لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۰

یک گروه نیابتی جمهوری اسلامی در عراق می‌گوید خواستار گسترش تنش در منطقه نیست


حملات ایالات متحده به مواضع نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در عراق و سوریه. آرشیو
حملات ایالات متحده به مواضع نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در عراق و سوریه. آرشیو

یکی از رهبران ارشد یک گروه شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در عراق روز شنبه ۱۴ بهمن، گفت که این گروه خواستار تشدید تنش نیست.

این سخنان حسین الموسوی، سخنگوی گروه موسوم به «جنبش مقاومت اسلامی نُجَباء»، یکی از گروه‌های شبه‌نظامی تشکیل دهنده حشد الشعبی عراق، در پی حملات تلافی‌جویانه ایالات متحده به ده‌ها سایت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروه های شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی در عراق و سوریه ابراز شد.

حسین الموسوی در مصاحبه با آسوشیتدپرس در بغداد، حملات آمریکا را محکوم کرد و گفت: واشنگتن «باید درک کند که هر اقدام، واکنشی را به دنبال دارد» اما با لحنی آشتی‌جویانه‌تر گفت: «ما نمی‌خواهیم تنش‌های منطقه‌ای را تشدید یا گسترش دهیم.»

رسانه‌های دولتی سوریه گزارش دادند که حملات ایالات متحده تلفات و خسارات قابل‌توجهی در بر داشته است، اما توضیح بیشتری در این مورد ندادند.

رامی عبدالرحمن، رئیس «دیدبان حقوق بشر سوریه» مستقر در بریتانیا، گفت: ۲۳ تن در حملات به سوریه کشته شدند که همه کشته‌شدگان از مقامات ارشد گروه‌های شبه‌نظامی بودند.

سخنگوی دولت عراق نیز روز شنبه در بیانیه‌ای گفت که در پی حملات در این کشور در نزدیکی مرز سوریه، ۱۶ تن کشته شدند که شماری از آنان به گفته او، غیر نظامی بودند.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، پس از انجام عملیات ارتش آمریکا در عراق و سوریه، در بیانیه‌ای گفت: «حملات به دستور من انجام شد و در زمان و مکان‌هایی دیگر، هر کجا که ما بخواهیم، ادامه خواهد داشت.»

آقای بایدن گفت: «بعدازظهر جمعه، به دستور من، نیروهای نظامی ایالات متحده اهداف و تأسیساتی در عراق و سوریه را که سپاه پاسداران و شبه نظامیان وابسته به آن برای حمله به نیروهای آمریکایی استفاده می‌کردند، مورد حمله قرار دادند.»

رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: «ایالات متحده به دنبال درگیری در خاورمیانه یا هیچ جای دیگر در جهان نیست، اما همه کسانی که به دنبال آسیب رساندن به مردم باشند باید بدانند که اگر به یک آمریکایی آسیب بزنید، ما پاسخ خواهیم داد.»

به گزارش آسوشیتدپرس، یک مقام آمریکایی روز شنبه گفت که ارزیابی اولیه نشان داد که ایالات متحده به هر یک از اهداف برنامه‌ریزی شده خود و همچنین چند «هدف بالقوه» که در حین انجام عملیات مشخص شدند، از جمله یک سایت موشکی زمین به هوا و سایت‌های پرتاب پهپادها، حمله کرده است.

خبرگزاری رویترز هم در گزارشی نوشت: در حملات تلافی‌جویانه ایالات متحده در عراق و سوریه، بیش از ۸۵ موضع مرتبط با سپاه پاسداران و شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی هدف قرار گرفت و حدود ۴۰ کشته برجای گذاشت.

بخش ویژه خبری - پوشش ویژه حملات آمریکا به مواضع نیروی قدس - ۱
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:59:58 0:00

ایالات متحده، گروه موسوم به «جنبش مقاومت اسلامی در عراق» را که ائتلافی از شبه نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی است، مسئول حملات پهپادی روز هشتم بهمن به پایگاه «برج ۲۲» در اردن می‌داند که سه نظامی آمریکایی کشته و حدود پنجاه تن زخمی شدند.

