پس از چند ماه التهاب ارزی در کشور و شکسته شدن رکورد «۶۰۰ هزار ریال» برای هر یک دلار آمریکا، بار دیگر سران قوای جمهوری اسلامی جلسهای مشترک تشکیل دادند که خروجی آن تداوم سیاست نرخگذاری دستوری و افزایش اختیارات بانک مرکزی برای مداخله در بازار آزاد ارز بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری ایران، این جلسه که جزئیات آن امروز دوشنبه هشتم اسفند ماه انتشار یافته، شامگاه یکشنبه هفتم تشکیل شده و مهمترین محورهای اعلامی آن، تصویب «بسته پیشنهادی بانک مرکزی برای دریافت اختیارات لازم» جهت مهار قیمت ارز و تاکید بر «لزوم هماهنگی مجلس، قوه قضائیه و دستگاههای اجرایی» برای کنترل و کاهش نرخ ارز بوده است.
در هفتههای اخیر دولت جمهوری اسلامی چندین سیاست جدید ارزی از جمله ایجاد سامانه «دلار ناخدا»، تزریق ارز به بازار، افزایش سهمیه عمومی دریافت دلار، قطع آن و مجددا برقراری آن برای مهار سرعت افت ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی اتخاذ کرده که تاکنون هیچ یک کارگشا نبوده است.
از سوی دیگر، رسانههای ایران به نقل از احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و امور دارایی جمهوری اسلامی در ارتباط با جزئیاتی از «اختیارات ویژه بانک مرکزی در بازار ارز» نوشتند که یکی از اختیاراتی که این نهاد ارشد دولتی پیشتر به دنبال آن بود در حوزه «عدم بازگشت ارز صنایع بورسی» بود که در این بسته آمده است.
براین اساس، «تمامی صنایع کشور» حتی مجموعههای دولتی شامل «حوزه نفت و صنعت و سایر صادرکنندگان» باید در بخش ارزهای حاصله از منابع صادراتی، از بانک مرکزی جمهوری اسلامی تبعیت کنند.
خاندوزی در پاسخ به پرسشی در مورد برخی گمانه زنیها در خصوص «ایجاد محدودیت دسترسی ایران به درهم» پس از تحریمهای جهانی مالی و بانکی روسیه به دلیل تهاجم به خاک اوکراین، این مساله را تکذیب کرد و آن را بیاثر بر روند کنونی بازار آزاد ارز کشور دانست.
جمهوری اسلامی با بحرانهای فزاینده اقتصادی روبهرو است که به نظر میرسد مقامات در مدیریت آن تاکنون ناکام ماندهاند.
روز گذشته رسانههای داخلی به نقل از نمایندگان مجلس خبر دادند که معاون اول ابراهیم رئیسی، محمد مخبر، در جلسه غیرعلنی مجلس برای بررسی علل سقوط ارزش ریال که روز شنبه هفته جاری برگزار شد، گفته بود «همینی که هست.»
کاظم صدیقی نماینده علی خامنهای و امام جمعه تهران نیز روز گذشته هفتم اسفندماه گفته بود جنگ اقتصادی سختتر از جنگ نظامی است اما «با دعا میتوان از این برهه هم به خوبی گذر کرد.»