ایالات متحده می گوید که همچنان بر بیرون ماندن از پیمان تغییرات آبوهوایی پاریس اصرار دارد؛ اما از توافق اجرایی اخیر در لهستان که «همسو با استانداردهای مورد نظر آمریکا» است، ابراز رضایت می کند.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا تاکید شده است که ایالات متحده با هدف دفاع از منافع خود در کنفرانس تغییرات آبوهوایی لهستان شرکت داشت.
وزارت خارجه آمریکا در اطلاعیه خود تصریح کرد: «موضع ایالات متحده در خصوص توافق پاریس تغییری نکرده است و همانگونه که پرزیدنت ترامپ در ژوئیه ۲۰۱۷ اعلام کرد، با توجه به فقدان مقررات بهتر به نفع مردم آمریکا، ایالات متحده تصمیم به خروج از توافق پاریس گرفت.»
از سوی آمریکا جودیت گاربر، مسئول اداره امور زیست محیطی و علمی وزارت امور خارجه آمریکا، در نشست لهستان حاضر بود.
بیانیه وزارت خارجه ایالات متحده با اشاره به تلاش آمریکا برای کاهش گازهای گلخانه ای، یادآور شد: «انتشار کربن مرتبط با تولید انرژی در آمریکا، از سال ۲۰۱۵ تاکنون ۱۴ درصد کاهش یافته است؛ در حالی که رشد اقتصادی تا نزدیک به ۲۰ درصد رشد کرده است.»
در اطلاعیه وزارت خارجه از این که کنفرانس یک هفته گذشته در لهستان توانسته کشورهای عضو را ملزم کند تا طبق استانداردی که آمریکا نیز از آن تبعیت می کند قدم بردارند، ابراز رضایت شده است.
پس از گذشت دوهفته از مذاکرات در نشست کاتوویس در لهستان، نمایندگان ۲۰۰ کشور درباره اجرای توافق تغییرات آب و هوایی توافق رسیدند. کشورهای حاضر در نشست کاتوویس لهستان عصر روز شنبه و بعد از دو هفته مذاکره در نهایت توافق کردند که استانداردهای یکسانی را برای سنجش میزان تولید گازهای آلاینده خود اتخاذ کنند و تا سال ۲۰۳۰ میزان تولید دیاکسید کربن را ۵۵ درصد نسبت به میزان حال حاضر کاهش دهند.
این مهمترین قدم برداشته شده بعد از توافق تغییرات آب و هوایی سال ۲۰۱۵ پاریس است.
به گزارش آسوشیتدپرس، میکال کورتیکا، رئیس اجلاس لهستان، روز شنبه پیمان پاریس را «یک راه طولانی» توصیف کرد و گفت که تدوین برنامه این پیمان شامل هزاران گام کوچک جهت کاهش آلایندهها است.
با توافق اجرایی امروز، پیمان اقلیمی پاریس که در سال ۲۰۱۵ میلادی به دست آمد از سال ۲۰۲۰ به اجرا گذاشته خواهد شد.
چرا آمریکا از توافق پاریس خارج شد
پیش از این دونالد ترامپ اعلام کرده بود که شاید زمان آن فراسیده تا به این معاهده پایان داده شود.
آمریکا سال گذشته اعلام کرده بود که از معاهده اقلیمی پاریس خارج میشود، معاهدهای که با هدف کاستن از انتشار گازهای گلخانهای به دست آمد و تقریبا همه کشورهای جهان به آن پیوستهاند.
خروج از این معاهده یکی از وعدههای انتخاباتی دونالد ترامپ بود. به گفته او، این پیمان «برای مردم آمریکا هزینهبر» است و تحقیقات نشان میدهد که اجرای این معاهده تا سال ۲۰۲۵ بیش از دو و نیم میلیون فرصت شغلی را در کشورش از بین میبرد. اما خبرگزاری یورونیوز نیز گزارش داده است که «کنفرانس کاتوویس هیچ تعهد جدیدی برای مقابله با گرمایش کره زمین بر دولتهای عضو تحمیل نکرده است.»
گفته می شود فعالان و کارشناسان این حوزه هشدار دادهاند که این پیمان فاقد اهداف یا امید به بهبود اقدامات آب و هوایی است و در آن به طور شفاف به موضوعات کلیدی همچون اختصاص بودجه به پروژههای اقلیمی در کشورهای در حال توسعه پرداخته نشده است.
همچنین مانوئل پولگار ویدال، از رهبران بنیاد بینالمللی طبیعت، اعلام کرد «آنچه در لهستان دیدیم، فقدان بنیادی فهم از بحران کنونی است.»
مجمع بینالمللی تغییرات آبوهوایی (آیپیسیسی) در آخرین گزارش خود اعلام کرده است که روند گرمایش زمین سرعت بیشتری گرفته و هر چه سریعتر باید در سطح بیسابقهای برای کم کردن پیامدهای اقلیمی اقدامات مورد نیاز صورت گیرد.