لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۷:۴۴

افزایش نگرانی ترکیه از قدرت گیری کردها در سوريه


جنگجوی کرد که به صحنه نبرد در رقه نگاه می کند
جنگجوی کرد که به صحنه نبرد در رقه نگاه می کند

روز چهارشنبه ۲۸ تیر، وزارت دفاع آمریکا از اقدام آنکارا در افشای موقعیت دقیق مستشاران نظامی پنتاگون در خاک سوریه «با نگرانی بسیار» یاد کرد.

به گزارش تارنمای «دیلی بیست»، نشت اطلاعات حساس در مورد تعدادی از پایگاه های آموزشی و تدارکاتی شبه نظامیان مورد حمایت آمریکا در شمال سوریه، تصادفی یا ناشی از اشتباه و ناشیگری ترکیه نیست؛ بلکه علامت دیگری است از تشدید خشم مقام‌های آنکارا نسبت به همکاری‌های امنیتی بین واشنگتن و کردهای سوریه.

از سوی دیگر، خبرگزاری رسمی چین (شینهوا) سه روز پیش از آن گزارش داده بود که «نیروهای دموکراتیک سوریه» تا به حال بیش از ۴۲ هزار کیلومتر مربع از خاک سوریه در شرق و شمال آن کشور را به کنترل درآورده اند.

این قوا که عمده ترین واحد نظامی مورد حمایت آمریکا در سوریه است، از بیش از ۸۰ هزار شبه نظامی عرب، کرد، ترکمن و آسوری تشکیل شده، و تقریباّ ۴۰ درصد آن را شبه نظامیان کرد تشکیل می‌دهند.

تصرف این بخش از سرزمین سوریه نیز که مساحت آن کم و بیش برابر با استان آذربایجان شرقی در ایران است، با تبعیت از «راهبرد جزء به جزء و مدون آمریکا» (گراند استراتژی) برای تنگ تر کردن حلقه محاصره به دور داعش انجام شده است.

فرماندهی این نیرو که بر بخش قدیمی شهر رقه مسلط شده و با تصرف کامل مرکز غیررسمی داعش و نابود کردن ادعای کشور بودن آن خلافت خود خوانده چندان فاصله‌ای ندارد، با «یگان‌های مدافع خلق» کرد (ی پ گ) است؛ پارامتری که بالقوه می‌تواند دستآورد‌های نظامی آن علیه داعش را به ضد خود تبدیل کرده و به صورت عاملی بی ثبات کننده درآورد.

آنکارا، واشنگتن و اتحادیه اروپا، «حزب کارگران کردستان» ترکیه (پ کا کا) را که تقریباّ سه دهه با ارتش آن کشور در نبرد بود، یک نهاد تروریستی می‌دانند.

حال آنکارا اصرار دارد که یگان‌های مدافع خلق کرد و حتی نیروهای دموکراتیک سوریه شاخه‌های پ کا کا هستند و در نیتجه با یک سازمان تروریستی تفاوتی ندارند.

به همین دلیل در اواسط اردیبشهت ماه، بینالی یلدریم نخست وزیر ترکیه در واکنش به تصمیم کاخ سفید برای ارسال تسلیحات نیمه سنگین برای نیروهای دموکراتیک سوریه گفته بود، واشنگتن به آنکارا قول داده که پس از سقوط رقه، و به منظور حفظ ترکیب جمعیتی آن شهر، از ادامه حضور شبه نظامیان کرد وابسته به «ی پ گ» در رقه جلوگیری کند.

روز اول تیرماه نیز سخنگوی وزارت دفاع ترکیه به خبرگزاری سی بی اس اطلاع داد، جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا با ارسال نامه‌ای به «فیکری ایشیک»، همتای ترک خود در دو مورد اطمینان داده است: «نخست، پنتاگون رد کامل ادوات ارسالی برای نیروهای تحت حمایت خود در سوریه را به دقت زیر نظر دارد تا از افتادن آن به دست تروریست‌ها جلوگیری کند؛ و دوم، این ادوات نظامی مرگبار پس از تصرف کامل شهر رقه باز پس گرفته می‌شود».

اما پنج روز بعد، آقای متیس در اولین واکنش خود به این خبر گفت، ارسال تسلیحات برای کردهای سوریه (از جمله آتشبارهای ۱۲۰ میلی متری و خودروهای زرهی سبک)، حتی پس از فتح کامل شهر رقه ادامه خواهد داشت و «باز پس گیری موردی آن ادوات نیز به ماموریت‌های آتی آن نیرو بستگی دارد».

پرزیدنت ترامپ از رهبری رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه تقدیر کرده، و رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا نیز تقریباّ دو هفته پیش هنگام حضور در استانبول عملکردِ حامیان آقای اردوغان در شکست دادن کودتای نظامی سال گذشته را ستوده است.

با این حال پنج روز پیش، شبه نظامیان مورد حمایت ترکیه برای چندمین بار با یگان‌های مدافع خلق کرد که از جانب آمریکا حمایت می‌شوند، در حومه روستای عین دغنا و در نزدیکی پایگاه هوایی مناق در شمال شهر حلب در سوریه درگیر شدند.

به عبارتی دیگر، به نظر می‌رسد علی رغم حمایت‌های لفظی و عملی آمریکا از ترکیه، نگرانی آنکارا در مورد کرد‌های سوریه نه تنها کاهش نیافته، بلکه به احتمال قریب به یقین می توان انتظار داشت با تکمیل پیروزی کردها در شهر رقه، بر میزان نگرانی ترکیه افزوده شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG