لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۰

زیباکلام، یک نامه، احضار، و آزادی با وثیقه ۵۰ میلیونی


صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران
صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران
صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه در تهران، با شکایت مدعی العموم به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار و با سپردن وثیقه پنجاه میلیون تومانی آزاد شد.

بازپرسی از آقای زیبا کلام، روز چهارشنبه نزدیک به ۵ ساعت به درازا کشید و ۵ مورد اتهام، از جمله «تبلیغ علیه نظام»، «تشویش اذهان عمومی»، «توهین به قوه قضائیه»، «افترا» و «تضعیف نظام جمهوری اسلامی» به او تفهیم شد.

به گفته آقای زیباکلام، دادستان او را در پی انتشار دومین نامه اش به حسین شریعتمداری، سرپرست و نماینده آیت الله خامنه یی در روزنامه کیهان احضار کرد.

بازتاب این نامه در پایگاه خبری انتخاب به فیلتر و توقیف شدن این سایت نیز انجامیده است.

مصطفی فقیهی، مدیر مسوول انتخاب می گوید که به علت ناراحتی چشم این نامه را نخوانده اما اجازه انتشار آن را داده، و از این بابت متاسف است.

سرانه بسیار پایین بهداشت در ایران
در این نامه خبرساز، دکتر زیباکلام در پاسخ به حسین شریعتمداری، سیاستهای دولتی جمهوری اسلامی را از زوایای گوناگون به باد انتقاد گرفته است.

دکتر زیباکلام، با اشاره به «شبهه» حسین شریعتمداری در زمینه پایین بودن سرانه بهداشت در ایران، و «همردیف بودن آن با کشورهای فقیر و توسعه نیافته آفریقایی» می نویسد:

«کل بودجه بهداشت و درمان [در ایران] در سال جاری هفده هزار میلیارد تومان می باشد. اگر بالفرض همه آن هم تحقق پیدا کند سرانه آن می شود ۲۲۵۰۰۰ تومان که با احتساب هر دلار سه هزار تومان، ... سرانه بهداشت و درمان در ایران می شود در حدود ۷۵ دلار. این در حالی است که این رقم برای کشورهای غربی و توسعه یافته، بالای یکهزار دلار است.»

دکتر زیباکلام در همین زمینه بیشتر توضیح می دهد:
«[در ایران] نزدیک به هشتاد درصد هزینه دوا و درمان برای بیمه شدگان دولتی بر عهده بیمه شدگان است و دولت صرفاً بیست درصد [آن] را تأمین می کند. این تازه بیمه شده ها هستند، آنان که دفترچه خدمات درمانی ندارند آن بیست درصد را هم می بایستی خودشان بپردازند. یقین بدانید که وضعیت تعلیم و تربیت و محیط زیست اگر بدتر از بهداشت و درمان نباشد ، خیلی بهتر هم نیست.»

دفاع از متهمان پرونده سه هزار میلیارد تومانی
دکتر زیباکلام سپس به پرونده معروف به «سه هزار میلیارد تومانی»، که متهم شماره یک در آن، مه آفرید خسروی، به اعدام محکوم شده، پرداخته و می نویسد:
« بنده در بیگناهی مه آفرید امیر خسروی و متهمین پرونده معروف به اختلاس
۳۰۰۰ میلیارد تومانی آنقدر یقین دارم که اگر می خواستم چهار یا پنج عملی را که در درستی آنها یقین دارم برگزینم، مطمئنا دفاع از متهمین گروه امیر منصور آریا و بی گناهی آنان یقینا یکی از آنها می شد.»

دکتر زیباکلام محاکمه این متهمان را «نمایشی» خوانده و افزوده است:
«محاکمه متهمین اختلاس ۳۰۰۰ میلیارد تومانی نه محاکمه بود، نه اجرای عدالت بود، نه تلاش برای رسیدگی به احقاق حق بود، نه هدف آن محاکمه پر سر و صدا کشف حقیقت بود و نه هیچ یک از اهداف و مقاصد دیگری که هر دستگاه قضایی علی القاعده برای تحقق آنها تشکیل شده است. هدف از برگزاری آن دادگاه صرفاً ارضاء ، اقناع و خشنود ساختن افکار عمومی بود که ببینند نظام با باصطلاح غارتگران و مفسدین اقتصادی چقدر جدی است.»

در همین زمینه، که به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی احضار آقای زیباکلام به دادگاه است، او یادآور می شود:
«در طول تاریخ بشر، محاکماتی که برای نمایش، برای تبلیغات، برای خوشایند افکار عمومی بر پا می شوند بدترین نوع محاکمات هستند و تنها چیزی که در این محاکمات وجود ندارد، عدالت و تلاش برای کشف حقیقت است.»

قوه قضائیه آماج انتقاد
دکتر زیباکلام، سپس، قوه قضائیه جمهوری اسلامی را آماج گرفته، می افزاید:
«مسئولین رسیدگی به پرونده اختلاس ۳۰۰۰ میلیارد تومانی، قریب به سه سال است که حجم انبوهی از مطالب را علیه متهمین این پرونده گفته اند. از «غارتگران بیت المال» گرفته تا «مفسدین فی الارض»، تا «ستون پنجم اقتصادی دشمن»، تا «خرابکاران اقتصاد ملی»، ...
«اما حتی یک دانشجوی سال اول رشته حقوق هم به شما خواهد گفت که بعد از گذشت سه سال، و علیرغم صدور حکم اعدام متهمین اصلی در دادگاه بدوی، و تایید آن در دیوانعالی کشور، واقعاً معلوم نیست که جرم یا جرمهای این متهمین کدام بوده که می بایستی بواسطه ارتکاب آن اعدام شوند؟»

دکتر زیباکلام آنگاه به دفاع حسین شریعتمداری از برنامه هسته ای جمهوری اسلامی و ضرورت مقابله با جامعه بین المللی بر سر آن، پرداخته و نوشته است:
«در قبال این همه هزینه واقعاً سنگین، که ما متجاوز از ده سال است داریم برای برنامه های هسته یی مان متحمل می شویم، ما به ازاء آن برای پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور کدام بوده؟
هسته ای چه گلی برسراقتصادمان زده است و کدام دستاورد را برای مملکت به ارمغان آورده؟»

دکتر زیباکلام آنچه را واکنش های انفعالی جمهوری اسلامی می داند نیز در خور انتقاد دانسته و یادآوری کرده است:
«این یک خبط بزرگ است که ما به جای سبک و سنگین کردن مسائل جامعه مان و بررسی این که چه چیز به خیر و صلاح مملکت مان است، و چه چیز به زیان آن، بیاییم ملاک و معیار را بگذاریم بر روی موضع گیری های آمریکا.»

این استاد علوم سیاسی دانشگاه با اشاره به این که اگر آمریکا و کلیه ۱۹۹ کشور عضو سازمان ملل با برنامه «پر هزینه» هسته ای جمهوری اسلامی موافق هم می بودند، او باز با این برنامه مخالفت می کرد، با تاکید می نویسد:
«کشوری مانند ایران، با شرایطی که دارد، اولویت هایش می بایستی تعلیم و تربیت، بهداشت، محیط زیست، کشیدن خط آهن، اصلاح جاده هایش، ایجاد اشتغال و.....می بود...»

از دیدگاه دکتر زیباکلام غنی سازی اورانیوم در ایران مقرون به صرفه نیست:
«تهیه اورانیوم پنج درصد غنی شده، با صدها برابر قیمت بین المللی آن، خطاست. چه آمریکا و چه همه کشورهای دیگر دنیا با این امر مخالف باشند یا موافق. اتفاقاً یک دلیل شک و تردید غربیها به ما همین است که باورشان نمی شود کشوری صرفاً برای تهیه اورانیوم پنج درصد غنی شده یک همچو هزینه های عظیمی را متحمل شود در حالی که با بهایی هزاران مرتبه کمتر می تواند آن را تهیه کند.»

صادق زیباکلام در این نامه سرگشاده از سرپرست روزنامه کیهان می پرسد:
«آیا تاسف آور نیست که خدا میداند چقدرخرج کردیم تا چند صد کیلو اورانیوم بیست درصد تولید کردیم و حالا می بایستی مقداری هزینه هم بنمائیم تا آنها را اکسید نمائیم؟ ایضاً بخش های دیگر هسته ای مان که علیرغم آن که مستقیم و غیر مستقیم میلیاردها دلار برای آنها هزینه کرده ایم، ممکن است در آینده مجبور شویم آنها را هم از حیزانتفاع بیندازیم؟»

دکتر زیباکلام، در پایان جلسه تفهیم اتهاماتش، به «خبر آنلاین» پایگاه خبری نزدیک به علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، و برادر رئیس قوه قضائیه، گفته است:
«رفتار معاون دادستان و بازپرس پرونده با من خوب و محترمانه بود اما اتهاماتم به جای خود باقیست.»

تاریخ محاکمه احتمالی آقای زیباکلام هنوز مشخص نیست.
XS
SM
MD
LG