کمیته روابط خارجی سنا فرآیند رای اعتماد به مایک پمپئو به عنوان وزیر خارجه آمریکا را آغاز کرد. در حالیکه دموکرات ها از آقای پمپئو انتقاداتی داشتند، جمهوریخواهان از او به عنوان گزینه مناسب حمایت کردند.
روز پنجشنبه ۲۳ فروردین، مایک پمپئو در کمیته روابط خارجی سنا حضور یافت. وی در ابتدای سخنانش گفت که پیش از این جلسه با وزرای خارجه سابق آمریکا از جان کری تا کیسینجر از جمهوریخواهان و دموکراتها مشورت گرفته تا چطور در سمت جدید موفق شود.
وی افزود: در وزارت خارجه قصد دارم سریعا پست های خالی را پر کنم. اول نیازها را شناسایی می کنم و با حمایت رئیس جمهوری پیش می روم.
پمپئو گفت: در سازمان سیا این تجربه را داشتم که حتی با مخالفان نیز مذاکره کنم. من این تجربه را در وزارت خارجه نیز دنبال خواهم کرد. بعضی ها می گویند من افراطی و بد اخلاقم. کسی که یونیفورم نظامی پوشیده، بهتر می داند که جنگ آخرین راه است. اشتباه نکنید.
سوال و جوابها
بعد از سخنان اولیه پمپئو، سناتورهای موافق و مخالف سخنرانی کردند. در حالیکه سناتورهای جمهوریخواه از پمپئو حمایت کردند، دموکرات ها در نقد او انتقاداتی را مطرح کردند.
بن کاردین (سناتور ایالت مریلند) عضو ارشد دموکرات کمیته امور خارجی به گزینه پیشنهادی وزارت خارجه آمریکا درباره ایران گفت؛ "ایران نقش منفی در جهان بازی می کند. آنچه رئیس جمهوری می گوید تغییراتی در راه است. شما گفتید نمی توان یکجانبه توافق را تغییر داد. آیا با رئیس جمهوری برای خروج موافقید؟"
در مقابل، مایک پمپئو در واکنش به سوال بن کاردین از دادن پاسخ روشن درباره خروج از توافق گفت، ما قصد داریم این توافق اصلاح شود اما هنوز یک ماه وقت مانده است. من حتما به رئیس جمهوری در این مورد مشورت خواهم داد.
باب منندز سناتور دموکرات نیوجرسی از جمله دیگر سناتورهایی بود که سوالهای زیادی از پمپئو پرسید. در بخش دیگری از سوال و جواب سناتورها و مایک پمپئو، گزینه پیشنهادی وزارت خارجه آمریکا گفت در این مقام، مخالف تغییر رژیم در کره شمالی است.
مارک روبیو سناتور جمهوریخواه فلوریدا انتقاد چندانی نکرد اما از پمپئو خواست حقوق بشر در کشورهای دیکتاتوری را دنبال کند که گزینه پیشنهادی وزارت خارجه حمایت خود را اعلام کرد.
جیمز ریش سناتور جمهوریخواه از آیداهو نیز در حمایت از پمپئو گفت: سابقه شما در سازمان سیا خیلی به درد سمت جدیدتان خواهد خورد. شما رای من را خواهید داشت، اما باید بدانید که بخش مهم کارتان عضویت در کابینه دولت است که هیات مدیره اداره دولت آمریکاست.
در این جلسه باب کورکر رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی سنا پیش از سخنان آقای پمپئو گفت: ما همیشه سعی می کردیم جهان را جای بهتری کنیم اما اکنون دنیا این نگاه را به ما ندارد. ما در سال ۲۰۱۳ گفته بودیم خط قرمزمان برای رژیم سوریه استفاده از سلاح شیمیایی است، اما وقتی اسد استفاده کرد، کاری نکردیم.
سرنوشت وزارت پمپئو
بعد از این جلسه، کمیته روابط خارجی باید رای گیری کند. بعد از رای گیری کمیته روابط خارجی، صحن سنا باید رای نهایی درباره صلاحیت آقای پمپئو را بدهد.
