آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز یکشنبه ٢٨ مرداد در آستانه ازسرگیری مذاکرات برای برقراری آتشبس و آزادی گروگانها، وارد تلآویو شد.
یک مقام ارشد دولت بایدن گفت سفر بلینکن به اسرائیل یک «نقطه عطف» است و در «زمان حساس» برای مذاکرات آتشبس صورت میگیرد.
به گفته او، وزیر امور خارجه آمریکا از این سفر برای تاکید بر اهمیت نهاییکردن توافق آتشبس و فشار آوردن بر «همه طرفها» به منظور پذیرش آن بهره میگیرد.
این مقام ارشد دولت بایدن افزود رسیدن به توافق نه تنها به نفع مردم اسرائیل است بلکه موجب کاهش رنجهای مردم غزه نیز خواهد شد و بلینکن این موضوعات را به طور مستقیم مطرح خواهد کرد.
او در ادامه گفت میانجیهای حضوریافته در مذاکرات هفته گذشته در دوحه بر این باور هستند امکان ایجاد سازش بر سر موضوعات مورد اختلاف وجود دارد و تلاشها برای تحقق این امر ادامه خواهد داشت.
بلینکن قرار است در چارچوب نهمین سفر رسمی خود به اسرائیل از زمان حمله تروریستی هفتم اکتبر (۱۵ مهر) حماس ساعت ١١ قبل از ظهر روز دوشنبه به وقت محلی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دیدار کند.
یوآف گالانت وزیر دفاع، یسرائیل کاتز وزیر امور خارجه، و اسحاق هرتزوگ رئیس جمهوری، از دیگر مقامات ارشد اسرائیلی هستند که وزیر امور خارجه آمریکا قرار است با آنها دیدار کند.
- نتانیاهو: اسرائیل سرگرم «مذاکراتی پیچیده» است
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز یکشنبه در ابتدای جلسه هفتگی کابینه خود گفت اسرائیل همچنان خواهان تحقق خواستههای اصلیاش در مذاکرات به منظور آتشبس در غزه و آزادی گروگانها از دست حماس است.
نتانیاهو گفت کشورش در حال «مذاکراتی بسیار پیچیده» است، در حالی که در سوی دیگر، به گفته او یک «سازمان تروریستی آدمکش، مهارنشده، و لجوج» قرار دارد.
او با اشاره به اینکه مذاکرات ماهیتی دو طرفه دارد، گفت اسرائیل در برخی از موضوعات میتواند از خود «انعطاف» نشان دهد و در برخی دیگر از زمینهها همچنان بر مواضع خود پافشاری میکند و از خود انعطافپذیری نشان نخواهد داد.
نتانیاهو افزود دولت او در کنار تلاش برای بازگرداندن گروگانها، همچنان بر مواضع خود «که برای امنیت اسرائیل ضروری است» و به گفته او با طرح پیشنهادی کاخ سفید در اواخر اردیبهشت ماه منطبق است، محکم ایستاده است.
نخستوزیر اسرائیل با اشاره به خودداری حماس از فرستادن مذاکرهکننده به قطر، این گروه را به عدم پذیرش توافق متهم کرد و گفت: «فشارها باید بر حماس و [یحیی] سنوار باشند نه دولت اسرائیل.»
بنیامین نتانیاهو بار دیگر تصریح کرد: «فشار نظامی شدید و فشار دیپلماتیک شدید راه تحقق آزادی گروگانهایمان است.»
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه گفت که «ما به توافق نزدیکتر از همیشه شدهایم»، در حالی که یک مقام آمریکایی اظهار داشت که این فرآیند هنوز در «مرحله نهایی» خود قرار ندارد.
این مقام آمریکایی، که بهشرط عدم افشای نامش با خبرگزاری فرانسه مصاحبه کرده، اظهار داشت که دیپلماتها در حال ایجاد یک «واحد اجرایی» هستند تا در صورت تکمیل توافق، بهسرعت آن را پیش ببرند.
طبق طرحی که رئیس جمهوری آمریکا در خرداد ماه اعلام کرد، جنگ بهمدت ششهفته متوقف میشود و در این مدت مذاکرات برای پایان دائمی آن انجام خواهد شد، و گروگانها و زندانیان آزاد خواهند شد.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، ۱۲۰۰ شهروند عمدتا غیرنظامی کشته و بیش از ۲۵۰ تن دیگر از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان به عنوان گروگان ربوده شدند.
ارتش اسرائیل در واکنش به این حمله تروریستی، تهاجم خود به غزه را با هدف نابودی حماس و آزادی گروگانهای ربودهشده آغاز کرد.
اسرائیل، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، ژاپن و کانادا، حماس را یک گروه تروریستی میدانند.