باوجود آنکه مسئولان ارشد آژانس بینالمللی انرژی اتمی تایید کردهاند که جمهوری اسلامی با «بازگرداندن صلاحیتهای نظارتی» این نهاد ناظر بینالمللی موافقت کرده است، اما همچنان برخی چهرهها و رسانههای نزدیک به حاکمیت اصرار دارند که چنین اجازهای به آنها داده نشده است.
وبسایت «نورنیوز» که به عنوان رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی شناخته میشود، در این ارتباط مدعی شده است که خبر دسترسی به افراد و اماکن سهگانه مورد ادعای آژانس و یا «نصب دوربینهای جدید» کذب است.
این موضع در حالی است که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی باوجود اظهارات مقامات اتمی جمهوری اسلامی، که گفتهاند «توافقی برای نصب دوربینها نکردیم»، در بازگشت از تهران در پاسخ به این پرسش که آیا تجهیزات و دوربینهایی که پیشتر جمعآوری شده بودند، دوباره نصب خواهند شد؟ گفته بود:«بله»
حسین شریعتمداری، مدیر مسئول و نماینده علی خامنهای در روزنامه «کیهان» در شماره امروز یکشنبه چهاردهم اسفندماه این نشریه خطالب به مقامات جمهوری اسلامی نوشته است: «ملاقات گروسی با اساتید و پژوهشگران هستهای ایران چه ضرورتی داشت؟» موضوع دیگری که مقامات حکومت ایران از جمله بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی آن را تکذیب کردهاند.
از سوی دیگر، رافائل گروسی، روز شنبه سیزدهم اسفند ماه در وین و در پاسخ به پرسش خبرنگار «صدای آمریکا» درباره اینکه آیا آژانس ضربالاجلی برای «چرخه وعدههای» جمهوری اسلامی دارد؟ به بیانیه مشترک آژانس و ایران اشاره کرده و گفته بود: دو طرف بر سر «مسائلی واقعی» از جمله «بازگرداندن صلاحیتهای نظارتی و راستیآزمایی و اجازه ایران به برخی دسترسیهای ویژه آژانس» توافق کردهاند.
او که پس از سفر دو روزه به تهران و دیدارش با مقامات جمهوری اسلامی در وین سخن میگفت، یادآور شد که بازدیدش از ایران به منظور «دریافت وعدههای پرشمار» نبود بلکه با هدف «برداشتن گامهایی واقعی در راستای مسیری صحیح» بود.
همچنین ببینید:
اختصاصی؛ گروسی به صدای آمریکا: کارهای دشواری پیشروی ایران و آژانس استهمزمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه سیزدهم اسفندماه پس از دیدار رافائل گروسی با مقامات جمهوری اسلامی، بیانیهای مشترک نیز منتشر کردند.
در این بیانیه که در وبسایت آژانس منتشر شده، به دیدار گروسی با ابراهیم رئیسی رئیس دولت جمهوری اسلامی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، و محمد اسلامی معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اشاره شده است.
در این دیدارها، اهمیت برداشتن گامهایی به منظور تسهیل همکاریها و تسریع در حل مسائل پادمانی باقیمانده مورد بررسی قرار گرفته است.
بر پایه مفاد بیانیه، هر دو طرف اذعان کردند چنین تعاملات مثبتی میتواند زمینهساز رسیدن به توافقهای گستردهتر در سطح دولتها باشد.
همچنین ببینید:
بیانیه مشترک آژانس و ایران: جمهوری اسلامی با نظارت بیشتر بر برنامه هستهای خود موافقت کرد