لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۳

پرزیدنت ترامپ برای دیدار دوم با رهبر کره شمالی وارد ویتنام شد


رئیس جمهوری ایالات متحده برای دومین دیدار با رهبر کره شمالی در یک سال اخیر، شامگاه سه شنبه به وقت ویتنام وارد هانوی پایتخت این کشور آسیایی شد.

پرزیدنت ترامپ بعد از یک مراسم استقبال کوتاه در فرودگاه، به سمت هتل محل اقامت خود حرکت کرد، که در مسیر، با استقبال صدها نفر از مردم ویتنام روبرو شد.

پرزیدنت ترامپ پس از فرود در هانوی در پیامی در توئیتر نوشت:‌«همین الان رسیدیم ویتنام. بابت مراسم استقبال خوبی که برگزار شد از همه مردم سپاسگزارم. جماعتی بسیار دوست‌داشتنی و پر از عاطفه.»

دیدار دوم رهبران آمریکا و کره شمالی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در پایتخت ویتنام برگزار می شود. آنها یک دیدار در خرداد امسال در شهر سنگاپور داشتند.

پیگیری نشست سنگاپور؛ توافق برای جزئیات

با این که رهبران دو کشور سعی می کنند سطح انتظارات را بالا نبرند، اما تحلیلگران می گویند این دیدار دوم در مقایسه با نشست سنگاپور به جزئیات بیشتری خواهد انجامید.

در آن نشست، که نخستین دیدار یک رئیس جمهوری در حال خدمت آمریکا با یک رهبر کره شمالی در هفتاد سال اخیر و از زمان جنگ ویتنام بود،‌ یک توافق کلی صورت گرفت. در بیانیه ای که در پایان آن نشست منتشر شد،‌ کره شمالی پذیرفت در ازای تامین امنیت از سوی آمریکا، به پاکسازی شبه جزیره کره از سلاح اتمی کمک کند. بر اساس این توافق، کره شمالی دیگر آزمایش موشکی جدید انجام ندهد و آمریکا نیز از مانورهای بزرگ نظامی مشترک با کره جنوبی خودداری کند. همچنین پیونگ یانگ متعهد شد بقایای سربازان کشته شده آمریکایی جنگ کره را به ایالات متحده منتقل کند.

بخش هایی از این توافق کلی انجام شده است. آمریکا جز چند مانور کوچک، مانور بزرگی برگزار نکرد. کره شمالی هم آزمایش موشکی انجام نداد. همچنین حدود پنجاه جعبه حاوی بقایای سربازان آمریکایی و گروگان های این کشور به آمریکا بازگردانده شدند.

در این بین همه چیز به خوبی پیش نرفت و در سه ماه گذشته حتی یک بار سفر وزیر خارجه آمریکا به پیونگ یانگ به دلیل برخی اختلافات لغو شد.

آمریکا و کره شمالی از هم چه می خواهند

خواسته های دو طرف از مدت ها پیش مشخص شد و تقریبا در این ماه‌ها ثابت بوده است.

آمریکا خواستار خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره و همچنین پایان برنامه موشکی پیونگ یانگ است و وعده داده است در صورت اقدام کره شمالی در این زمینه،‌ پیونگ یانگ از کمک های اقتصادی واشنگتن بهره مند می شود.

کره شمالی هم خواسته های مشخصی دارد: رفع تحریم‌های بین المللی، امضای توافقنامه نهایی صلح بر مبنای پایان جنگ کره، خروج نیروهای نظامی و تسلیحات آمریکا از شبه جزیره کره و ایجاد کانال مستقیم دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل.

میزبانی ویتنام

دومین نشست مشترک آمریکا و کره شمالی در حالی در هانوی پایتخت ویتنام برگزار می‌شود که انتخاب این شهر خود پیامی را منتقل می کند. ویتنام در چند دهه گذشته متحده کره شمالی بوده است، اما این کشور سوسیالیستی با تغییر رویه خود توانسته وضعیت اقتصادی بهتری برای خود بسازد. ویتنام از سال ۲۰۰۷ به سازمان تجارت جهانی پیوست و در میزبانی نشست اخیر پیشقدم شد.

مقام های ویتنام قصد دارند در یک تور به رهبر کره شمالی،‌ موفقیت های اقتصادی خود را به او نشان دهند. یک روزنامه نگار در هانوی به صدای آمریکا گفت که پیام ویتنام به کیم جونگ اون ساده است: بدون موشک هم می توان پیشرفت کرد.

از سوی دیگر، استقبال رهبر کره شمالی می تواند نشانه ای از تمایل رهبر جوان کره شمالی برای تغییر در وضعیت کشورش باشد که در دو دهه گذشته به دلیل برنامه هسته‌ای و موشکی با سنگین‌ترین تحریم‌ها مواجه بوده است.

چشم انداز نشست هانوی

در نشست سنگاپور یک بیانیه کلی توسط دو رهبر آمریکا و کره شمالی صادر شد که آنها بر خلع سلاح هسته ای توافق دارند. می‌توان انتظار داشت که دو رهبر در نشست هانوی برای جزئیات روند خلع سلاح توافق کنند.

وزیر خارجه ایالات متحده پیشتر گفته بود «غیر اتمی کردن (کره شمالی) به‌ شکلی که قابل تائید باشد» همچنان هدف اصلی دولت آمریکا است و کاخ سفید تصمیم تازه‌ای در مورد وضعیت تحریم‌ها نگرفته‌ است.

کره شمالی انتظار دارد تحریم ها هر چه زودتر برداشته شود، اما آمریکا می‌گوید دو بار قبلی که توافقاتی شد و تحریم‌ها کمی برداشته شد،‌ این کره شمالی بود که زیر تعهدات خود زد. شاید به همین دلیل بود که پرزیدنت ترامپ هفته پیش در گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ سفید، با بیان این که خواهان آن است که ببیند کره شمالی در نهایت از برنامه تسلیحاتی هسته‌ای خود دست می‌کشد، اما این را هم گفت که عجله‌ای برای این مهم ندارد.

موضوع دیگر، دادن اطمینان از سوی آمریکا به کره شمالی است. رئیس جمهوری آمریکا پیش از حضور در هانوی روز یکشنبه ۵ اسفند در توئیتی نوشت که کره شمالی به دلیل موقعیت جغرافیایی و مردمش، از جمله رهبر آن کشور، در مقایسه با هر کشور دیگری، ظرفیت‌های بالقوه بیشتری برای رشد سریع اقتصادی دارد.

جنگ کره و سرانجام آن می‌تواند دیگر دستاورد نشست هانوی باشد. جنگ سه ساله کره در شبه جزیره کره، که به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده بود، در سال ۱۹۵۳ با امضای پیمان آتش بس میان کره شمالی، چین و ائتلاف هفده کشور به رهبری آمریکا متوقف شد و قرار بود به امضای یک پیمان رسمی صلح دائم منتهی شود.

اعلام رسمی پایان جنگ در شبه جزیره کره یکی از آرزوهای دیرین هر یک از رهبران کره شمالی بوده است؛ از کیم ایل سونگ نخستین رهبر گرفته تا پسرش کیم جونگ ایل، و اکنون نوه او کیم جونگ اون. اعلام رسمی صلح دائم می‌تواند به تعامل پیونگ یانگ با جهان و رفع مشکلات اقتصادی این کشور شرق آسیا کمک زیادی کند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG