مایک پنس، معاون ریاست جمهوری آمریکا، قرار است با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، ملاقات کند. یکی از موضوعهایی که انتظار میرود در دستور مذاکرات باشد، توافق اتمی موسوم به برجام با ایران است.
مایکل لیپین، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا که هم اینک در اسرائیل است، درباره نگرانیهای اسرائیل با ژنرال بازنشسته، یاکوف امیدرور، مشاور پیشین امنیت ملی نخست وزیر اسرائیل، که اکنون تحلیلگر انستیتوی مطالعات استراتژیک در اورشلیم است، مصاحبه کرده است.
متن این گفت و گو در ادامه آمده است.
یاکوف: بستگی دارد به این که شما بدبین باشید یا آماده باشید که از تاریخ درس بگیرید. در آغاز ایرانیها گفتند که پای میز مذاکره نمیآیند، ولی تحت فشار تحریمها آمدند. اروپاییها در آغاز چندان مشتاق به مهار ایران نبودند، اما آنها به میزان جدی بودن ایالات متحده و گزینۀ جایگزینی که ما ارائه دادیم، یعنی واکنش ما، پی بردند و در نتیجه کاملا با آمریکاییها همراه شدند. من نسبت به این موضوع که آیا آمریکاییها نیز توان بازگرداندن آنها را دارند یا نه، به طور کامل بدبین نیستم؛ زیرا این را میدانم که بسیاری از اروپاییها مشکلات موجود در این توافق را درک میکنند. آنها از بابت این واقعیت که ایرانیها به تقویت توانایی موشکهای دوربرد خود میپردازند، خوشنود نیستند. آنها از سازمانها و شبکههای تروریستی که ایرانیها دارند در سراسر جهان ایجاد میکنند، باخبرند. آلمانها به تازگی چند ایرانی را در ارتباط با زمینه چینی برای اجرای اقدامات تروریستی، دستگیر کرده اند. بنابراین، آنها شاید بگویند که: ما فکر میکنیم تغییر توافق بسیار بد است. اما شرایط موجود و رفتار ایرانیها در سوریه، در یمن، و به طور کلی در خاورمیانه، و این واقعیت که آنها به حوثیها موشک میدهند تا عربستان سعودی را هدف قرار دهند، و غیره، ممکن است موجب شود که اروپاییها این را درک کنند که ایران باید مهار شود. و راه مهار ایران، همکاری با ایالات متحده آمریکا است.
مایکل: نظر شما دربارۀ شیوۀ برخورد ایالات متحده و اسرائیل با این رفتار -به باور آنها تحریک آمیز- ایران، چیست؟ آیا این اقدامات را موثر میدانید یا فکر میکنید که آنها باید کارهای بیشتری را انجام دهند؟
یاکوف: من در این جا نمیخواهم به آمریکاییها مشاوره بدهم. تنها میتوانم بگویم که اسرائیل بسیار تلاش میکند و البته کارهای بیشتری را نیز میتوان انجام داد. و ما باید آن تصمیمات دشوار را بگیریم تا ایران را مهار کنیم. من می دانم که طرف مقابل ممکن است بگوید که این کار ممکن است به جنگ بیانجامد، ولی ما باید این خطر را بپذیریم.
مایکل: به نظر شما اگر جریان به آن سمت و سو پیش برود، اسرائیل با چه خطراتی رو به رو خواهد بود؟
یاکوف: ایرانیها از حزب الله استفاده میکنند. حزب الله یکی از بازوهای شناخته شدۀ ایران با ۱۲۰ هزار موشک هدایت شونده و غیرهدایت شونده است. این رقم بسیار بزرگی است. ولی من فکر می کنم که اسرائیل باید برای مهار ایران اقدام کند؛ وگرنه ما شاهد قدرت بیشتر ایران در سوریه و در بلندیهای جولان خواهیم بود و آن وقت باید به جای یک جبهه، در دو جبهه بجنگیم. اگر خطر نهفته در این اقدام، جنگ با حزب الله باشد من فکر می کنم که ما باید این خطر را به جان بپذیریم.
مایکل: نظر شما دربارۀ تمهیدات اسرائیل از لحاظ آمادهسازیهای دفاعی و تهاجمی خود برای یک جنگ احتمالی و موشکهایی که احتمالا از ایران به سوی اسرائیل میآیند، چیست؟
یاکوف: در رابطه با موشکها، همان طور که میدانید، ما سه لایه سامانههای پدافند موشکی داریم. اما در پاسخ به پرسش دوم شما، ما بیشتر خودمان را آماده میکنیم تا نیروهای زمینیمان را به درون لبنان اعزام کنیم تا توانایی آنها برای پرتاب موشک به اسرائیل را از همۀ سکوهای پرتاب موشک واقع در جنوب خطی که توسط کابینه تعیین خواهد شد، از بین ببریم.
مایکل: آیا هیچگونه تمهیداتی برای انجام اقدامات تهاجمی علیه خود ایران نیز وجود دارند؟
یاکوف: وقتی مبادلۀ آتش در این جا روی میدهد، ما باید آن گزینه را نیز مدنظر قرار دهیم. زیرا حق با شما است؛ منطق حکم میکند که شما در جنگ با مار نباید فقط زهر آن را هدف قرار دهید، بلکه باید به سراغ کل دستگاه فرماندهی و کنترل و مغز آن بروید. و مغز و مرکز فرماندهی و کنترل حزب الله نه در بیروت، بلکه در تهران قرار دارد.