اختلال در عرضه جهانی هلیوم در پی تداوم انسداد تنگه هرمز

با تداوم انسداد تنگه هرمز، اختلال در عرضه جهانی هلیوم افزایش یافته است؛ گازی که پیش از این نیز تأمین آن برای برخی کشورها با چالش‌هایی همراه بود.

گاز هلیوم به‌عنوان محصول جانبی تولید گاز طبیعی به‌دست می‌آید و نقش حیاتی در تولید تراشه‌های کامپیوتری، نمایشگرهای تخت، کابل‌های فیبر نوری، تجهیزات پزشکی مانند (ام‌آر‌آی) و حتی صنایع هوافضا دارد.

قطر با سهمی حدود ۳۵ درصد از عرضه جهانی هلیوم، پس از ایالات متحده، دومین تولیدکننده بزرگ هلیوم در جهان به‌شمار می‌رود و اختلال در صادرات آن، به دلیل بسته ماندن تنگه هرمز، اثرات فوری بر صنایع پیشرفته خواهد داشت.

نیوزویک بر اساس اسناد و تحلیل‌های کارشناسان گزارش داده که تأمین‌کنندگان هلیوم به مشتریان خود درباره اختلال در عرضه هشدار داده‌اند.

جفری هاخ، استاد زیست‌شناسی مولکولی و زیست‌فیزیک در دانشگاه کانکتیکات، در گفت‌وگو با این نشریه آمریکایی گفت: «در دهه گذشته، هلیوم هم کمیاب‌تر شده و هم گران‌تر. به‌دست آوردن آن قطعاً دشوارتر از قبل است.»

همچنین ببینید:

انسداد تنگه هرمز؛ از شوک انرژی تا زنجیره جهانی غذا و صنعت

همچنین یکی از زیرمجموعه‌های آمریکایی شرکت فرانسوی «ایر لیکوئید» در نامه‌ای به مشتریان خود اعلام کرده که ممکن است نتواند سفارش‌ها در زمینه تامین هلیوم را به‌طور کامل تأمین کند.

شرکت «ایرگس» نیز در نامه‌ای که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده، وضعیت «اضطراری خارج از کنترل» را برای قراردادهای خود در این زمینه اعلام کرده است.

این اختلال در پی حمله موشکی ایران در ۱۸ مارس رخ داد که بخش‌هایی از مجتمع «راس لفان» متعلق به شرکت «قطر انرژی» را هدف قرار داد؛ تأسیساتی که حدود یک‌پنجم تولید گاز طبیعی مایع‌شده این کشور را شامل می‌شود.

شرکت «قطر انرژی» اعلام کرده است که تعمیر این خسارات بین سه تا پنج سال زمان خواهد برد و همچنین ناچار شده برای برخی از قراردادهای بلندمدت گاز طبیعی مایع‌شده، تا پنج سال وضعیت اضطراری اعلام کند.
تحولات مربوط به بازار هلیوم در آمریکا به دقت دنبال می‌شود، زیرا دولت فدرال دیگر ذخیره راهبردی هلیوم را در اختیار ندارد.

در سال ۲۰۲۴، «اداره مدیریت زمین» فروش ذخیره فدرال هلیوم را بر اساس «قانون مدیریت هلیوم ۲۰۱۳» به پایان رساند؛ قانونی که دولت را موظف می‌کرد تمامی دارایی‌های مرتبط با هلیوم را واگذار کند.