شهریار مندنیپور، نویسنده و خالق رمان «عقرب کُشی» با اشاره به اعتراضات سراسری ایران میگوید: «خوشبختانه اینبار خیلی بیشتر از همیشه، چشم جهانیان به ایران دوخته شده و جهان نظارهگر اعمال جمهوری اسلامی است.»
دستگیری و بازداشت ۹ شاعر و ۱۳مترجم و نویسنده ایرانی در جریان اعتراضات سراسری اخیر مردم ایران با واکنش شدید مردم و اهل قلم در داخل و خارج کشور روبرو شده و صدور چندین بیانیه از سوی نویسندگان و شاعران را به دنبال داشته است. پایگاه فرهنگی، ادبی فارسی زبان «بانگ» مستقر در آمریکا نیز به این رخداد واکنش نشان داده است و بیانیهای اعتراضی در این راستا منتشر کردهاست.
شهریار مندنیپور، نویسنده ایرانی مقیم آمریکا مدیر نشریه ادبی بانگ با اشاره به اینکه این نشریه از زمان آغاز اعتراضات به تربیونی برای بیان نظر معترضان تبدیل شده است، میگوید: «ندای آزادیخواهانه مردم ایران از مدتها پیش در شبکههای اجتماعی بازتاب مییافت؛ اما حاکمیت گوش شنوایی برای شنیدن این اعتراضات نداشت و حال این اعتراضات به خیابانها رسیده است.»
نویسنده رمان «عقرب کشی» در پاسخ به این پرسش که چرا حاکمیت جمهوری اسلامی در پی هر اعتراض عمومی، شاعران و نویسندگان و مترجمان را دستگیر میکند، پاسخ میدهد: «دستگیری، سرکوب و نویسندگان ایران از همان سالهای اول مصادره انقلاب شروع شده. از فرمان «بشکنید این قلم ها» شروع شد و این قتلها مدام ادامه داشت تا سرکوب اعضای کانون نویسندگان و سرکوب کسانی که بیانیه ۱۳۴ نویسنده را امضا کردند تا قتلهای زنجیرهای (قتل نویسندگان و روشنفکران مخالف) که فقط در تهران نبود در سایر استانهای ایران هم انجام شد و هنوز هم ادامه دارد.»
خالق رمان «شرق بنفشه» میافزاید که «درکنار اجرای برنامههایی مثل (طرح ترور نافرجام پرتاب) اتوبوس (حامل نویسندگان ایرانی عازم) ارمنستان، اگر دستشان باز بماند و فرصت کنند دستگیری، زندان و قتل نویسندگان معترض را ادامه میدهند.»
مندنیپور که در دانشگاههای «هاروارد» و بوستون کالج و تافتس تدریس کرده میافزاید: «خوشبختانه اینبار خیلی بیشتر از همیشه، چشم جهانیان به ایران دوخته شده و جهان نظارهگر اعمال جمهوری اسلامی است و این نقطه قوتی است برای جریان انقلاب ایران و مردم ایران.»
این نویسنده که به تازگی یک رمان و یک مجموعه داستان به زبان انگلیسی منتشر کرده است میگوید: «باید به سرمشق جوانهای ایران دقت کنیم. آنان دقیق دارند کار میکنند و بهدنبال یک آرمانشهر خیالی نیستند. به دنبال شهادت مکتبی نیستند. آنان میخواهند براساس آزادیهایی که در بیانیه حقوقبشر آمده زندگی کنند.»
مندنیپور با اشاره به تلاش برای صیانت از حرمت انسانی از سوی معترضان میافزاید که «جوان ایرانی امروز به اضافه آزادی «نه» گفتن را میخواهد. جوان ایرانی دارد برای آزادی ریا نکردن میجنگد. او کشته میشود اما برای زندگی میجنگد و برخلاف انقلاب ۵۷ این بار دارد برای زندگی جلوی گلوله میرود.»
خالق رمان «دلدادگی» در پاسخ به این پرسش که آیا با رشد شبکههای اجتماعی و نوشتن در این پلاتفرمها، نسل جدیدی از نویسندگان در ایران پدیدار شده که از سبک نوشتاری متفاوتی از گذشته برخوردارند، میگوید که «در نبود آزادی بیان در ایران، بنظرم جوانان ایرانی در زمینه نوشتن در شبکه های اجتماعی، کارهای کارستانی میکنند. و این کار از وبلاگ نویسی شروع شد که ستار بهشتی نمادش است تا تلگرام نویسی و دیگر حوزهها.»
مندنیپور میافزاید: «به نظرم در این شبکههای اجتماعی، این جوانان و مردم ایران دارند یک رمان شاهکار مینویسند. یک «جنگوصلح» با هزاران نویسنده که پایان خوشی خواهد داشت. در این شبکهها ما با متنی روبرو هستیم که خلاقیتهای زبانی جالبی دارد و بنحوی دارد زبان خیابان و کف خیابان را هم وارد زبان نوشتاری میکند.»
این نویسنده با اشاره به وجود فاصله میان زبان رسمی و مکتوب با زبان گویشی در ادبیات میگوید که «حالا جوانان دارند این فاصله زبانی را کم و کمتر میکنند و این اتفاق خجستهای است. آنان به دنبال آزادی زندگی کردن هستند. آنان به دنبال آزادی در زمینه پوشاک، مذهب، عقیده و آزادی ضدریاکاری هستند و از همه مهمتر اگر خلاصهاش کنم: آزادی عاشق شدن هستند و این عاشقی، از همه نوعش در متونشان جلوهگر شده و این زیباست.»
مندنیپور با بیان اینکه «این جنبش و این انقلاب زمینه خونآلودی دارد؛ اما زیباییهای خاص خودش را هم دارد،» میگوید: «کمتر انقلابی در جهان را دیدهایم که این همه رنگارنگ از حمایت جهانی برخوردار بوده باشد و برای خلق این زیبایی باید به جوانان ایران تبریک گفت.»