در صورت تائید سناتورها، آقای پمپئو ۵۴ ساله به عنوان هفتادمین سکان دار وزارت خارجه و دومین وزیر خارجه کابینه پرزیدنت عهده دار سمت دیپلمات ارشد خواهد شد.
پرزیدنت ترامپ یکماه پیش در ۲۲ اسفند در توئیتی رکس تیلرسون را از سمت وزیر خارجه برکنار کرد و در همان توئیت نوشت که قرار است مایک پمپئو رئیس سازمان مرکزی اطلاعات به عنوان نامزد احراز سمت سکان دار وزارت خارجه به مجلس سنا معرفی شود.
پرزیدنت ترامپ ساعتی بعد در جمع خبرنگاران گفت که یکی از علل برکناری آقای تیلرسون عدم هماهنگی دیدگاه هایشان درباره برنامه اتمی ایران موسوم به برجام بود: «ما اختلاف دیدگاه داشتیم؛ به مساله اتمی ایران نگاه کنید. به نظرم توافق خیلی بدی است؛ اما از دید تیلرسون توافق مناسبی بود. من میخواستم که از آن خارج شوم و یا تغییراتی در آن اعمال شود؛ اما او دیدگاه متفاوتی داشت. ما دیدگاه نزدیک به هم نداشتیم. اما با مایک پمپئو افکار مشابه نزدیکی داریم و کارها اینگونه بهتر پیش خواهد رفت.»
ده روز بعد هم پرزیدنت ترامپ در سه فروردین اعلام کرد که با برکناری ژنرال اچ آر مکمستر، جان بولتون را جانشین او به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید کرد.
دیدگاه پمپئو درباره ایران
رئیس سابق سازمان سیا از جمله مخالفان توافق هسته ای ایران است.
آقای پمپئو، در یکی از سخنرانی های خود در کسوت رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا، در اندیشکده محافظه کار آمریکن اینترپرایز وجود همکاری در برنامه موشکی بین تهران و پیونگ یانگ را مخاطره آمیز دانست: «نیاز به یک ذهن خلاق نیست که بفهمی که اگر کره شمالی برنامه اتمی و موشکی خود را همزمان با ایران به پیش ببرد؛ کشورهای دیگر هم خواستار چنین تجهیزاتی هستند و این یعنی گسترش تسلیحات اتمی.»
آقای پمپئو حتی پیش از ریاست سازمان مرکزی اطلاعات و در دوره حضور شش ساله اش به عنوان عضو مجلس نمایندگان با سیاستهای جمهوری اسلامی ایران آشنایی پیدا کرده بود.
در فروردین ماه سال ۱۳۹۵ آقای پمپئو نماینده کانزاس، به همراه دو نماینده دیگر با حضور در دفتر حفاظت از منافع جمهوری اسلامی ایران در سفارت پاکستان در شهر واشنگتن، اعلام کردند قصد دیدار از ایران در آستانه انتخابات مجلس و نظارت بر اجرای توافق هسته ای دارند. امری که با پاسخ منفی محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مواجه شد.
آقای پمپئو در گفتگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا، با ابراز تاسف از برخورد آقای ظریف گفت که پاسخ رد وی را ناشی از بی اطلاعی وزیر خارجه ایران از وظایف اعضای کنگره آمریکا می داند.
حضور آقای پمپئو در وزارت خارجه در حالی است که ایالات آمریکا باید درباره خروج از توافق هسته ای ایران تصمیم بگیرد. پرزیدنت ترامپ هشدار داده است که اگر اصلاحات لازم در برجام تا تاریخ بیست و دوم اردیبهشت اعمال نشود، آمریکا از برجام خارج خواهد شد.
در صورت خروج آمریکا از برجام تمامی تحریم هایی که رفع شده بود، دوباره اجرایی خواهد شد. این تحریم ها شامل بانک مرکزی جمهوری اسلامی و فروش نفت خام ایران بود.