لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۳

استعفای اکبر جعفری، استاد فیزیک دانشگاه شریف، در پی «احضار» و بازجویی


اکبر جعفری، جوان‌ترین استاد تمام فیزیک دانشگاه شریف، که استعفا داد
اکبر جعفری، جوان‌ترین استاد تمام فیزیک دانشگاه شریف، که استعفا داد

اکبر جعفری، استاد فیزیک دانشگاه شریف و از اساتید حامی دانشجویان معترض، در پی فشارهای حکومتی و «احضار و بازجویی» مجبور به استعفا شد.

این استاد متخصص فیزیک کوانتوم در نامه‌ای که در روزنامه دانشگاه صنعتی شریف منتشر شد تصمیم خود را ناشی از «جلسه احضار سال گذشته و اتفاقات بعد از آن» ذکر کرده است.

اکبر جعفری استعفایش را «یکی از دردناک‌ترین تصمیمات زندگی حرفه‌ای» خود توصیف کرده و در صفحه فیس‌بوکش تاریخ استعفا را ۲۹ آبان ذکر کرده است.

علی شریفی زارچی، استاد اخراجی دانشگاه شریف، در یادداشتی در صفحه ایکس (توئیتر سابق) ضمن بازتاب این خبر، اکبر جعفری را «جوان‌ترین استادتمام فیزیک دانشگاه شریف» توصیف کرده و خطاب به حاکمیت نوشته است: «به سادگی کشور را از یک پروفسور جوان و برجسته فیزیک کوانتوم محروم کردند.»

اکبر جعفری، عضو هیات مدیره انجمن فیزیک ایران، در بخشی از نامه‌اش به فشارهای مالی و عواقب ناشی از انتقاداتش از سوء مدیریت محمود احمدی نژاد نیز اشاره کرده و نوشته است: «اگر قرار است در شرایط ناآرام کنونی کشور، هنوز سایه اتهامات عبث بر سر من باشد، این خارج از تحمل من است.»

این استاد منتقد پیشتر در یادداشتی فیس‌بوکی به شرح تعلیق استخدام در دانشگاه شریف در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد پرداخته بود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران پیشتر از اکبر جعفری به عنوان «بهترین پژوهشگر جوان» در کنفرانس ملی پیشرفت‌های ابررسانایی نام برده بود.

در پی اعتراضات سراسری سال گذشته که پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و با شعار محوری «زن، زندگی، آزادی» به راه افتاد، بسیاری از دانشجویان کشور به معترضان پیوستند و شماری از اساتید دانشگاه نیز به حمایت از دانشجویان معترض پرداختند.

حکومت ایران علاوه بر سرکوب معترضان و دانشجویان، بسیاری از استادان غیرهمسو با سیاست‌های خود و چهره‌های حامی اعتراضات را از دانشگاه حذف کرده است.

پیش از این، ده‌ها چهره دانشگاهی خارج از کشور به روند اخراج استادان اعتراض کرده و این اقدام جمهوری اسلامی را ادامه روند چهار دهه فشار و سرکوب در محیط‌های آموزشی ایران قلمداد کردند.

این در حال است که یک نماینده مجلس یازدهم با انتقاد از اخراج، تعلیق، و برکناری گسترده مدیران مدارس گفت «خالص سازی» در این دوره، از دانشگاه‌ها تا آموزش و پرورش و دستگاه‌های اجرایی، به شدت ادامه دارد.

محسن برهانی، استاد تعلیق شده دانشگاه تهران، هم چندی پیش گفته بود دولت ابراهیم رئیسی از روزها قبل از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و آغاز اعتراضات سراسری، برای محدودکردن دانشگاه‌ها و اخراج اساتید برنامه‌ریزی کرده بود.

روزنامه اعتماد پیشتر با اعلام این که در سال تحصیلی جدید هزاران استاد از دانشگاه آزاد اخراج شده‌اند، گزارش داد که «دانشجویان ترم اول یا دوم مقطع دکتری» این دانشگاه جایگزین آنها شده‌اند.

ژینوس تقی‌زاده، هنرمند چندرسانه‌ای، پیشتر در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا با تأکید بر این‌که تلاش حکومت جمهوری اسلامی برای «پادگانی کردن دانشگاه‌ها» سال‌ها است ادامه دارد، به صدای آمریکا گفته بود که استادان درخشانی بعد از انقلاب فرهنگی حذف شدند و این موج در دوره‌های مختلف تکرار شده است.

XS
SM
MD
LG