پس از سرنگونی یک هواپیمای نظامی روسی توسط ترکیه، جمهوری اسلامی ایران از افزایش "تنش" در منطقه و "اختلال" در روابط روسیه و ترکیه ابراز نگرانی کرد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در جلسه روز چهارشنبه هیات دولت، با انتقاد از شلیک به جنگنده روسیه از سوی ارتش ترکیه، آن را "خطرناک" و "تحریک کننده" نامید. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز در این زمینه با همتای روسی خود، تلفنی گفتوگو کرد.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت، رئیس جمهوری ایران با بیان این که بنا بر اطلاعات در اختیار ایران، هواپیمای روسی در سوریه هدف قرار گرفته است، گفت: " بر فرض این هواپیما به مرزهای ترکیه نزدیک شده باشد؛ موشک و هواپیما اسباب بازی نیست که کسی در هوا تصمیم به شلیک بگیرد. مگر میتواند اینقدر بینظمی بر منطقه حاکم شود که هر کسی در هوا هر تصمیمی میخواهد اتخاذ کند؟"
آقای روحانی همچنین "تبعات فراوان" این حادثه را متوجه کشور ترکیه به عنوان "آغازگر مساله" دانست و اضافه کرد که روسیه و ترکیه هر دو "همسایه و دوست جمهوری اسلامی ایران" هستند و ایران به هیچ عنوان راضی نیست بین همسایگانش اختلاف باشد و یا اخلالی در روابطشان ایجاد شود.
او به این دو کشور توصیه کرد "با تدبیر مانع از تکرار این گونه حوادث شوند و بردباری لازم را به خرج دهند."
حسین جابر انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز از گفتوگوی تلفنی محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه خبر داد و ابراز نگرانی کرد که این گونه رویدادها منجر به "تشدید بحران سوریه و ارسال پیام اشتباه به گروههای تروریستی" شود.
به گفته آقای جابر انصاری، هر گونه اقدامی که موجب افزایش تنش و پیچیدهتر شدن وضعیت شود علامت نادرستی به تروریستها خواهد بود تا "تصور کنند هنوز میتوانند با استفاده از شکاف موجود در دیدگاههای طرفهای موثر به فعالیتهای تروریستی خود علیه مردم سوریه و ملتهای منطقه و جهان ادامه دهند".
ترکیه صبح روز سهشنبه اعلام کرد که جتهای جنگی این کشور یک فروند هواپیمای سوخو۲۴ روسی را که وارد حریم هوایی ترکیه شده بود، سرنگون کردهاند.
به گفته ارتش ترکیه، این هواپیمای روسی طی حدود ۵ دقیقه ۱۰ بار اخطار دریافت کرد اما توجهی به اخطارها نکرد.
اما مقامات روسیه میگویند که هواپیمای سرنگون شده روسی حریم هوایی ترکیه را نقض نکرده بود.
این واقعه واکنشهای بینالمللی را به دنبال داشت و سران آمریکا و کشورهای اروپایی، دو طرف را به خویشتنداری و حل اختلافات با مذاکره دعوت کردند.