دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه روز جمعه ۲۷ بهمن درخواست آفریقای جنوبی برای اعمال تدابیر فوری در حفاظت از رفح و جلوگیری از عملیات نظامی اسرائیل در این بخش از نوار غزه را رد کرد.
قضات این دیوان در عین حال تاکید کردند که اسرائیل باید به حکم قبلی این دادگاه که در اواخر ماه گذشته صادر شده است، احترام بگذارد.
دیوان بینالمللی دادگستری لاهه روز جمعه ششم بهمن، با رد درخواست آفریقای جنوبی، از صدور حکم آتشبس در غزه خودداری کرد، اما به اسرائیل دستور داد از «نسلکشی» علیه فلسطینیان جلوگیری و برای کمک به غیرنظامیان بیشتر تلاش کند.
این دیوان در حکم ۲۷ بهمن هم تصریح کرد که «وضعیت خطرناک» در رفح در سراسر نوار غزه قابل تعمیم است و نیازی به اقدامات اضافی ندارد و اسرائیل باید تعهدات خود برای تضمین امنیت فلسطینیان در نوار غزه را اجرا کند.
آفریقای جنوبی در ماه دسامبر گذشته شکایتی را به دیوان بینالمللی دادگستری تسلیم کرد و خواستار آن شد که قضات این دیوان با اعمال تدابیر اضطراری، دستور توقف فوری عملیات نظامی در غزه را به اسرائیل بدهند و اسرائیل را به نسلکشی متهم کنند درخواستی که توسط قضات رد شد.
این کشور چندی پیش دوباره از اسرائیل به دیوان بینالمللی لاهه شکایت کرد و خواستار دریافت حکم قانونی برای جلوگیری از عملیات نظامی اسرائیل در رفح شد.
شکایت آفریقای جنوبی واکنش شدید و تند مقامهای اسرائیلی را به دنبال داشت. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، آفریقای جنوبی را به ریاکاری متهم کرد و گفت: «امروز شاهد جهانی وارونه هستیم. اسرائیل متهم به نسلکشی است در حالی که با نسلکشی میجنگد.»
همچنین وزارت خارجه اسرائیل، آفریقای جنوبی را متهم کرد که در پروندهای که بر اساس «ادعاهای نادرست و بیاساس» ساخته شده است، «نقش بازوی قانونی سازمان تروریستی حماس را بازی میکند.»
عملیات نظامی اسرائیل در واکنش به حمله تروریستی حماس به این کشور در روز ۱۵ مهر آغاز شد. شبه نظامیان حماس در این حمله حدود ۱۲۰۰ تن را که اکثرا غیر نظامی بودند، کشتند و بیش از ۲۴۰ تن را نیز به گروگان گرفتند و به غزه بردند. در میان گروگان ها، سالمندان و کودکان هم وجود داشتند.
حماس در فهرست گروههای تروریستی آمریکا، اتحادیه اروپا، بریتانیا، کانادا، ژاپن و چند کشور دیگر جهان قرار دارد.