یک جنگنده نیروی هوایی روسیه روز سه شنبه ۲۴ نوامبر در حین پرواز عملیاتی بر فراز مناطق کوهستانی ترکمان نشین در استان لاذقیه سوریه، توسط پدافند هوایی ترکیه ساقط شد و یکی از خلبانهای آن توسط گروه شورشی که ترکمانها نیز در آن عضویت دارند، اسیر شد.
آنکارا میگوید هواپیمای جنگی روسیه به حریم هوایی ترکیه تجاوز کرده بود و از این رو آن را هدف قرار داده است؛ اما مسکو این ادعا را رد میکند.
از آنجا که ترکیه از حامیان جامعه ترکمان سوریه بوده و از سوی دیگر - بر خلاف مسکو - مخالف بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق است، خبرگزاری آسوشیتدپرس نگاهی به تاریخچه اقلیت ترکمان در سوریه انداخته است.
پیشینه ترکمان های سوریه چیست؟
ترکمان ها بخش کوچکی از شهروندان سوریه هستند که تبار ترک دارند و از دوران عثمانی تاکنون در سوریه ساکن هستند و طی صدها سال گذشته، همزیستی مسالمت آمیزی با عرب های سوریه داشتند.
آمار رسمی از جمعیت اقلیت ترکمان سوریه در دسترس نیست، اما طبق بیشتر برآوردها، جمعیت آنها باید حدود ۱۰۰ هزار نفر باشد. آنها همچنین با گویش قدیمی زبان ترکی که زبان ترکمانی خوانده میشود، صحبت میکنند.
اقلیت کوچکی از ترکمانها در عراق زندگی میکنند و چند هزار نفری هم در لبنان، به ویژه در شمال آن کشور، ساکن هستند.
اقلیت ترکمان در کجا ساکن هستند؟
بیشتر ترکمانهای سوریه در نواحی کوهستانی استان لاذقیه، و نزدیک مرز مشترک با ترکیه ساکن هستند. بخش کوچکی از آنها هم در روستاهای استان حلب در شمال، حمص در مرکز، و قنیطره در جنوب سوریه زندگی میکنند.
نواحی کوهستانی محل زندگی ترکمانها، طی روزهای اخیر هدف حملات نیروهای دولتی سوریه با پشتیبانی هوایی ارتش روسیه بوده است.
هفته گذشته، وزارت خارجه ترکیه با احضار سفیر روسیه در آنکارا، خواستار توقف حملات در مناطق ترکمان نشین شد.
نقش آنها در جنگ داخلی سوریه
ترکمانها از اولین گروههایی بودند که به مخالفت با بشار اسد برخاسته و به مبارزه مسلحانه علیه نیروهای دولتی پرداختند. در حالی که ترکیه از مخالفان اسد حمایت میکند، ترکمانها نیز انتظار دارند آنکارا از آنها حمایت کند.
اواخر سال ۲۰۱۲ میلادی، آنها تحت عنوان "مجمع ترکمانهای سوریه" متحد شدند و ائتلافی از احزاب ترکمان را در چارچوب گروههای اپوزوسیون ملی سوریه، که مورد حمایت غرب است، تشکیل دادند.
شاخه نظامی مجمع ترکمانها، "یگانهای ترکمان سوریه" نامیده میشود و هدف از تشکیل آن محافظت از مناطق ترکمان نشین در مقابل نیروهای دولتی و همچنین گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش عنوان شده است.
ترکیه اعلام کرده است که از ترکمانها حمایت میکند.