سرگئی لاوروف: دنيا بايد گفتگو در مورد تماميت ارضی گرجستان را فراموش کند

کاندليزا رايس وزير امور خارجه آمريکا که ديروز با نيکلا سارکوزی رئيس جمهور فرانسه در مورد بحران گرجستان گفتگو کرده بود، امروز با ميخائيل ساکاشويلی رئيس جمهوری گرجستان ملاقات کرد. در همين حال، شهر گوری در گرجستان همچنان در تصرف نيروهای ارتش روسيه است. به گفته سخنگوی نيروهای روسی، افراد اين نيرو در نزديکی شهر سناکی در گرجستان به انبار بزرگی از تسليحات آمريکائی دست يافته اند. از سوی ديگر سرگئی لاوروف وزير امور خارجه روسيه در سخنانی در مسکو يادآور شد «دنيا بايد گفتگو در مورد تماميت ارضی گرجستان را فراموش کند.»

***


موافقت اصولی بر سر آتش بسی نيمبند ميان روسيه و گرجستان که با تلاش های رئيس جمهوری فرانسه بدست آمده، با ادامه تحرک نيروهای روسی خارج از منطقه جدائی طلب اوستيای جنوبی و با سخنان سرگئی لاوروف وزير امور خارجه روسيه حالتی شکننده تر از قبل گرفت، سخنانی دال بر نفی اهميت تماميت ارضی کشور گرجستان که با ملاقات تقريبا همزمان ديميتری مدوِديف رئيس جمهوری روسيه با رهبران دست نشانده دو استان جدائی طلب اوستيای جنوبی و آبخازيا، از تصميم کرملين برای نهائی کردن جدائی آندو ايالت از گرجستان خبر می دهد.

ميخائيل ساکاشويلی رئيس جمهوری گرجستان در آخرين بيانات خود، يک سوم از کشورش را در تصرف نيروهای روسی اعلام کرد،نيروهائی که از يکهزار تانک و تعدادی واحد های هوائی تشکيل شده، و به همراه هزاران هزار شبه نظامی مرتکب غارت و قتل و تجاوز شده اند.

در همين رابطه، پرزيدنت بوش در سخنان صريح اللحنی از روسيه خواست تا هر چه سريعتر نيروهای خود را از گرجستان خارج کند. وزير امور خارجه آمريکا با مقايسه عمليات فعلی با تجاوز ارتش سرخ در قالب نيروهای پيمان ورشو به چکسلواکی در سال ۱۹۶۸، از سپری شدن زمان دست زدن به اين سبک از اقدامات نام برد.

ايالات متحده تقريبا بلافاصله بعد از بروز بحران عمليات وسيعی برای رساندن کمک های بشر دوستانه به گرجستان را آغاز کرد. با اين وجود وزير دفاع آمريکا صريحا امکان دخالت نظامی در گرجستان را رد کرده است. کاندليزا رايس وزير امور خارجه آمريکا هنگامی برای گفتگو با رئيس جمهوری گرجستان وارد تفليس شده که نيروهای روسی شهر گوری را کاملا در کنترل دارند، شهری تقريباً ۵۰ هزار نفری در شرق گرجستان که زادگاه ژوزف استالين دومين رهبر اتحاد شوروی سابق است و تصرف آن و قطع اين بزرگراه شرقی غربی عملا گرجستان را به دو بخش تقسيم کرده، تحرکاتی که تا بحال هزاران کشته و صدها هزار آواره گرجی بر جای گذاشته است.

در حاليکه آنگلا مرکل نخست وزير آلمان نيز برای مذاکره با رئيس جمهوری روسيه به استراحتگاه تابستانی رهبران آن کشور در سوچی در کناره دريای سياه رفته است، به گفته مقامات گرجی ستونی پيش رونده از تانک ها و نفر بر های زرهی روسی به سمت کوتايسی دومين شهر بزرگ گرجستان، در ۶۰ کيلومتری آن شهر متوقف شده اند، اقدامی که با وجود باقی گذاشتن به اصطلاح نيروهای روسی حافظ صلح در دو منطقه اوستيای جنوبی و آبخازيا که اقدامات ديپلماتيک کشورهای غربی بعنوان مهمترين هدف خود در حال حاضر انتخاب کرده اند، تا حدودی اميد به حل و فصل بحران با رضايت مسکو به عقب کشيدن نيروهای خود از خاک گرجستان را بيشتر کرده، اما هنوز نشانه ای دال بر موافقت کرملين با اين راه حل مشاهده نشده است.