محمد سعادتی، استاد اخراج شده از دانشگاه بیرجند، در مصاحبهای اختصاصی با صدای آمریکا اخراج خود را ناشی از مطرح کردن انتقادات توئیتری علیه سرکوب معترضان، اعدامها، و تضییع حقوق اقلیتهای مذهبی ذکر کرد.
محمد سعادتی این انتقادات را زمینهساز «پروندهسازیهای» وزارت اطلاعات در خراسان جنوبی و همچنین دو بار احضارش به دادگاه برشمرد.
او همچنین توضیح داد که وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران با ارسال نامههای کتبی در اردیبهشت ۱۴۰۲، موجبات رد صلاحیت و اخراج او را از دانشگاه فراهم کردند.
این استاد اخراجی که اخیرا به دلایل امنیتی از ایران خارج شده، در نخستین مصاحبه رسانهای خود با اشاره به «کینه» جمهوری اسلامی از شهروندان اهل سنت تاکید کرد که ماموران جمهوری اسلامی سنی بودن او و حمایتش از مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، را از جمله دلایل اخراجش بیان کردهاند.
در پی تشدید پروژه «اسلامیکردن» و «خالصسازی» دانشگاهها به دنبال وقوع اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، دهها استاد منتقد در دانشگاههای سراسر ایران از کار تعلیق یا اخراج شدهاند؛ روندی که بسیاری آن را «انقلاب فرهنگی دوم» نامیدند.
به گفته محمد سعادتی، در پی وقوع اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، ۱۳ تن از اعضای هیئت علمی دانشگاه بیرجند با پروندههای امنیتی مواجه شدند که سرانجام منجر به اخراج او و بازنشستگی اجباری یکی دیگر از اساتید شد.
این عضو اخراجی هیئت علمی دانشگاه بیرجند تصریح کرد که برای بیش از ۸۰ تن از دانشجویان معترض هم پروندههای انضباطی تشکیل شده است.
در پی اعتراضات سراسری سال گذشته که با شعار محوری «زن، زندگی، آزادی» آغاز شد، بسیاری از دانشجویان به معترضان پیوستند و شماری از اساتید دانشگاه به حمایت از آنها پرداختند.
حکومت جمهوری اسلامی در واکنش به آنها، علاوه بر سرکوب معترضان و دانشجویان، بسیاری از استادان غیرهمسو با سیاستهای خود و چهرههای حامی اعتراضات را از دانشگاه اخراج کرده است.
محمد سعادتی در بخشی از گفتگویش با صدای آمریکا، روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی را موجب امنیتیشدن بیشتر فضای دانشگاهها خواند.
پیشتر روزنامه «جامجم»، ارگان مطبوعاتی صداوسیمای جمهوری اسلامی، دانشگاه را «بستری برای تربیت اپوزیسیون» خوانده و از دولت ابراهیم رئیسی خواسته بود که با قاطعیت بیشتر اساتید «منحرف» را اخراج کند.
اعضای هفت انجمن علمی کشور ۱۹ شهریور در بیانیهای ضمن هشدار درباره «اخراج گسترده استادان و برخوردهای امنیتی با دانشجویان» اعلام کرده بودند که «اضمحلال» تدریجی و «در حال حاضر شتابناک» نهاد علم، ناکارآمدی اسفبار کنونی نظام حکمرانی را تشدید میکند