لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۳

دیدگاه | عدم تصدیق توافق هسته ای ایران نباید به ابطال آن بیانجامد


آقای ترامپ این هفته درباره پایبندی ایران به توافق باید نظر بدهد.
آقای ترامپ این هفته درباره پایبندی ایران به توافق باید نظر بدهد.

یادداشتی در وال استریت جورنال از دنیس راس، عضو پیشین شورای امنیت ملی کاخ سفید

تصدیق توافق هسته ای بخشی از برجام نیست. الزامی است که کنگره آمریکا با تصویب یک قانون بر عهده رییس جمهور گذاشته است.

با این وجود، عدم تصدیق توافق هسته ای کنگره را برای اعمال دوباره تحریم های هسته ای که بر مبنای برجام لغو شدند تحت فشار می گذارد. اگر قانونگذاران چنین تصمیمی بگیرند ایالات متحده به تعهداتش تحت برجام عمل نکرده است.

سرنوشت برجام همچنین در گرو توضیحی است که دولت ترامپ هنگام عدم تصدیق آن ارائه می دهد. صرف اعلام عدم پایبندی ایران مشکل آفرین خواهد بود. آژانس بین المللی انرژی اتمی و وزارت خارجه دولت ترامپ پایبندی فنی ایران به برجام را تایید کرده اند.

دولت ترامپ احتمالا دو توضیح ارائه خواهد کرد: نخست؛ آژانس بین المللی انرژی اتمی دسترسی به تاسیسات نظامی ایران ندارد. دوم؛ ایران به توسعه موشک های بالیستیک ادامه می دهد که هدف از آن فقط سوار کردن کلاهک هسته ای است.

دیگر امضاء کنندگان برجام احتمالا خواهند گفت مسولیت بر عهده آمریکا است که مراکز نظامی مشکوک به فعالیت هسته ای را معرفی کند تا لزوم دسترسی بازرسان به آن ها روشن شود.

مساله موشک های بالیستیک هم اگر چه باید مورد رسیدگی قرار بگیرند، اما بخشی از برجام نیست.

از این رو لازم است دولت ترامپ این نکات را توضیح بدهد: تاکید کند که از برجام خارج نمی شود و از کنگره نمی خواهد تحریم های هسته ای را دوباره برقرار کند. اما بگوید که آمریکا تسلیم رفتار خطرناک ایران نمی شود و به جهان اخطار بدهد که اگر تاریخ انقضای محدودیت های برجام، موشک های بالیستیک و سوء رفتار منطقه ای ایران مورد رسیدگی قرار نگیرد طی شش تا دوازده ماه آینده برجام را ترک خواهد کرد.

رهبران اروپا قطعا نمی خواهند آمریکا توافق هسته ای را ترک کند، اما قدرت مانور محدودی دارند. اگر رییس جمهوری آمریکا لحن خود را در این باره تغییر بدهد و بر همکاری با اروپا تاکید کند، امکان موفقیت بیشتر خواهد شد.

معرفی یک نماینده معتبر برای این امر باعث می شود اروپایی ها حرف های رییس جمهور را جدی تر بگیرند.

ایرانی ها هم ممکن است در ازای توافق های مضاعف امتیازات بیشتری شامل دسترسی به نظام مالی آمریکا و انجام معاملات بانکی با دلار را بخواهند.

آمریکا نیازی ندارد و نباید تسلیم خواسته های ایران شود. اما دولت ترامپ هم باید این را بداند که اروپایی ها به راحتی شرایط او را نخواهند پذیرفت.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG