چهار سال پس از حمله داعش، هزاران بی خانمان و آواره ایزدی در کوهپایه های سنجار عراق همچنان در هراس به سر می برند و با رنج و مشکلات دست و پنجه نرم می کنند.
لیسا میارا، بنیانگذار «بنیاد بهار امید» در این باره به صدای آمریکا می گوید «در مورد نهاد ایزدی در عراق سخت نگرانیم. آن فاجعه انسانی هنوز ادامه دارد. چهارصد هزار نفر داخل مرزهای عراق آواره و بی مکان شده اند که اکثر در مناطق شمالی کشور حضور دارند.»
میارا می افزاید سه سال و نیم پس از نسل کشی از سوی داعش، هنوز بعضی روستاها قابل سکونت نیستند. تلاش های سترگی در جریان است تا خانوارهای ایزدی به زندگی و کسب و کار باز گردند.
گروه قومی- دینی ایزدی با جمعیتی بالغ بر۵۵۰ هزار نفر در کوهپایه های سنجار زندگی می کرده اند. با آمدن داعش هزاران ایزدی کشته شدند. داعش، صدها زن و دخترشان را برده جنسی کرد. ایزدی ها می گویند حمله داعش هفتاد و چهارمین مورد نسل کشی در تاریخ این قوم بوده است.
کشتار ایزدی ها از سوی داعش از علل فرمان پرزیدنت اوباما دایر بر حمله به داعش و عملیات نظامی بود که از ماه اوت سال ۲۰۱۴ آغاز شد.
باراک اوباما در آن زمان گفت حمله های هدفمند هوایی جان آمریکاییان و جان هزاران عراقی غیرنظامی را که بی آب و غذا در کوهپایه ها گرفتار شده و بدون کمک ها مرگ آنها قطعی بود، نجات داد.
با در نظر گرفتن حجم عظیم درخواست کمک های انسان دوستانه آوارگان ایزدی شماری از سازمان های امداد محلی و جهانی به یاری ایزدی ها شتافتند.
سعد بابر، هماهنگ کننده ارتباطات «سازمان یزدا» به صدای آمریکا گفت برق و آب آموزش و پرورش بیش از همه مورد نیاز و تقاضاست. بیش از ۷۰ درصد خانه ها تخریب شده و بسیاری از معابد ایزدی را داعشی ها ویران کرده و به تل خاک بدل کرده اند.
از هزاران زن ایزدی که از سوی داعشی ها ربوده شدند هنوز اطلاعی در دست نیست. در پی شکست داعش در عراق و سوریه، احساس ایزدی ها این است که مسائل آنها به حاشیه رفته و آنها فراموش شده اند. کسی در پی یافتن زنان و دختران ربوده شده نیست.
بابر می گوید «بیش از ۳ هزار زن، مرد و کودک هنوز جزو فهرست گمشده ها هستند. با رفتن داعش دیگر کسی به این گمشده ها نپرداخته، و برای توانبخشی و بازگرداندن آنان به زندگی عادی کاری نشده، و این مشکل تنها به ایزدی ها محدود نمی شود. همه کسانی که مورد حمله داعش قرار گرفتند چنان مشکلاتی دارند.»