کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی با انتشار گزارش ۹۰ صفحهای سالانه خود درباره وضعیت آزادیهای مذهبی در سطح جهان، به دولت بایدن توصیه کرد بار دیگر جمهوری اسلامی را به عنوان یکی از «کشورهای دارای نگرانی ویژه» طبقهبندی کند.
طرح روی جلد گزارش، پوستری از مهسا (ژینا) امینی در دست یک معترض در جریان اعتراضات داخل ایران است و در کنار آن اسامی شماری از زندانیان مذهبی و سیاسی در زندانهای جمهوری اسلامی نوشته شده است.
به گفته تهیهکنندگان گزارش، این اقدام با هدف احترام به زنان و دختران ایرانی انجام شده که به دلیل پیشرو بودن در اعتراضات جاری به منظور کسب آزادیهای بیشتر، با سرکوب شدید و خشونتبار دولتی مواجه بودهاند.
- مقدمه گزارش
مقدمه گزارش با اعتراضات مسالمتجویانه صدها هزار ایرانی به رهبری زنان و دختران در پی کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شده و آمده که معترضان در پی تحقق آزادی مذهب یا عقیده، با مجازاتهای شدید، جراحات دائمی، و حتی مرگ مواجه شدند.
طبق گزارش، مقامات جمهوری اسلامی به جای پایبندی به تعهدات خود در چارچوب قوانین بینالمللی، کارزاری از سرکوب خشونتآمیز علیه شهروندان ایرانی را انجام دادند.
در مقدمه این گزارش مشخصا به اسامی کیان پیرفلک، نیکا شاکرمی، و آرمیتا عباسی، همگی از کشتهشدگان کودک و نوجوان اعتراضات، اشاره شده و آمده که مقامات جمهوری اسلامی علاوه بر سرکوب معترضان، دههها به شیوهای نظاممند، بهاییان، مسیحیان، دراویش گنابادی، زرتشتیها، یارسانیها، مسلمانان سنی، مسلمانان شیعه، و افراد غیرمذهبی را هدف آزار و اذیت، بازداشت، حبسهای طولانیمدت، تبعید، یا منع شرکت در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی قرار داده است.
- ایران در گزارش امسال
جمهوری اسلامی ایران جزء ٢٨ کشوری است که در گزارش امسال کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی مورد بررسی مجزا قرار گرفته شده است.
طبق گزارش، وضعیت آزادیهای مذهبی در ایران طی سال ۲۰۲۲، تحت تاثیر اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد به شدت وخیمتر شد.
تشدید سرکوب، ممانعت از دسترسی آنها به اماکن مذهبی، مصادره اموال، و عدم پذیرش در دانشگاهها از جمله موارد نقض حقوق بشر بهاییان طی سال گذشته میلادی بود.
بازداشت ۳۰ باورمند به آیین یارسانی و صدور احکام حبس برای دو تن از آنها، تخریب یک مسجد سنیها در زاهدان، حبس یک مسیحی به ١۰ سال زندان و محکومیت او و دو مسیحی دیگر به ١۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی، نگه داشتن چندین درویش گنابادی در بازداشتهای خودسرانه، و تداوم سرکوب افراد غیرمذهبی و خداناباور از جمله موارد نقض حقوق مذهبی شهروندان ایرانی از سوی جمهوری اسلامی طی سال گذشته میلادی بود.
سرکوب اقلیتهای جنسی و جنسیتی از جمله اعدام چهار فرد همجنسگرا و صدور حکم اعدام برای دو نفر دیگر با تکیه بر قوانین مذهبی، از دیگر موارد نقض حقوق بشر مورد اشاره در گزارش امسال بود.
- توصیهها به دولت بایدن و کنگره
گزارش کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی به دولت بایدن توصیه کرده که جمهوری اسلامی را در زمره «کشورهای دارای نگرانی ویژه» نگه دارد، علیه اشخاص و نهادهای ایرانی مسئول سرکوب آزادیهای مذهبی شهروندان خود تحریم وضع کند، و از ارجاع پرونده ایران به دیوان کیفری بینالمللی به دلیل نقض حقوق بشر و جنایت علیه بشریت توسط مقامات جمهوری اسلامی حمایت کند.
این کمیسیون همچنین از کنگره ایالات متحده خواسته به اسکان پناهندگان ایرانی تحت ستم مذهبی توسط جمهوری اسلامی در آمریکا کمک و از مبارزه ایرانیان به منظور دستیابی به آزادیهای مذهبی بیشتر پشتیبانی کند.