لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۰

ادامه سخنرانی‌های رئیس جمهوری آمریکا در دفاع از توافق اتمی ایران


باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا

رئیس جمهوری ایالات متحده قرار است در هفته جاری درباره توافق جامع بین المللی برای حل و فصل پرونده هسته‌ای ایران که روز ۲۳ تیر ماه در شهر وین پایتخت اتریش حاصل شد، سخنرانی کند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفت باراک اوباما در این سخنرانی‌ها به استدلال‌هایی که به عقیده او در حمایت از توافق جامعه بین المللی با ایران کلیدی هستند، خواهد پرداخت.

به گفته او رئیس جمهوری آمریکا بر این عقیده است که کنگره ایالات متحده باید از توافقی که گروه ۱+۵ با ایران به منظور جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای از طریق دیپلماتیک دست یافتند، حمایت کند.

باراک اوباما قرار است روز سه‌شنبه با برخی از رهبران گروه‌های یهودی آمریکایی دیدار و درباره توافق ۲۳ تیر ماه وین و اثرات آن گفتگو کند.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز چهاردهم ژوئیه (۲۳ تیر ماه) پس از نزدیک به دو سال گفتگوهای فشرده موفق شدند به توافق برسند.

با اجرای این توافق، محدودیت‌های گسترده‌ای جهت اظمینان از عدم دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای بر روی برنامه هسته‌ای ایران اعمال خواهد شد و در ازای آن بخشی از تحریم‌های اعمال شده علیه ایران لغو خواهند شد.

کنگره تحت حمایت جمهوریخواهان که چند هفته فرصت دارد توافق اتمی ایران را بررسی کند و قرار است در ماه سپتامبر آن را به رأی بگذارد، در مورد کارایی توافق به دست آمده ابراز نگرانی کرده است.

رئیس جمهوری دموکرات آمریکا ضمن رد نگرانی‌های مطرح شده می‌گوید منتقدان گزینه جایگزین بهتری، به غیر از گزینه نظامی، ارائه نکرده‌اند و تهدید کرده است هر طرحی که به تضعیف توافق بیانجامد را وتو خواهد کرد.

کنگره آمریکا برای رد توافق، نیاز به رأی دست کم دو سوم از اعضای هر دو مجلس سنا و نمایندگان دارد؛ از این رو تلاش‌های دو طرف برای جلب نظر نمایندگان و همچنین نهادها و گروه‌های پرنفوذ رو به افزایش گذاشته است.

بدبینی به ایران

رئیس کمیته روابط خارجی سنا پس از نشستی با مقام‌های ارشد اطلاعاتی آمریکا که روز دوشنبه پشت درهای بسته انجام شد، از برخی مفاد توافق و همچنین از این که ایالات متحده توانایی شناسایی فریبکاری احتمالی طرف ایران را داشته باشد، ابراز تردید کرد.

باب کورکر با بیان این که اطمینان خاطری در این زمینه ندارد، گفت «فکر نمی‌کنم هیچ کس دیگری هم بتواند به شما بگوید که مشخصا در این موارد کاملا مطمئن است.»

بسیاری از قانون‌گذاران آمریکایی ضمن ابراز بدبینی به صداقت ایران، گفته‌اند که باید پایبندی ایران به انجام تعهدات خود در این توافق تایید، و شناسایی هرگونه انحراف احتمالی تهران از این تعهدات تضمین شود.

رئیس جمهوری و سایر مقام‌های ارشد دولت آمریکا بارها تاکید کرده‌اند که توافق به دست آمده با ایران، بر مبنای راستی‌آزمایی‌ دقیق بوده و بر اساس اعتماد نیست و از کنگره خواسته‌اند از این توافق حمایت کند.

با این حال سناتور کورکر از اظهارنظر درباره رأی نهایی کنگره در مورد توافق خودداری کرد و گفت با برگزاری نشست‌های مختلف بررسی توافق از جهات گوناگون، همه دید کامل و جامعی از آن خواهند داشت و پس از آن تصمیم‌گیری خواهند کرد.

XS
SM
MD
LG