلات فراوانی برای بهبود بخشیدن به نحوۀ زندگی مردم شان روبرو هستند. آقای زالیک می افزاید، کشورهای فقیر در برابر بحران مالی جهانی، از همه شکننده تر بوده و این گروه در معرض آسیب های جدی قرار دارند که ممکن است در برخی موارد این آسیب ها دائمی باشد.

XS
SM
MD
LG