لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۴

نخستين مرحله دیدار معاون رئیس جمهوری آمریکا از خاورمیانه: مصر بزرگترین و قدرتمندترین کشور عرب


ساعاتی پیش از آن که معاون رئیس جمهوری ایالات متحده رهسپار مصر شود و به این ترتیب سفر مهم خود را به سه کشور خاورمیانه آغاز كند، کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرد یکی از ماموریت های مایک پنس گفتگو با سران مصر، اردن و اسرائیل، از جمله درباره مبارزه با تروریسم و تامین حقوق اقلیت های دینی است.

پیش از آغاز سفر به مصر، نهادهای حقوق بشری و سازمان های مسیحی در ایالات متحده و کشورهای دیگر در وب سايت های خود، خواستار رسیدگی به وضع مسیحیان قبطی در مصر شده بودند.

وبسایت "هیومن رایتز فرست" (نخست، حقوق بشر) نوشت: پیش از آن که آقای پنس سفر خود را به مصر آغاز کند، از او خواسته شده که درباره سرکوب مسیحیان در آن کشور و تبعیض علیه دگرباشان و لزوم افزایش مبارزه علیه تروریسم با مقامات دولت قاهره به صراحت گفتگو کند.

از هنگامی که گروه اخوان المسلمین در سال های اخیر در مصر قدرت گرفت و حتی مدتی بر آن کشور حاکم بود، وضع اقلیت مسیحی رو به وخامت گرویده و ده ها تن از قبطی ها به دست مسلمانان افراطی کشته شده اند و چند کلیسا و نیایشگاه آنان نیز به آتش کشیده شده است.

مایک پنس که یک مسیحی باورمند و عضو کلیسای انجیلی است، دفاع از حقوق قبطی ها را یک امر لازم می داند. به طور اصولی می توان گفت که ایالات متحده همیشه نسبت به حقوق شهروندی در مصر، به ویژه از هنگام فروافتادن حکومت پرزیدنت حسنی مبارک حساس بوده است.

ولی روزنامه اسرائیلی هاآرتس مى نويسد که رهبران جامعه مسیحیان قبطی از معاون رئیس جمهوری ایالات متحده درخواست کرده اند که از دخالت در این جریان خودداری ورزد – که این امر نشان وحشت آنان از واکنش متعصبین مذهبی در مصر دارد.

به نوشته هاآرتس، در بیانیه کاخ سفید بر ماموریت مایک پنس برای حفظ حقوق مسیحیان خاورمیانه تاکید ویژه ای شد. ولی معاون رئیس جمهوری آمريكا ناچار شد سفر خود را به بیت اللحم در کرانه باختری که زادگاه حضر عیسی مسیح است لغو کند. وی قرار بود در آن شهر با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار و گفتگو داشته باشد، ولی از آن جا که فلسطینیان گفتند که به دنبال سخنان اخیر پرزیدنت ترامپ در مورد آینده اورشلیم، این سفر را تحریم می کنند، زیارت زادگاه مسیح عملی نخواهد شد.

شیخ احمد الطیب از روحانیون ارشد دانشگاه اسلامی الازهر در قاهره، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی ان ان، گفت که او نیز حاضر به دیدار با معاون رئیس جمهوری ایالات متحده نیست و علت، "اقدام نسنجیده و شتاب زده رهبر آمریکا در مورد اورشلیم" عنوان شد. پیش از آن که مایک پنس به قاهره برسد، پرزیدنت عبدالفتاح السیسی اعلام کرد که تصمیم دارد دور دیگری در ریاست جمهوری بماند و در انتخابات پیش رو با رقیبانش روبرو شود.

روزنامه الاهرام که مهمترین نشریه سیاسی مصر در دهه های اخیر محسوب می شود، در گزارشی پیرامون دیدار مایک پنس نوشت: «اشتباه است اگر تصور شود که مساله صلح اسرائیلی – فلسطینی، محور اصلی گفتگوهای معاون رئیس جمهوری ایالات متحده با رهبران مصر و اردن، به ویژه پرزیدنت السیسی خواهد بود».

الاهرام در ادامه این گزارش نوشت: «به ویژه آن که اسرائیل تمایلی به انجام مذاکرات صلح با محمود عباس ندارد و او را یک انسان سالخورده و بیماری می داند که دوران رهبری او رو به پایان می رود»

این روزنامه نوشت که موضوع ادامه کمک های نظامی و اقتصادی ایالات متحده به مصر از جمله موارد مهم گفتگوها خواهد بود. این کمک ها از سال ١٩٧٩ (همزمان با امضای پیمان صلح مصر و اسرائیل) آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

ولی سال گذشته دولت پرزیدنت ترامپ بخشی از این کمک را قطع کرد که علت آن آسیب دیدن برخی حقوق شهروندی در مصر، در نتیجه اقدامات دولتی عنوان شد. ولی روزنامه الاهرام از قول "منابع آگاه در قاهره و واشنگتن" می نویسد که علت واقعی، نه لطمه به حقوق انسانی، بلکه دریافت گزارش هایی درباره داد و ستد محرمانه و ممنوع مصر با دولت کمونیستی کره شمالی بوده است.

مصر بزرگترین کشور عربی و پیشگام آن ها در امضای پیمان صلح با اسرائیل بود که در آینده هم می تواند محور همکاری و همبستگی مهمی بین اعراب و ایالات متحده قرار گیرد.

شبکه تلویزیون آمریکایی ای بی سی گزارش داد که یکی از موضوع ها در چارچوب مبارزه با تروریسم، که در قاهره بررسی خواهد شد، فعالیت های مسلحانه گروه های اسلامی افراطی در شبه جزیزه سینا است که تا کنون قربانیان بسیار گرفته است. مصر گروه حماس و دیگر سازمان های چریکی فلسطینی در نوار غزه را نیر متهم می سازد که به این گروه ها یاری می رسانند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG