ولیعهد عربستان سعودی با گروهی از رهبران مذهبی، از جمله روحانیون یهودی، در نیویورک دیدار کرد؛ اقدامی کمسابقه در حوزه ارتباط بین مذاهب از سوی کسی که در عمل رهبری یک پادشاهی اسلامی را بر عهده دارد که آزادیهای جزئی و نه چندان مهم مذهبی در آن مجاز است.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ به نقل از بیانیه سفارت عربستان سعودی، محمد بن سلمان، وارث ۳۲ ساله پادشاهی سعودی که در حال حاضر در سفری سه هفتهای به ایالات متحده به سر میبرد، روز چهارشنبه با دو شخصیت مسیحی کاتولیک و سه چهره مذهبی یهودی دیدار کرد.
عربستان سعودی تفسیر سختگیرانهای از اسلام سنی را به اجرا در میآورد، اما شاهزاده محمد گفته است که میخواهد آن کشور را به سمت «اسلام معتدل» که با جهان و همه مذاهب در تعامل باشد سوق دهد.
بنا بر اعلام سفارت سعودی در واشنگتن، طرفین در دیدار روز گذشته بر وجوه مشترک بین همه مردم تاکید کردند، به ویژه مؤمنان به دین که بر اهمیت تعامل، همزیستی، و همکاری با یکدیگر برای ترسیم آیندهای بهتر برای کل بشریت تاکید دارد.
با وجود آن که محمد بن سلمان اخیرا با شخصیتهای مسیحی دیدار کرده بود، اما این نخستین بار است که خبر ملاقات او با رهبران مذهبی یهودی اعلام میشود.
در حالی که خارجیهای پیرو دیگر مذاهب می توانند در اماکن خصوصی در عربستان سعودی فرائض دینی خود را اجرا کنند، اما هیچ کلیسا یا کنیسهای در خیابان های آن کشور وجود ندارد. بر اساس اطلاعات موجود در وبسایت گمرک عربستان سعودی، واردات صلیب و دیگر نشانها و شمایلهای مذاهب دیگر – از جمله ستاره داوود – به داخل کشور ممنوع است، و در عین حال اقلیت مسلمان شیعه نیز از وجود تبعیض علیه خود گلایه دارند.
به نوشته بلومبرگ، نشانههایی از کاستن از محدودیتها دیده میشود: برای نخستین بار، سال گذشته میلادی درختهای کریسمس در برخی از فروشگاههای پایتخت، ریاض، در انظار عمومی به نمایش در آمدند.
به گفته سفارت عربستان، خاخام ریچارد جیکوب رئیس «اتحادیه اصلاح یهودیت،» خاخام استیون ورنیک رئیس «کنیسههای متحد محافظهکار،» و آلن فاگین نایب رئیس «اتحادیه ارتدکس» شخصیتهای مذهبی یهودی هستند که با شاهزاده محمد دیدار کردند.
این نخستین باری نیست که یکی از اعضای خاندان سلطنتی سعودی با یک خاخام یهودی دیدار میکند؛ ملک عبدالله پادشاه فقید سعودی چندین بار با مارک اشنایر خاخام یهودی مقیم نیویورک عکس انداخته بود.