لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۲

دفاع دانلد رامسفلد از میراث جنگ


یک فیلمساز آمریکایی در مورد وجهه و نقش دانلد رامسفلد، وزیر دفاع پیشین ایالات متحده در تهاجم نظامی آمریکا به افغانستان و عراق مستندی تهیه کرده است که در آن آقای رامسفلد در مورد هیچ یک از دو جنگ ابزار ندامت و یا تاسف نمی کند.

با وجودی که ارول موریس، تهیه کننده فیلم «ناشناخته شناخته شده» هنوز مطمئن نیست به چه دلیل آقای رامسفلد برای شرکت در این مستند موافقت کرده است، اما پس از نمایش فیلم در «جشنواره فیلم ونیز» به خبرگزاری رویترز گفت «رامسفلد حتی این جنگ ها را خطا نمی خواند، او حتی معتقد نیست که راه انداختن این دو جنگ اشتباه در قضاوت بوده چه برسد به این که ابراز تاسف و ندامت و یا حتی پوزش خواهی کند».

در دورانی که دانلد رامسفلد به هنگام ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش وزیر دفاع ایالات متحده بود، آمریکا به هدف مجازات طالبان، القاعده و حمله های یازدهم سپتامبر به افغانستان و چند سال بعد برای سرنگونی دولت صدام حسین، دیکتاتور پیشین به عراق حمله کرد.

شاید آقای رامسفلد انتظار داشت تا با حس همدردی چندانی از جانب فیلمساز روبرو نشود. هم جنگ افغانستان و هم جنگ عراق جنجال ها و مباحث بسیاری، به ویژه در مورد نیت ها و عملکرد نیروهای مهاجم برانگیخت. منتقدان اغلب روی وجهه رامسفلد تمرکز کرده اند اما وزیر دفاع پیشین آمریکا ادعا می کند در برهه بحرانی اقدام لازم را اتخاذ کرده است.

فیلم مستند ارول موریس عنوان خود را از ادبیات معروف آقای رامسفلد وام گرفته است که در دوران هر دو جنگ همواره از دانسته ها و نادانسته ها و عدم اطمینان نهادهای اطلاعات و امنیتی در مورد شرایط حاکم آن دوران سخن به زبان می راند.

در شرایطی که روحیه دانلد رامسفلد در مقام فردی که روابط غیردوستانه و جنگ طلبانه ای با مطبوعات و رسانه ها داشته، موافقت او برای شرکت در مستند آقای موریس تعجب برخی از ناظران را برانگیخته است. این فیلمساز در پاسخ به این پرسش ها گفته است «وکیل آقای رامسفلد به او اطمینان داده بود که وی در این فیلم شرکت نخواهد کرد اما پاسخ به این چراها جواب ساده ای ندارند».

موریس برای ساخت مستند «مه جنگ» در مورد رابرت مک نامارا، وزیر دفاع ایالات متحده در دوران جنگ ویتنام جایزه اسکار بهترین مستند سال ۲۰٠۳ را دریافت کرد.

آقای موریس گفته است دانلد رامسفلد هرگز همچون مک نامارا سفره دل خود را برای او باز نکرد، حتی با وجودی که مک نامارا نیز در فیلم هرگز از نقش خود در جنگ ویتنام پوزش خواهی نکرد. جنگ ویتنام ٦٠ هزار تلفات به همراه داشت.

وی در پاسخ به انتقادها در مورد رویکرد نرم و به صلابه نکشیدن وزیر دفاع پیشین آمریکا گفته است «نقش من ایجاد نوعی سناریو نبود که من در آن نقش کشیش و موضوع فیلم نقش کسی را ایفا می کند که برای من اعتراف می کند».

او می گوید به تصویر کشیدن مردی که در ۳ دولت ایالات متحده خدمت کرده است، به جای یک موضع مقابله جویانه «روایت متفاوتی» را تصویر کرد.

این مستند یکی از دو فیلمی است که به طور بی سابقه ای برای دریافت جایزه شیر طلایی بهترین فیلم جشنواره ونیز رقابت می کند.
XS
SM
MD
LG