لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۱

اثر آب شدن یخهای قطب شمال بربارندگی تابستانی اروپا


آب شدن یخ های قطب شمال باعث وزش تندبادها با سرعت و شدت بیشتر شده و سبب افزایش میزان بارندگی تابستانی در شمال غرب اروپا شده است

اگر مقیم بریتانیا و یا شمال غرب اروپا هستید، یا بین سال های ٢٠٠٧ تا ٢٠١٢ طی فصل تابستان به این مناطق سفر کرده اید، حتما بارش باران های مکرر و سیل آسای را به یاد دارید.

در مقاله پژوهشی که به تازگی در نشریه زیست محیطی معتبری موسوم به«Environmental Research Letters»(مجله تحقیقات زیست محیطی) منتشر شده، نظریه جدیدی مطرح شده است که علت تابستان های ابری، بارانی و مه گرفته اخیر را تشریح می کند. نتایج این تحقیقات حاکی از این است که آب شدن یخ های قطب شمال سبب شده است تا تندبادها را با سرعت و شدت بیشتر از گذشته به سمت این کشورها بشکاند و در نهایت سبب افزایش بارش باران های تابستانی در شمال غرب اروپا شود.

دکتر جیمز اسکرین، محقق دانشگاه اکستر می گوید موفق شده است تا تاثیر آب شدن یخ های قطب شمال و تغییر جدی سطوح آب دریا بر نوع آب و هوای تابستانی در کشورهای اروپایی را تشریح کند.

آقای اسکرین می گوید با استفاده از یک متغیر کاهش میزان سطح یخ قطب شمال را نشان می دهد و الگویی ترسیم کرده که بارش باران را پیش بینی می کند. او با استفاده از این الگو ثابت می کند که آب شدن یخ های قطب شمال و پیامدهای آن شباهت بسیاری به نمونه های بارش باران در برخی از کشورهای اروپایی در فصل تابستان دارد.

او می گوید نتایج این پژوهش حاکی از آن است که آب شدن یخ قطب شمال بر محیط زیست و حیات وحش منطقه قطب نیز تاثیر دارد اما در ضمن اثرات بسیار عمیق و گسترده ای بر مردمانی دارد که در اروپا و مناطق مجاور آن زندگی می کنند.

بر اساس تحقیقات«مرکز اطلاعات ملی یخ و برف» در دانشگاه کلورادو، سطح یخ قطب شمال طی ده سال گذشته کاهش یافته و این به آن معناست که یخ دریاهای منطقه قطب شمال اغلب به صورت فصلی آب می شود.

در تابستان سال های ٢٠٠٧، ٢٠١١ و ٢٠١٢ میزان آب شدن یخ قطب شمال افزایش بی سابقه ای داشت و همین امر یکی از علل عمده بارش باران های سیل آسا در بریتانیا بود.

علاوه بر آب شدن یخ دریای قطب شمال عوامل دیگری نیز در بارش باران های شدید فصل تابستان در بریتانیا و سایر نقاط بریتانیا تاثیر داشته است.

دانشمندان می گویند احتمال دارد که بارش مکرر باران در فصل تابستان در طی یک دهه گذشته در این منطقه به دلیل گرم شدن آب اقیانوس اطلس شمالی در سال های ١٩٩٠ باشد که بر جریان تندباد نیز تاثیر داشته است.

دکتر اسکرین می گوید به این دلیل که در تحقیق خود میزان یخی را که در آینده آب خواهد شد، بررسی نکرده است، راهی برای پیش بینی نوع آب و هوای آینده ندارد.

در حالی که بسیاری از کارشناسان هواشناسی پیش بینی کرده بودند که بریتانیا در تابستان ٢٠١٣ شاهد بارندگی فراوان خواهد بود، در نهایت بارش باران در این کشور طی تابستان امسال کمتر از ارزیابی های بلندمدت دانشمندان بود. به جز بخش هایی از شمال غرب انگلستان و مناطق میدلندز در مرکز انگلستان، بارش باران در همه مناطق این کشور کمتر از تابستان های سال گذشته بود.

براساس اطلاعات «سازمان ملی آب و هوای بریتانیا»، تابستان سال ٢٠١٣ خشک ترین فصل تابستان بریتانیا از سال ١٩٩٦ تاکنون بود.

این سازمان اخیراً گزارش داد به این دلیل که تابستان امسال توفانی و سرد بود، میزان آب شدن یخ قطب شمال در سال ٢٠١٣ کمتر از تابستان سال ٢٠١٢ بود که رکورد جدیدی از آب شدن یخ های این منطقه به جای گذارد.
XS
SM
MD
LG