لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۱

اقدام بی سابقه: دست دادن رئیس جمهوری ونزوئلا با رهبر مخالفان


دوستداران مونیکا اسپیرو ملکه زیبایی ونزوئلا در تظاهرات علیه خشونت، کاراکاس، ۸ ژانویه ۲۰۱۴.
دوستداران مونیکا اسپیرو ملکه زیبایی ونزوئلا در تظاهرات علیه خشونت، کاراکاس، ۸ ژانویه ۲۰۱۴.

نیکولاس مادورو از انریکه کاپریلس با صفت «فاشیست» و «آدمکش» یاد می کند و رقیب انتخاباتی اش اورا «بی قابلیت» و «نامشروع» می نامد.

پس از ماه ها مشاجره و توهین لفظی، رئیس جمهوری ونزوئلا و رهبر مخالفان روز چهارشنبه با یکدیگر دست دادند. این رویداد برای نخستین بار پس از منازعات شدید مربوط به انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته این کشور و در جریان نشستی به وقوع پیوست که درباره سابقه جرائم خشن در این کشور و به دلیل قتل ملکه زیبایی محبوب ونزوئلا به هنگام رانندگی برگزار شد.

نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا، معمولاً از انریکه کاپریلس با صفت «فاشیست» و «آدمکش» یاد می کند و در برابر، رقیب انتخاباتی او در انتخابات آوریل گذشته که مادورو با یک و نیم درصد اختلاف آراء بر او پیروز شد، اورا «بی قابلیت» و «نامشروع» می نامد.

با این همه این دو برای مدت کوتاهی اختلاف های خود را کنار گذاشتند تا در نشست اضطراری که به دعوت مادورو از استانداران در کاخ ریاست جمهوری میرافلورس برگزار می شد، شرکت کنند. کاپریلس استاندار ایالت میراندا ست که یکی از پر جرم و جنایت ترین استان های ونزوئلا به شمار می رود.

احتمال نمی رود که این دیدار تاثیری در تغییر دادن منظره سیاسی کشور داشته باشد. زیرا هر دو طرف هنوز بشدت با یکدیگر مخالف اند. ونزوئلا از کشورهای عضو اوپک است که از دیربازبه عنوان یکی از کشورهایی که در جهان بالا ترین رتبه تبهکاری را داراست، شهرت دارد.

کاپریلس در توییتر خود نوشت: «من در میرافلورس هستم. به خاطر امنیت کشورم به هرجایی می روم. توقف خشونت اکنون یک خواست ملی شده است.»

کاپریلس ۴۱ ساله هنوز رسماً مادورو را به عنوان رئیس جمهور قانونی کشور نپذیرفته است، هرچند که شعله اتهام تقلب مادورو در انتخابات اکنون دیگر در دادگاه های کشور سرد شده است.

مادرورو که ۵۱ ساله است پیش تر گفته بود که هرکس رهبری اورا به رسمیت نشناسد حق ورورد به کاخ میرافلورس را ندارد. اما از زمانی که نظرسنجی ماه دسامبر از افزایش محبوبیت او حکایت کرده، با مخالفانش روش آشتی جویانه تری درپیش گرفته است.

برخی فعالان مخالف دولت، تیراندازی مرگبار به اسپیر و شوهر سابقش را - که در برابر چشمان دختر پنج ساله آن ها روی داد- نشانه ای از شکست دولت در سرکوبی تبهکاری ها می دانند.

مادورو که از زمان ریاست جمهوری اش به چندین اقدام عمده ضد- تبهکاری دست زده، خواستار انجام ابتکارهایی تازه تر شد.

مادورو، که سلفش در ریاست جمهوری، یعنی هوگو چاوز نیز به رغم ده ها اقدام ضد تبهکاری نتوانسته بود در مدت حکومت ۱۴ ساله اش از قتل و آدم ربایی جلوگیری کند، گفت: «هدف ما تنها برگزاری نشست نیست. بارها و بارها، از این مسئله برای هدف های سیاسی استفاده شده. تنها عده اندکی هستند که نمی فهمند این مسئله ای ملی است ، مشکلی جدی است که در ۴۰-۵۰ سال اخیر بومی شده است.»

روز چهارشنبه صدها تن از بازیگران و هنرمندان حرفه نمایش همراه با دیگر عزاداران در یکی از میدان های کاراکاس گرد آمدند تا در مرگ اسپیر ۲۹ ساله سوگواری کنند. این مراسم با خواندن دعا و به هوافرستادن بادکنک و برگزاری نمایشگاه عکس همراه بود. اسپیرکه در ایالات متحده آمریکا زندگی می کرد برای گذراندن تعطیلات به ونزوئلا آمده بود که سارقان مسلح جلوی اتومبیلش را گرفتند.

نوشته های او بر توییتر و اینستا گرام از خوشحالی فوق العاده او از بازگشت به وطن به همراه دختر پنج ساله اش حکایت داشت. او به دلیل ناامنی به ایالات متحده مهاجرت کرده بود.
آمار رسمی ونزوئلا در سال ۲۰۱۳ میزان قتل در این کشور را ۳۹ مورد در ۱۰۰ هزار شهروند اعلام کرده اما سازمان های غیردولتی این رقم را دو برابر و به میزان ۲۵ هزار مورد می دانند.

ماریا کورینا ماخائو، دیگر رهبر مخالف دولت نیز دولت را مسئول مستقیم قتل مونیکا اسپیر دانسته است. او می گوید مادورو، و پیش از او چاوز، به منظور سرکوب آزادی ها و بستن فضای سیاسی از به کار بستن روش های جدی مبارزه با تبه کاری جلوگیری کرده اند.
او گفت:« پانزده سال است که دارند نظام قضایی و بدنه پلیس را تخریب می کنند».
XS
SM
MD
LG