دولت ازبکستان خبر مرگ اسلام کریموف رئیس جمهوری ازبکستان را تایید کرد. پیشتر رویترز به نقل از سه دیپلمات این خبر را اعلام کرده بود.
منابع خبری در ازبکستان همچنین از بستن فرودگاه سمرقند خبر دادند. این شهر محل تولد آقای کریموف است و قرار است محل دفن او باشد. پرواز های محدودی فقط اجازه استفاده از فرودگاه سمرقند را دارند.
رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر ترکیه مرگ اسلام کریموف را تسلیت گفتند.
جمعه عصر، حسن روحانی در پیام خود خطاب به کفیل ریاست جمهوری ازبکستان نوشت: درگذشت جناب آقای اسلام کریمف رئیس جمهور فقید ازبکستان را به جنابعالی، خانواده محترم آن مرحوم و دولت و ملت دوست ازبکستان تسلیت عرض مینمایم. برای آن مرحوم، آمرزش الهی، برای دولت، موفقیت، و براى ملت کشور دوست ازبکستان، بهروزی و سعادت از بارگاه خداوند متعال مسألت میدارم.
پیشتر بینالی یلدریم نخست وزیر ترکیه هم درگذشت اسلام کریم اف رئیس جمهوری ازبکستان را به دولت و مردم این کشور تسلیت گفت.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۱۲ شهریور به نقل از سه منبع دیپلماتیک مرگ رئیس جمهوری ازبکستان را تایید کرد اما رسانه های این کشور تا ساعتها خبر را تایید نکردند.
آقای کریموف، ۷۸ ساله، بعد از سکته مغزی در روز سوم شهریور ماه در بیمارستان بستری شد.
در سال های گذشته نیز چندین بار اخبار مبنی بر وخامت حال بدنی کریموف منتشر شده است اما منبع آن عموما سایت های اپوزیسیون خارج از کشور بود.
اسلام کریموف رئیس جمهوری ۷۸ ساله ازبکستان پس از استقلال ازبکستان در سال ۱۹۹۱ با مشت آهنین بر این کشور حکومت کرد. این به این معنی است که ازبکستان هرگز شاهد گذار قدرت نبوده و اکنون تحلیلگران نگران بروز ناآرامی سیاسی در این کشور پس از مرگ کریموف هستند.
متولد سمرقند
اسلام کریموف در سمرقند از پدر و مادری هر دو تاجیک بدنیا آمد. وی در رشتههای اقتصاد و مهندسی مکانیک در مدرسه پلیتکنیک آسیای میانه و انستیتو اقتصاد ملی تاشکند تحصیل کرد. ابتدا وزیر مالیه جمهوری ازبکستان در اتحادیه جماهیر شوروی شد و در ۱۹۸۶ به عنوان نایبرئیس شورای وزیران ازبکستان انتخاب شد.
کریموف از سال ۱۹۸۹ دبیر اول حزب کمونیست ازبکستان شده و در ۱۹۹۱ استقلال ازبکستان را از شوروی اعلام کرد.
او بعد از اعلام استقلال انتخابات برگزار کرد و با ۶۸ آرا پیروز انتخابات شد. از آن زمان او قدرت را در ازبکستان در دست دارد و اجازه حضور رقبا را در انتخابات نداده است.
آقای کریموف بارها بخاطر نقض حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفته است. فعالان حقوق بشر می گویند چون کشورهای غربی از خاک ازبکستان برای حمله به افغانستان استفاده کردند، چشم به نقض حقوق بشر در دولت کریموف بسته اند.
فعالان حقوق بشر از شکنجه و زندان، اخته کردن اجباری در بیمارستانهای دولتی و کار کودکان در مزارع پنبه به عنوان موارد نقض حقوق بشر در این کشور یاد می کنند.
سازمان عفو بینالملل میگوید، حکومت اسلام کریموف که در کارنامهاش سرکوب و کشتار اندیجان در سال ۲۰۰۵ را دارد، از شکنجه و فشارهای دیگر برای اقرار گرفتن از افرادی که احتمال دارد با احزاب اسلامی ارتباط داشته باشند، فروگذار نمیکرد. فعالیت برخی احزاب اسلامی در ازبکستان ممنوع است.