تظاهرات مخالفان پوتین در مسکو برگزار شد

روز سه شنبه، به رغم دستور و فشار دولت روسیه بر تعدادی از رهبران مخالفان، تظاهرات ضد دولتی بزرگی با حضور دهها هزار تن در مسکو برگزار شد.

این نخستین تظاهرات بزرگی است که بعد از آغاز دوره جدید ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین و فشارهای جدید بر مخالفان و سرکوب آنان برگزار شده است.

تظاهرات شب قبل از مراسم تحلیف آقای پوتین در مسکو در غروب هفتم ماه مه به زد و خورد بین پلیس و تظاهر کنندگان انجامید. پلیس تظاهر کنندگان را کتک می زد و تظاهرکنندذگان به سوی پلیس سنگ و بطری پرتاب می کردند.

پلیس مسکو روز قبل از تظاهرات خانه های ۴ نفر از رهبران مخالفان را مورد جستجو قرار داد و هرچهار نفر برای ادای توضیحات در صبح روز سه شنبه – ساعتی قبل از آغاز تظاهرات - احضار شدند.

خبرگزاری اینترفکس روسیه می گوید الکسی ناوالین، ایلیا یاشین و کسنیا سوبچاک، چنان که از آنان خواسته شده بود، به دفتر تحقیقات دولتی رفتند، اما از سرگئی یودالتسوف رهبر چهارم تظاهرات و محل اقامت او خبری دردست نیست.

فعالان اپوزیسیون اقدامات پلیس روسیه را محکوم کردند و گفتند تظاهرات روز سه شنبه – که همزمان با تعطیل ملی روسیه هم هست - برگزار خواهد شد.

سرکوب تظاهرات استفاده کنندگان اینترنت در روسیه را خشمگین کرد و آنها از طریق توتیتر پیامهایی فرستادند مبنی بر مقایسه شرایط کنونی با دوران دیکتاتوری جوزف استالین و سرکوب بزرگ در سال ۱۹۳۷.

پوتین روز جمعه گذشته در اقدامی برای وارد آوردن فشار بیشتر روی مخالفان خود، لایحه ای را توشیح کرد که بر اساس آن جریمه شرکت در تظاهرات غیر مجاز به حدود ۹ هزار دلار افزایش یافت، که معادل متوسط درآمد سالانه یک شهروند روس است.



مقامهای روسیه برای تظاهرات روز سه شنبه در فاصله میدان پوشکین تا خیابان ساخاروف اجازه صادر کرده اند، ولی برگزار کنندگان تظاهرات ابراز نگرانی کرده اند که تخلف کوچکی از این مجوز به نیروهای امنیتی فرصت دستگیری و سرکوب تظاهر کنندگان را بدهد.

نیروهای امنیتی در حمله به خانه های مخالفان در اوایل روز دوشنبه، کامپیوترها و برخی دیگر لوازم شخصی رهبران تظاهرات را با خود بردند.

ویکتوریا نولند سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از این اقدام پلیس روسیه انتقاد کرد و گفت واشنگتن عمیقاَ نگران آزار رهبران مخالفان در شب قبل از تظاهرات است. خانم نولند اقدام پلیس را «استفاده دلبخواهی از نیروهای انتظامی» خواند.

پوتین در ماه مارس برای سومین بار به ریاست جمهوری انتخاب شد. او قبلاً دو دوره چهار ساله از سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۰۸ ریاست جمهوری روسیه را برعهده داشته است. بر طبق قانون اساسی روسیه فقط دو دوره متوالی می توان مقام ریاست جمهوری را در اختیار داشت. اما با تغییر در قانون اساسی، اکنون دوره ریاست جمهوری به ۶ سال افزایش یافته و این بدان معنی است که پوتین می تواند تا سال ۲۰۲۴ بر مسند ریاست جمهوری باقی بماند.