در این حال، حشد الشعبی وابسته به جمهوری اسلامی روز شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که یکی از مواضعش که هدف قرار گرفت، مقر امنیتی علنی این گروه بود.

به گفته این گروه شبه‌نظامی، علاوه بر ۱۶ کشته، ۳۶ تن نیز زخمی شدند و «جستجو برای یافتن اجساد تعدادی از مفقود شدگان ادامه دارد.»

شبه نظامیان عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی که خود را «جنیش مقاومت اسلامی در عراق» می‌نامند و بسیاری از اعضای آن نیز از حشدالشعبی هستند، از ۲۶ مهر ماه، یک هفته پس از حملات گروه حماس تحت حمایت تهران، به اسرائیل، حملات خود را به پایگاه‌های ایالات متحده در عراق و سوریه آغاز کردند.

واکنش‌ها به حملات هوایی آمریکا

سخنگوی دولت عراق حملات ایالات متحده را نقض حاکمیت ملی عراق خواند.

وزارت خارجه سوریه نیز گفت آن‌چه ایالات متحده مرتکب شد، «تنش در خاورمیانه را به طرزی خطرناک گسترش می‌دهد.»

مسکو نیز همین موضع را اعلام کرد.

در موضع‌گیری‌های این سه کشور به حملات گروه‌های شبه‌نظامی نیابتی جمهوری اسلامی، از جمله در منطقه دریای سرخ، عراق و سوریه اشاره نشده است.

از سوی دیگر، لندن گفت «بریتانیا و ایالات متحده متحدان ثابت قدمی هستند. ما در مورد عملیات آنها اظهار نظر نمی‌کنیم، اما از حق آنها برای پاسخ به حملات حمایت می کنیم.»

بریتانیا همچنین تاکید کرد که «ما مدت‌هاست فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده حکومت ایران در سراسر منطقه، از جمله حمایت سیاسی، مالی و نظامی از گروه‌های شبه‌نظامی را محکوم کرده‌ایم.»

همچنین به گفته وزیر خارجه لهستان، «نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی ماه‌ها و سال‌ها با آتش بازی کرده‌اند و اکنون در آن می‌سوزند.»

وزیر خارجه اتریش هم با تاکید بر دیدگاه آمریکا گفت: «معتقدم کسانی که به پایگاه‌های ایالات متحده حمله می کنند، باید بدانند که در واقع، نفت در آتش می ریزند. هدف مشترک ما باید جلوگیری از گسترش آتش به هر قیمتی باشد.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا می‌گوید که ایالات متحده، «کار فوق‌العاده‌ای انجام می‌دهد تا بحران را در جایی که است، مهار کند تا به کل منطقه سرایت نکند.»

حملات تلافی‌جویانه آمریکا به مواضع نیروی قدس و شبه‌نظامیان نیابتی جمهوری اسلامی واکنش‌های متفاوتی را نیز در میان قانونگذاران آمریکایی به همراه داشت.

تام کاتن، سناتور جمهوریخواه، در انتقاد از سیاست دولت جو بایدن در قبال جمهوری اسلامی در شبکه پیام‌رسان «ایکس» نوشت:«پرزیدنت ریگان در مواجهه با تهدیدهای حکومت ایران نیمی از نیروی دریایی‌اش را غرق کرد. پرزیدنت ترامپ، قاسم سلیمانی را کشت. اما در مقابل آن، پاسخ ضعیف پرزیدنت بایدن همراه با میلیاردها دلار پول، تنها آیت‌الله‌ها را جسورتر کرده است.»

از سوی دیگر، تیم کین، سناتور دموکرات، گفت: «گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایت حکومت ایران سه نظامی آمریکایی را کشتند و بسیاری دیگر را مجروح کردند. اگرچه ما نمی‌خواهیم بی جهت تنش را تشدید کنیم، اما زمانی که ایالات متحده و نیروهای نظامی ما کشته و زخمی شده‌اند، موظف هستیم آنهایی که مسئولند را پاسخ‌گو بدانیم.»

XS
SM
MD
LG