ایالات متحده به طور رسمی از پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» با روسیه خارج شد. این اتفاق پس از آن رخ داد که مسکو دست به نقض این پیمان زد.
به گزارش رویترز، این اتفاق پس از آن رخ داد که روسیه دست به آزمایش موشکهایی زد که این پیمان را نقض میکرد.
پرزیدنت ترامپ زمستان گذشته گفته بود که قصد دارد از این پیمان خارج شود، چرا که روسیه با توسعه موشک های میان برد جدید «نواتور» این پیمان را زیر پا گذاشته است.
همان زمان آندرا تامسون، معاون وزارت خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحاتی، گفته بود که روسیه پیشنهاد آمریکا برای بازرسی از سیستم موشکی که «پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد» را زیر پا گذاشته، را رد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا بهمن ماه سال گذشته هم در بیانیهای، گفته بود که اقدام روسیه، تهدید مستقیم علیه متحدان آمریکا و نیروهای آمریکایی در خارج است و ایالات متحده «تعهدات خود در پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد را به حال تعلیق در می آورد و روند خروج از آن را آغاز می کند که طی ۶ ماه تکمیل خواهد شد؛ مگر آنکه روسیه خود را با مفاد این پیمان منطبق کند و همه موشک هایی که ناقض پیمان است را به همراه پرتاب کننده های آنها و دیگر تجهیزات مرتبط نابود کند.»
سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو هم همان زمان تایید کرده بود که روسیه پیمان «آیاناف» را نقض کرده است. ناتو از روسیه خواسته بود طی شش ماه و تا وقتی فرصت وجود دارد، به اجرای کامل این پیمان بازگردد.
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (به انگلیسی: INF) در زمان جنگ سرد بین میخائیل گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی و رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا در سال ۱۹۸۷ امضا شد و بر اساس آن، توسعه و کاربرد تمام موشک های هسته ای و غیرهسته ای کوتاه و میان برد، به استثنای موشک های دریایی، منع می شد.