دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که اولویت هایش در مقام ریاست جمهوری اصلاح بیمه بهداشت، تقویت و تحکیم قوانین مهاجرت و خلق گسترده فرصت های شغلی است.
آقای ترامپ این سخنان را پس از دیدار با میچ مک کانل رئیس اکثریت مجلس سنا و پال رایان سخنگوی مجلس نمایندگان در کنگره ایراد کرد.
دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا در حالی قرار است کلید کاخ سفید را از باراک اوباما تحویل بگیرد که با برخی چالش ها روبرو است. جدای از برخی تجمع ها و تظاهرات اعتراضی علیه او که پس از اعلام نتیجه انتخابات در شماری از شهرهای آمریکا برگزار شد، او با چالش هایی در عرصه سیاست خارجی مواجه است.
چالش داعش
شبکه خبری ای.بی.سی می گوید اولین چالشی که ترامپ دارد مواجهه با داعش و شکست آن است. تامین امنیت شهروندان آمریکا در داخل و خارج این کشور همواره از مسئولیت های فرمانده کل قوا در این کشور بوده و هر فردی که در مقام ریاست جمهوری قرار گرفته شعارهای فراوانی در این زمینه داده است.
جنگ سوریه و بیرحمی داعش غیر از تهدید امنیت، جهان را با موج پناهجویان مواجه کرده است.
ترامپ استراتژی روشنی برای شکست داعش ارائه نداده اما گفته است که با داعش مبارزه خواهد کرد.
او گفت پذیرش پناهجویان سوری و عراقی در آمریکا را محدود می کند و خواستار سختگیرانه تر شدن روند پذیرش مهاجر به آمریکا شد.
روسیه
رابطه با روسیه دیگر چالشی است که ترامپ باید با آن مواجه شود. روسیه و آمریکا بر سر طرف گیری در سوریه اختلاف دارند و دولت اوباما رفتار روسیه در اوکراین را به باد انتقاد گرفت.
همچنین حزب دمکرات بارها روسیه را به دخالت در روند انتخابات آمریکا متهم کرد. ترامپ از حمایت مسکو از نفوذ در انتخابات دفاع کرد و گفت علی رغم خانم کلینتون با ولادیمیر پوتین مشکلی نخواهد داشت.
کره شمالی
دو ماه پیش کره شمالی دست به یک آزمایش بزرگ هسته ای زد. این دومین آزمایش در سال جاری و پنجمین از سال ۲۰۰۶ به این سو بود. آمریکا در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری نگران است که کره شمالی به دستیابی به سلاح اتمی نزدیک باشد.
آمریکا و کره شمالی رابطه دیپلماتیک ندارند و چین به عنوان تنها قدرت جهانی مرتبط با پیونگ یانگ است.
سخنگوی ترامپ گفته بود که در صورت پیروزی آقای ترامپ، کره شمالی خواهد دانست که آمریکایی ها معطل نمی کنند.
ترامپ شخصا درباره آزمایش های اتمی کره شمالی نظر نداد اما در ماه مه گفت که اشکالی ندارد همسایگان کره شمالی از جمله متحدان آمریکا چون کره جنوبی و ژاپن تسلیحات اتمی خود را داشته باشند.
او گفت «ما نمی توانیم پلیس نظامی جهان باشیم.»
ایران
اجرای برجام برای محدود کردن برنامه اتمی ایران کمابیش خوب و آرام پیش رفته هرچند آزمایش های موشکی تهران و دادن پول نقد از سوی آمریکا به تهران بهانه زیادی در اختیار منتقدان دولت اوباما گذاشت. دولت اوباما می گوید جلوی دستیابی ایران به سلاح اتمی را دستکم برای ده سال گرفته و مخالفان برجام می گویند برعکس، دولت اوباما مخالف بزرگ آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه را تقویت کرده است.
دونالد ترامپ همواره توافق اتمی آمریکا و غرب با ایران را بسیار بد توصیف کرده اما رویکرد ثابتی برای مواجهه به برجام در صورتی که رئیس جمهور شود ارائه نداده است. او در جریان کارزار انتخاباتی خود گفت توافق ایران را برمیچیند، آن را دوباره به مذاکره می گذارد، یا آن را سرسختانه به اجرا می گذارد.
تغییرات آب و هوایی
تغییرات آب و هوایی دیگر چالشی است که نحوه رویکرد ترامپ با آن زیر ذره بین قرار خواهد گرفت. کارشناسان و سازمان های معتبر جهانی در چند سال گذشته درباره روند گرمایش جهانی هشدار داده و در یک سال گذشته کشورهای جهان یکصدا به سوی محدود کردن تولید گازهای گلخانه ای با هدف کنترل گرمتر شدن کره زمین حرکت کردند. دونالد ترامپ گفته است که مشارکت آمریکا در توافق پاریس برای کنترل تغییرات جوی را لغو خواهد کرد.
ترکیه
ترکیه یک مسئله دیگر در مقابل ترامپ است. رهبران این کشور فتح الله گولن روحانی ترک مقیم آمریکا را مسئول کودتای نافرجام در ترکیه می دانند و خواستار استرداد او به ترکیه هستند.
مقاومت آمریکا در مقابل این خواسته مورد انتقاد ترکیه است و از سویی آمریکا به همکاری ترکیه در نبرد با داعش نیاز دارد. ترامپ گفته بود که امیدوار است برای مقابله با داعش با ترکیه همکاری کند.