رئیس جمهوری آمریکا توافق تجاری میان ۱۱ کشور اقیانوس آرام و ایالات متحده آمریکا را عامل "ترویج ارزشهای آمریکایی و حمایت از کارگران آمریکا" خوانده است.
هفته گذشته موافقتنامه موسوم به مشارکت ماورای اقیانوس آرام میان ایالات متحده با ۱۱ کشور شرق آسیا و غرب آمریکا به امضا رسید.
رئیس جمهوری آمریکا در پیام هفتگی خود گفت مذاکره و چانهزنی برای رسیدن به این توافق پنج سال طول کشید، چون "میخواستم بهترین توافق ممکن را برای کارگران آمریکایی به دست بیاورم... قوانین تجاری منسوخ شده، به ضرر کارگران کشور ما بود، و مشارکت ماورای اقیانوس آرام، این وضع را عوض میکند."
این توافق به دست آمده توافق پیچیده ای است که بر حدود ۴۰ درصد اقتصاد جهان اثر میگذارد. در این توافق مقرراتی برای تجارت بینالمللی نظیر تجارت دارو، خودرو و فرآوردههای شیری گنجانده شده است.
به گفته آقای اوباما، "مشارکت ماورای اقیانوس آرام" محکمترین استانداردهای کارگری و زیستمحیطی تاریخ را دربر میگیرد و برخلاف موافقتنامههای قبلی، این استانداردها در عمل اجرایی است."
حامیان توافق میگویند این موافقتنامه به رشد اقتصاد و بازرگانی کشورهای عضو کمک میکند. ولی مخالفان آن در داخل آمریکا ادعا میکنند که در حمایت از مشاغل در این کشور، یا محیط زیست چندان کارآیی ندارد؛ ضمن این که بر قیمت برخی از داروها اثر میگذارد.
برخی از افرادی که وارد گود کارزار ریاست جمهوری آمریکا شدهاند، با این توافق مخالفت کردهاند.
هیلاری کلینتون، که در دور اول ریاست جمهوری باراک اوباما وزیر خارجه بود، به مذاکرات برای رسیدن به این توافق کمک کرد؛ ولی اکنون میگوید مخالف آن است چون نگران است که موافقتنامه به نفع کمپانیهای دارویی تمام شود. وی همچنین گفت نگران دستکاری اعضا در ارز کشورشان است.
و دونالد ترامپ از حرب جمهوریخواه روی توئیتر این موافقتنامه را "یک توافق وحشتناک" توصیف کرد.
"مشارکت ماورای اقیانوس آرام" برای اجرایی شدن باید در ماههای آینده به تصویب کنگره برسد. پرزیدنت اوباما به حمایت هر دو حزب برای تصویب آن نیاز دارد؛ اما به نظر میرسد برخی از نمایندگان مخالف در کنگره اصولاً با هر چیزی که مورد حمایت آقای اوباما باشد، مخالفت میکنند.
آقای اوباما گفت: "همین الآن، کشورهای دیگر بر کالاهای ساخت آمریکا مالیات می بندند. ویتنام تا ۷۰ درصد روی هر خودروی آمریکایی که در آن کشور به فروش میرسد مالیات میگیرد. این مالیاتها و دیگر موانع تجاری به زیان کارگران آمریکایی است. اما مشارکت ماورای اقیانوس آرام این شرایط را عوض خواهد کرد. ۱۸ هزار نوع از مالیاتهای فعلی بر کالاها و خدمات آمریکایی حذف خواهد شد. به این ترتیب، کشاورزان، مزرعهداران، تولیدکنندگان و صاحبان مشاغل تقویت خواهند شد. معنای هموار کردن راه برای کارگران و مشاغل آمریکا همین است."
کشورهای عضو پیمان مشارکت ماورای اقیانوس آرام عبارتند از استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، ژاپن، مالزی، مکزیک، زلاند نو، پرو، سنگاپور، ایالات متحده و ویتنام.