دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا چند ساعت بعد از اعلام رسمی خروج ایالات متحده از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، موسوم به آیاناف، در بیانیه ای روسیه را متهم کرد که برای یک مدت طولانی این پیمان را بدون هیچ مجازاتی، نقض کرده است و به همین دلیل، آمریکا از این پیمان به مدت ۶ ماه خارج می شود.
در این بیانیه که روز جمعه، ۱۲ بهمن در سایت کاخ سفید منتشر شد، آمده است: روسیه به طور پنهانی یک سیستم ممنوعه موشکی را توسعه می دهد و می خواهد آن را مستقر کند.
بیانیه رئیس جمهوری آمریکا می گوید اقدام روسیه، تهدید مستقیم علیه متحدان آمریکا و نیروهای آمریکایی در خارج است و فردا، ایالات متحده، تعهدات خود در پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد را به حال تعلیق در می آورد و روند خروج از آن را آغاز می کند که طی ۶ ماه تکمیل خواهد شد؛ مگر آنکه روسیه خود را با مفاد این پیمان منطبق کند و همه موشک هایی که ناقض پیمان است را به همراه پرتاب کننده های آنها و دیگر تجهیزات مرتبط نابود کند.
دونالد ترامپ گفته است آمریکا به مدت بیش از ۳۰ سال کاملا به این پیمان پایبند بوده است.
مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده روز جمعه ۱۲ بهمن و در کنفرانسی خبری اعلام کرد آمریکا از روز ۱۳ بهمن حضور خود در پیمان منع گسترش موشکهای هستهای میانبرد با روسیه را پایان میدهد.
آقای پمپئو افزود: «ایالات متحده بیش از ۳۰ بار نگرانی خود را به طرف روسی منتقل کرده است. روسیه به این پیمان متعهد نیست و به طور متعدد آن را نقض کرده است. از این رو ما ۶۰ روز پیش مهلت نهایی دادیم. فردا این مهلت تمام میشود و ما هم از آن خارج میشویم.»
پس از اعلام رسمی وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو هم تایید کرد روسیه پیمان «آیاناف» را نقض کرده است. ناتو از روسیه خواست در شش ماه آینده و تا وقتی فرصت وجود دارد، به اجرای کامل این پیمان بازگردد.
پیمان منع گسترش موشکهای هستهای میانبرد «آیاناف» در سال ۱۹۸۷ و در زمان ریاست جمهوری پرزیدنت ریگان با روسیه امضا شد. این پیمان روسیه را از تولید موشکهای میانبرد که مخالف امنیت اروپا باشد، منع میکند.
ایالات متحده پیشتر گفته بود روسیه به این پیمان متعهد نیست و دارد آن را نقض میکند. طبق پیمان «آیاناف»، تولید و نصب تمامی طبقه موشکی شامل بُرد ۵۰۰ کیلومتری تا پنج هزار کیلومتری ممنوع است. روسیه نقض این پیمان را رد کرده است.