وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی درگیری مرزی روز شنبه میان نیروهای طالبان و جمهوری اسلامی را درگیری مختصری نامید که به گفته او «برطرف» شده است. از طرف دیگر، روزنامه رسالت، نزدیک به حزب موتلفه اسلامی، از آنچه ساده انگاری در قبال طالبان خواند، انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری «خانه ملت» وابسته به مجلس شورای اسلامی، احمد وحیدی، وزیر کشور، درباره تنش مرزی ایران و افغانستان گفت: این درگیری، «درگیری مختصری بود و در ادامه برطرف شد.»
«رئیس شورای امنیت کشور» جمهوری اسلامی در ادامه از «مذاکرات» با طرف طالبانی خبر داد و عنوان کرد: «در حال حاضر ما مشکلی نداریم و نقطه مرزی برای تردد باز بوده و در آرامش قرار دارد.»
پیش از این هم اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، دگفته بود: «از این اتفاقات برای بچههایی که در یک خانه باهم هستند می افتد که اختلافی بوجود می آید و دعوا می شود و بحث نظامی مطرح نیست. قطعا این مسائل با گفت وگو حل میشود.» انتشار این سخنان، انتقادهای زیادی را به همراه داشته است.
در این حال، قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی ، در بازدید از مرز شرقی ایران در سیستان و بلوچستان، اطهار داشته است: «در مرز مشترک ایران و افغانستان چند باری است که از طرف حاکمان افغانستان اشتباه رخ میدهد.»
در همین حال، روزنامه «رسالت» چاپ تهران و نزدیک به حزب موٰتلفه اسلامی، روز دوشنبه ۸ خرداد با اشاره به تابستان ۱۴۰۰ و روی کار آمدن دوباره گروه طالبان در افغانستان، نوشت: آن زمان برخی در داخل «ذوقزده» شدند و حتی برخی در «مواضعی نسنجیده،» از «دولت جدید طالبان استقبال کرده» و طالبان فعلی را با طالبان دو دهه پیش «متفاوت» دانستند.
این روزنامه با اشاره به سخنان اخیر حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه ، مبنی بر اینکه تهران «هیئت حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت» نمیشناسد، افزود: نتیجه «سادهانگاری» همین است که یک روز «نمایندگان سیاسی طالبان را در تهران بپذیریم» و روز دیگر «بگوییم طالبان را به رسمیت نمیشناسیم.»
با این حال، روزنامه «کیهان» که زیر نظر نماینده مستقیم علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اداره میشود، روز دوشنبه با اشاره به این درگیریهای مرزی نوشت: جمهوری اسلامی به اقتضای «شرع و عقل»، همسایگی را «فرصت همکاری و همافزایی» برای «پیشرفت کشورهای منطقه» میداند.
کیهان در ادامه با یکی قلمداد کردن «طالبان» و «کشور افغانستان» اضافه کرد: «همسایگان به گردن هم حق دارند.»
در همین حال محمد سرگزی، عضو هیات نمایندگان سیستان و بلوچستان در مجاس شورای اسلامی، به خبرگزاری «ایلنا» گفت: اخیرا طرف افغان اعلام کرده که طبق معاهده، امکان بازدید از مخزن سد کجکی و دهراوود وجود ندارد،
او گفت: ماده ۵ پروتکل ضمیمه شماره یک، تصریح کرده در ایامی که طرف افغان اعلام میکند «بارندگی در طول سال به صورت نرمال نیست» باید «اطلاعات لازم» را در اختیار «کمیساریای آبی ایران» قرار گیرد.