جان کری وزیر امور خارجه آمریکا معتقد است که حضور ایران در عراق برای نبرد آمریکا با داعش و شکست این دشمن مشترک، مفید است.
وزیر خارجه آمریکا که سه شنبه شب هشتم تیر در نشستی با عنوان ایده ها در کلورادو سخن می گفت، در پاسخ به این سوال که نقش ایران را در عراق مفید ارزیابی می کنید یا مضر گفت: "همانطور که همه میدانند ما چالش هایی با ایران داریم که مشغول کار روی آنها هستیم اما من می توانم بگویم که ایران در زمینه های مشخصی در عراق مفید بوده است، آنها به روشنی روی نبرد با داعش متمرکز هستند، بنابراین ما اهداف مشترکی در آنجا داریم."
رئیس دستگاه دیپلماسی ایالات متحده توضیح داد که اکنون امکان برقراری تماس و مذاکره مستقیم او و همتای ایرانی اش، حل مشکلات جهانی را بسیار ساده تر کرده است.
کمی پیش از آن، روز سه شنبه هشتم تیر، برنت مک گرک، فرستاده ویژه آمریکا در عملیات علیه داعش گفته بود که بیشتر شبه نظامیان شیعه عراقی مورد حمایت ایران در نبرد علیه داعش مفید هستند و تنها برخی از آنها خودسر هستند.
او گفته بود: "بیشتر این نیروهای بسیج مردمی زیر نظر دولت عراق فعالیت می کنند و تنها ۲۰ تا ۱۵ درصد آنها تا حدودی خودسر هستند." به گفته او ، در واقع آن تعداد اندک، مشکل اساسی هستند.
نیروهای بسیج مردمی شیعه با حمایت و برنامه ریزی ایران در برای دفاع از اماکن مقدس شیعه در عراق در برابر حملات داعش تشکیل شدند. این نیروهای در ادامه برای نبرد علیه داعش و آزادسازی شهرهای عراق سازماندهی شدند.
طی ماههای گذشته گزارش هایی از بدرفتاری تعدادی از نیروهای بسیج شیعه با شهروندان سنی شهرهای آزاد شده منتشر شد که در پی آن دولت عراق این رفتارها را محکوم و حضور این نیروها را در بخشهایی محدود کرد.
توضیح درباره دلیل فروش بوئینگ به ایران
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که چرا دولت آمریکا به بوئینگ اجازه معامله با ایران را داده در حالیکه ایران همچنان از گروههای تروریستی نظیر حزب الله حمایت میکند و برای آنها اسلحه می فرستد، گفت: "دولت آقای اوباما تلاش می کند یک سوزن را نخ کند؛ سوزنی که نخ کردن آن بسیار دشوار است."
به گفته او دولت آمریکا از یک سو قصد دارد ایران را پاسخگو نگه دارد و از سوی دیگر میداند که ۶۰ درصد جمعیت ایران زیر ۳۰ سال هستند؛ جمعیتی که ایران را کشور خود می دانند و میخواهند که با آمریکا رابطه خوبی داشته باشند. آقای کری این موقعیت را پیچیده خواند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: "اگر شما به مسائل سیاست خارجی سیاه و سفید یا با خطوط ساده نگاه کنید، بیشتر مواقع اشتباه خواهید کرد."
او اضافه کرد: "در حالیکه ایرباس اجازه دارد به ایران هواپیما بفروشد، اعمال ممنوعیت فروش برای بوئینگ، رقیب ایرباس می تواند به کارگران آمریکایی آسیب برساند، آن هم در حالیکه مشکلی برای ایران در تامین هواپیماهای خود ایجاد نمیکند.
ایران پس از اجرای برجام برای خرید ۱۱۸ فروند هواپیما با ایرباس قرارداد بست اما در حالیکه هنوز به مرحله اجرا نرسیده بود، برای خرید یکصد فروند هواپیمای مسافربری دیگر با بوئینگ وارد مذاکره شد.