تخریب آثار باستانی موزه موصل، که جدیدترین هدف در عملیات ترور و نابودی این گروه است، باستان شناسان را بسیار نگران کرده است.
کین فرباو، خبرنگار صدای آمریکا در گزارشی در این باره می نویسد تخریب آثار باستانی موزه موصل عراق به دست پیکارجویان گروه داعش در چند دقیقه انجام شد.
انتشار ویدیوی تخریب این آثار باستانی، که قدمت برخی از آنها به ۲هزار سال می رسد، جهان را در بهت فرو برد. از جمله مک گوایر گیبسن استاد باستان شناسی بینالنهرین دانشگاه شیکاگو که در سفری به موصل برخی از آن آثار را دیده بود.
مک گوایر گیبسن استاد باستان شناسی دانشگاه شیکاگو در این زمینه گفت «نمی شود افسرده نشد. این یعنی از دست رفتن تمام آنچه برایش کار کرده ایم».
برخی از آثاری که پیکارجویان گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی (داعش) نابود کردند، کپی آثار اصلی بود، اما برخی نیز اصل بودند. از جمله مجسمه یک گاو نر بالدار با سر انسان که بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت داشت.
به گفته مک گوایر گیبسن «آنها صورت مجسمه را که بسیار خوب مانده بود خراب کردند.»
این مجسمه در دهه ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ توسط باستان شناسان دانشگاه شیکاگو از خاک بیرون آمد.
لورا تدسکو مدیر برنامه میراث فرهنگی وزارت خارجه ایالات متحده تخریب آثار باستانی توسط داعش را عملی تحریکآمیز خواند و گفت «فکر میکنم انگیزه این تخریب یکی این است که به نظر آنها این مجسمه ها نشانه بتپرستی است. انگیزه دیگر قدرتنمایی به مردم سوریه، عراق، و جهان و تولید خشم و خشونت است.»
این اقدام داعش، مشابه تخریب مجسمه های بودا در بامیان افغانستان توسط طالبان در سال ۲۰۰۱ میلادی (۱۳۸۰ خورشیدی) بود.
لورا تدسکو در این باره می گوید «این یک نسل کشی فرهنگی از طریق قطع ارتباط تمدنها با میراث گذشتهشان است. راهی برای از میان بردن هویت است.»
مک گوایر گیبسن در سال ۱۹۶۹ میلادی در سفری به افغانستان، مجسمه های بودا را از نزدیک دیده بود. میراثی فرهنگی که اکنون فقط تصویر آن باقی است.
به گفته او «فرهنگ را نمی توان دوباره ساخت. وقتی فرهنگی نابود می شود، نابودی همیشگی است. تخریب این آثار، به معنای نابودیشان است.»
به دلیل قدمت این آثار باستانی در بین النهرین، که مهد تمدن بشری است، نابودی این آثار بسیار دردناک است.
مسئله دیگری که باستان شناسان را آزار می دهد، آثار باستانی بسیار نفیس و گرانبهایی است که گروه دولت اسلامی میدزدد و در بازار سیاه میفروشد.