لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۱:۲۱

بحران فرقه ای یمن


بحران فرقه ای یمن
لطفأ صبر کنيد
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

گزارش رویترز

حوثی ها یا انصارالله، فعالیت خود را در قالب جنبشی که خود را جوانان معتقد می خواندند در دفاع از حقوق فرقه شیعیان زیدی در سال ۱۹۹۲ آغاز کرد. شیعیان زیدی یک پنجم جامعه یمن را تشکیل می دهند و از سال های ۲۰۰۳ با دولت جنگیده اند. حوثی ها نام خود را از رهبرشان، حسین بدرالدین حوثی گرفته‌اند که در سال ۲۰۰۴ توسط ارتش یمن کشته شد. حوثی ها که خود را پرچم دار انقلاب ملی یمن معرفی کرده اند، اخیراً از شمال به سمت جنوب پیشروی کردند و شهر صنعا پایتخت را تصرف کردند. حوثی ها متحد ایران هستند.

عبد ربه منصور هادی در سال ۲۰۱۲ رئیس جمهوری موقت یمن شد که بتواند انتقال سیاسی یمن به دموکراسی را هموار کند. حوثی ها پس از تصرف صنعا، مقر ریاست جمهوری را محاصره کردند. او در ماه ژانویه سال جاری استعفا داد و در بازداشت خانگی قرار گرفت اما ماه گذشته موفق به فرار به شهر عدن شد. او استعفای خود را پس گرفت و اقدام به تشکیل دولت در عدن کرد و از ارتش خواست به او بپیوندد.

علی عبدالله صالح از سال ۱۹۷۸ حاکم شمال یمن و از سال ۱۹۹۰ رئیس دولت متحد یمن بود که در سال ۲۰۱۱ در پی اعتراض های گسترده مجبور به برکناری از قدرت شد. با این حال تا سال ۲۰۱۲در مقام تشریفاتی ریاست جمهوری باقی ماند. کشورهای غربی صالح را متهم می کنند که با استفاده از نفوذ گسترده خود در یمن و در ارتش و در اتحاد نا مانوس با حوثی ها برای برکناری هادی و بازگشت به قدرت تلاش می کند.

القاعده یمن موسوم به القاعده شبه جزیره عربستان یکی از فعال ترین گروهای شبه نظامی اسلامی در سال های اخیر در یمن بوده است. این گروه مسئولیت حملات تروریستی به خطوط هواپیمایی بین المللی و حملاتی در عربستان سعودی را به عهده داشته است. به رغم عملیات متعدد ارتش یمن برای نابودی این گروه و به رغم حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا که رهبران این گروه را هدف قرار داده است، القاعده یمن مناطق تحت نفوذ خود را در جنوب و شرق آن کشور دارد و عملیات مرگباری را علیه نیروهای امنیتی یمن انجام داده است.

حراک جنوبی ائتلافی از گروه هایی است که خواهان تجزیه یمن و تبدیل آن به وضعیت قبل از دهه ۱۹۹۰ میلادی هستند. حراک توانایی بسیج مردم در شهرهای جنوبی یمن را دارد اما از داشتن رهبری منسجمی که بتواند به یک جنبش وسیع بدل شود، محروم بوده است.

حزب اصلاح که متشکل از فرقه های اسلامی و قبایل است از پشتیبانی وسیع در سراسر یمن برخوردار است و به نظر می رسید می توانست در دوره انتقال، قدرت را به دست گیرد اما در مقابل پیشروی های حوثی ها دوام نیاورد. توان نظامی حزب اصلاح از اتحاد با ژنرال علی محسن الاحمر ناشی می شد که از وفاداری مقام های ارشد نظامی برخوردار بود اما به عربستان سعودی گریخت.

XS
SM
MD
LG