معمای بنزین ۱۴۰۲؛ یک نماینده مجلس: سهمیه بنزین تغییری نمی‌کند

سهمیه و قیمت بنزین برای سال ۱۴۰۲ همچنان در هاله‌ای ابهام.

سهمیه و قیمت بنزین در سال آینده به معمایی پیچیده تبدیل شده است. مردم ایران این روزها بیش از هر زمانی شاهد تاکید مدیران و نمایندگان مجلس مبنی بر تثبیت قیمت آن در سال آینده هستند؛ تاکیدی که به زعم برخی بیشتر سبب ایجاد نگرانی شده تا اطمینان خاطر.

در همین زمینه مالک شریعتی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲ برای اختصاص سهمیه بنزین به خانوار‌های بدون خودرو تأکید کرد که سال آینده سهمیه هزار و ۵۰۰ تومانی دولتی و سهمیه ۳ هزار تومانی آزاد ثابت خواهد ماند.

یک عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲ در مجلس نیز در این زمینه گفته است که همه افراد جامعه در سال آینده باید از «کارت سوخت شخصی» استفاده کنند.

هادی بیگی نژاد، مدعی شد که این کار مانع زیادی برای «قاچاق ‎سوخت» ایجاد خواهد کرد و در عین حال تاکید کرد «وقتی سوخت گران نمی‌شود، برای حفظ ثروت ملی لازم است بر توزیع آن نظارت بیشتری صورت گیرد.»

این نماینده مجلس با تاکید بر نظارت و کنترل میزان مصرف بنزین افزود: «در شرایطی که فاصله قیمتی ‎بنزین داخل کشور با خارج، ده برابر است و مصرف هم خیلی بالاست، باید بر توزیع آن کنترل جدی داشته باشیم.»

خبرگزاری تسنیم نیز در این زمینه نوشت که کمیسیون تلفیق ‎ بودجه۱۴۰۲ تصویب کرد؛ که دولت مجاز است از ابتدای خردادماه۱۴۰۲ و در صورت تحقق منابع، به سرپرست خانوارهای فاقد خودرو به‌ازای هر عضو خانواده، ماهانه ۱۵ لیتر بنزین سهمیه‌ای اختصاص دهد و امکان تبادل سهمیه بنزین در بازار را فراهم کند.

پیش از این، عبدالعلی رحیمی مظفری، یک عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز در صحبت‌هایی که به نوعی «توجیه» گران شدن بنزین در آینده است، گفته بود: «اگر به مردم می‌گفتیم بابت گران نشدن بنزین، چقدر هزینه می‌دهند، خودشان می‌گفتند قیمت را زیاد کنید.»

به زعم کارشناسان اقتصادی، یکی از مواردی که احتمال افزایش قیمت بنزین را قوت می‌بخشد ناترازی در تولید و مصرف است که راهکار اولیه جلوگیری از واردات بنزین، کنترل مصرف آن است. چندی پیش جواد اوجی، وزیر نفت درباره واردات بنزین گفته بود: «امیدواریم با همکاری که مردم دارند و تدابیر دولت مجبور نشویم بنزین وارد کنیم. بر این اساس به نظر می‌رسد با توجه به اینکه کشور در آستانه ورود به فصل بهار است و قاعدتا ترددها در این ایام افزایش پیدا می‌کند زنگ خطر مصرف بنزین به صدا درآمده است.»

به گفته این مقام مسئول، «تولید بنزین در حال حاضر ۱۱۰ لیتر و مصرف ۱۰۳ است. این ارقام در تولید و مصرف از ناترازی حکایت‌ می‌کنند.» اوجی با تاکید بر اینکه «مردم باید مصرف بنزین را مدیریت کنند» گفت که «در حال حاضر ۱۰ پالایشگاه سه شیفت در حال فعالیت هستند و اگر مصرف مدیریت نشود واردات بنزین اجتناب ناپذیر می‌شود.»