امیرعبداللهیان: ایران «مازاد» دو میلیون دز واکسن اهدایی را به «یمن، سوریه، و افغانستان» می‌فرستد

آرشیو

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی می‌گوید ایران «مازاد» دو میلیون دز واکسن اهدایی «کشوری» که وی از آن نام نبرد را در منطقه و در «یمن، سوریه و افغانستان» استفاده خواهد کرد.

حسین امیرعبداللهیان گفت مقامات وزارت بهداشت اعلام کردند که انبارها پر و امکان دریافت واکسن‌های اهدایی وجود ندارد. به گزارش خبرگزاری ایرنا، وزیر خارجه ایران سپس گفت: «هدیه را گرفتیم و مازاد آن را در منطقه از جمله یمن، سوریه و افغانستان استفاده می‌کنیم.»

آقای امیرعبداللهیان به اینکه مازاد چه واکسنی و اهدایی کدام کشور قرار است به کشورهای منطقه از جمله یمن، سوریه و افغانستان فرستاده شود اشاره‌ای نکرد.

اما سخنگوی گمرک چند روز پیش از ورود دو محموله ۲.۴ میلیون دز واکسن چینی سینوفارم به ایران خبر داد.

حدود یک ماه پیش نیز جوزپه پرونه، سفیر ایتالیا در تهران از ارسال بیش از یک میلیون دز واکسن آسترازنکا به ایران خبر داده بود.

وزیر امور خارجه ایران در حالی از عدم استفاده از مازاد واکسن‌های اهدایی خبر می‌دهد که گزارش‌هایی مبنی بر کمبود واکسن آسترازنکا در ایران در فضای مجازی منتشر شده است.

اما معاون بهداشت وزارت بهداشت ایران تأکید کرده است که «از لحاظ ذخیره واکسن تأمین هستیم.» کمال حیدری گفت واکسن‌های داخلی دقیقا کار آسترازنکا را انجام می‌دهند.

این در حالی است که شواهد علمی مبنی بر ایمنی و کارآیی این واکسن‌ها محدود است، هیچ یک از واکسن‌ها تاییدیه جهانی ندارند و پژوهشی نیز بر روی مقایسه واکسن‌های ایرانی با واکسن استرازنکا انجام نشده است.

همچنین ببینید: کرونا در ایران | اطلاعات محدود در مورد واکسن‌های داخلی

از طرفی، انجمن ایمونولوژی و آلرژی ایران نیز در نامه‌ای به رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد که برای افرادی که دز اول و دوم خود را از واکسن‌های «ویروس غیر فعال» - مانند سینوفارم - استفاده کرده‌اند، بهترین واکسن یادآور، واکسن‌های مبتنی بر فن‌آوری «ام‌آر‌ان‌ای» هستند و خواستار تأمین این نوع واکسن شد.

در ایران، به دلیل ممنوعیت واردات واکسن‌های آمریکایی توسط رهبر جمهوری اسلامی ایران، واکسن‌های فایزر و مدرنا که بر اساس فن‌آوری «ام‌آر‌ان‌ای» ساخته شده‌اند در دسترس نیست.

همچنین ببینید: عدم دسترسی به واکسن‌های «ام آر ان ای» در ایران به رغم شیوع امیکرون؛ توضیح سازمان بهداشت جهانی به صدای آمریکا

در روزهای گذشته، اظهارات ضد و نقیض در مورد توقف واردات واکسن به ایران از سوی مقامات بهداشتی کشور مطرح شده است. رئیس سازمان غذا و داروی ایران گفته بود «در حال حاضر واردات واکسن کرونا نداریم و متکی به تولیدات داخلی هستیم.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز گفت: «یا توجه به شرایط اقتصادی فعلی»، ستاد ملی مقابله با کرونا واردات واکسن کرونا را ممنوع کرده است.

پس از انتقادهای گسترده به این اظهارات، بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و داروی ایران سخنانش در مورد ممنوعیت واردات واکسن را تکذیب کرد و گفت واردات در صورت لزوم ادامه خواهد داشت.

اما مدتی بعد، رئیس جمعیت هلال‌احمر گفت این جمعیت هنوز درخواستی از وزارت بهداشت مبنی بر واردات واکسن دریافت نکرده است.

حدود یک سال پیش، محمدرضا شانه‌ساز رئیس وقت سازمان عذا و داروی ایران گفته بود: «اگر تولید داخل انجام شود قیمت واردات کمتر می شود. اگر تولید کافی باشد دیگر وارد نمی کنیم. اگر کافی نباشد هم تولید داخل روی قیمت خرید خارجی تاثیر دارد.»