لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۶

جنجال تازه بر سر سخنان مشاور اوباما درباره توافق ایران و پاسخ کاخ سفید به منتقدان


بن رودز از مشاوران ارشد رئیس جمهوری آمریکا گفت، محور اصلی تلاش‌های ما در ارتباط با توافق اتمی ایران، آشکار کردن حقایق بود.
بن رودز از مشاوران ارشد رئیس جمهوری آمریکا گفت، محور اصلی تلاش‌های ما در ارتباط با توافق اتمی ایران، آشکار کردن حقایق بود.

بن رودز از مشاوران ارشد رئیس جمهوری ایالات متحده در واکنش به جنجال‌ های اخیر در پی انتشار گزارش مجله "نیویورک تایمز" درباره او و فعالیت‌هایش در صحنه سیاسی آمریکا، به ویژه در توافق هسته‌ای با ایران، گفت کاخ سفید هرگز به دنبال گمراه کردن افکار عمومی نبوده است.

واکنش مشاور ۳۸ ساله رئیس جمهوری آمریکا، در واقع پاسخ به انتقاداتی است که پس از انتشار گزارش نیویورک تایمز درباره شرح زندگی و نیز نقش او در سیاست‌های کاخ سفید، به ویژه در یکی از مهم‌ترین میراث اوباما در عرصه سیاست خارجی، یعنی توافق اتمی با ایران، مطرح شده است.

دیوید ساموئلز در گزارشی مفصل با عنوان "رمان نویس آرمان گرایی که راهبر سیاست خارجی اوباما شد،" به شرح زندگی بن رودز، نحوه رسیدن به منصب مشاور ارشد رئیس جمهوری و نقش او در شکل دهی سیاست خارجی دولت باراک اوباما را مورد بررسی قرار داده است.

اما آنچه بحث برانگیز شد، بخشی از اظهارات او بود که گفت خبرنگارانی که مذاکرات هسته‌ای و روند توافق با ایران را دنبال می‌کنند، اغلب تسلط چندانی بر آنچه پوشش می‌دهند ندارند و در ادامه بطور تلویحی توضیح داد که چگونه دولت موفق به "فروختن توافق" به کنگره و رسانه‌ها شد.

اما نویسنده گزارش، با توجه به پیشینه بن رودز در داستان‌نویسی و مهارت او در استفاده از قابلیت‌های زبانی و تسلط به شکل‌دهی افکار عمومی در فضای رسانه‌ای مدرن، وی را طراح اصلی روایت کاخ سفید از پرونده‌های مختلف و عامل پیشبرد آن در سطح عمومی معرفی کرده است.

دیوید ساموئلز درباره بن رودز می‌نویسد او "در پی‌ریزی (داستانی) جامع با معرفی شخصیت‌های قهرمان و تبهکاری که تفاوت‌ها و انگیزه‌های آنها به دقت انتخاب و توصیف می‌شوند، و استفاده از نقل‌قول‌ها و اظهارات مقام‌های شناخته شده یا بی‌نام و نشان در این راستا، مهارت دارد."

همین باعث شد که برخی روزنامه نگاران به این گفته رودز درباره عدم اطلاع کافی آنها از مسائل مهم سیاست خارجی واکنش نشان دهند و منتقدان اوباما نیز بگویند کاخ سفید برای قبولاندن روایت خود از مذاکرات با ایران و توافق برآمده از آن، از رسانه‌ها سوء استفاده و افکار عمومی را گمراه کرده است.

منتقدان: کاخ سفید مردم را گمراه کرد

سناتور جان مک‌ کین، یکی از منتقدان جمهوریخواه دولت باراک اوباما در واکنش به گزارش نیویورک تایمز، کاخ سفید را متهم به "دستکاری" واقعیت‌ها و حتی در مواردی انتشار "اطلاعات ساختگی" به منظور "فروختن توافق فکرنشده هسته‌ای با ایران به مردم آمریکا" کرده است.

رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا با اشاره به گزارش‌های اخیر از یک آزمایش موشک بالیستیک دیگر در ایران، دستگیری ملوانان آمریکایی در خلیج فارس، و ادامه فعالیت‌های بی‌ثبات کننده تهران در منطقه، از دولت اوباما به خاطر "نادیده گرفتن مکرر" اقدامات تحریک کننده، نقض قوانین بین المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی جمهوری اسلامی انتقاد کرد.

پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز روز دوشنبه در یادداشتی، بدون اشاره مستقیم به اظهارات بن رودز و گزارش روزنامه نیویورک تایمز، چنین ننیجه گرفت که "دولت اوباما اساسا مردم آمریکا – یا دست کم خود را – را درباره توافق ایران گمراه کرده است.

به گفته این عضو ارشد کنگره تحت کنترل اکثریت جمهوریخواه آمریکا، به دنبال چنین رویکردی، "رژیم تهران با بی‌اعتنایی و جسارت بیشتر، به حمایت از تروریسم، آزمایش موشک‌های بالیستیکی که بر روی آنها شعار مرگ بر اسرائیل نوشته شده، و نقض حقوق بنیادین مردم خودش، همچنان ادامه می‌دهد."

سناتور مارک کرک نیز به نشریه واشنگتن فری بیکن گفت، بن رودز باید به این دلیل که "آگاهانه" و "فعالانه" قانون‌گذاران و مردم آمریکا را گمراه کرده است، از سمت خود استعفا دهد.

مایک پامپئو عضو جمهوریخواه کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا هم کاخ سفید را به راه انداحتن کمپینی برای "فریب دادن" مردم آمریکا درباره ماهیت توافق هسته‌ای با ایران متهم کرد.

کاخ سفید: پیچاندنی در کار نبود

در همین حال، کاخ سفید و شخص بن رودز در تلاش هستند تا به انتقادهای مطرح شده در این زمینه پاسخ دهند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری روز دوشنبه خود در پاسخ به خبرنگار فاکس نیوز که پرسید "آیا این که مقام‌های دولت درباره ابعاد مختلف توافق هسته‌ای (ایران) دروغ گفته‌اند را قاطعانه تکذیب می‌کنید،" گفت "بله، ... واقعیات توافق و فواید آن روشن می‌کند که امنیت ملی ایالات متحده ارتقا یافته است."

پیشتر در ساعات پایانی یکشنبه، بن رودز هم در یادداشتی ضمن عذرخواهی از روزنامه‌نگارانی که از اظهارات او آزرده شده‌اند، تاکید کرد فعالیتی که وی به واسطه روابط عمومی پیش برد تا توافق هسته‌ای تیر ماه ۱۳۹۴ با ایران را به مردم آمریکا بفروشد، در واقع آشکار کردن حقایق و "هُل دادن وقایع به جلو" بود.

وی با بیان این که ما هرگز به دنبال گمراه کردن افکار عمومی نبوده‌ایم و عمیقا به استدلال خود ایمان داشتیم، گفت "در دوره اول ریاست جمهوری اوباما چندین بار برای ارتباط دیپلماتیک با ایران تلاش کردیم، و این حقیقت که در سال ۲۰۱۲ کانال‌های ارتباطی محتاطانه‌ای با ایران وجود داشت را آشکارا تایید کرده‌ایم."

بن رودز با تاکید بر این که تا پیش از انتخاب حسن روحانی در سال ۲۰۱۳ میلادی (۱۳۹۲ خورشیدی)، چشم انداز جدی در رسیدن به توافق با تهران بر سر پرونده هسته‌ای آن کشور در کار نبود، گفت "بله، پیش از آن هم گفت‌وگوهایی با ایرانی‌ها داشتیم، اما هیچدام به جایی نرسید."

قائم مقام مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا در ادامه گفت، آنچه مخالفان به آن توجه نمی‌کنند این است که ما در مورد کارایی توافق، ارزش‌های دموکراسی و آنچه بر سر آن معامله می‌کنیم، اعتقاد عمیق داشته و داریم، و محور اصلی کلیه تلاش‌های ما، آشکار کردن حقایق بود و "پیچاندنی" در کار نبود.

XS
SM
MD
LG