کاخ سفيد از تصميم کره شمالی برای تعليق غنی سازی اورانيوم و آزمايش موشکهای هسته ای و دوربرد در ازا دريافت کمکهای غذايی از آمريکا ابراز خشنودی کرد و از آن به عنوان نخستين گام مثبت ياد کرده است.
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفيد، روز چهارشنبه بلافاصله بعد از اعلام خبر موفقيت آميز بودن مذاکرات آمريکا و کره شمالی، تصميم پيونگ يانگ برای تعليق فعاليتهای هسته ای در ازا دريافت کمکهای غذايی از آمريکا را به عنوان نخستين گام مثبت آن کشور، توصيف کرد.
رويداد کم سابقه اعلام همزمان اين خبر توسط دو کشوری که سالها در مقابل يکديگر بوده اند، شايد راه را برای شروع مجدد مذاکرات چندمليتی خلع سلاح در برابر کمک، هموار کند. مذاکراتی که پيونگ يانگ در سال ۲۰۰۹ از آن خارج شد.
اين رويداد، تنها دو ماه بعد از مرگ کيم جونگ ايل، رهبر سابق کره شمالی، شايد نشانه ای باشد از تمايل دولت درون گرای اين کشور برای بهبود مناسبات خود با واشنگتن و دريافت کمکهای اقتصادی از آمريکا، دولتی که در حال حاضر توسط رهبری جوان و ناآزموده - کيم جونگ اون - اداره می شود.
دولت کره شمالی با اين تصميم، يعنی تعليق غنی سازی اورانيوم، هنوز فاصله زيادی تا توقف برنامه توليد تسليحات اتمی دارد، چون از ديد پيونگ يانگ، برنامه اتمی احتمالاً برای آن کشور حکم شيشه عمر را دارد.
جی کارنی در پيام روز چهارشنبه خود هشدار داد که موافقت کره شمالی با تعليق غنی سازی اورانيوم خبر بسيار خوبی است، اما بايد به آن عمل شود. وی گفت، قبول مسئوليت يک چيز، عمل کردن به آن چيز ديگری است.
کره شمالی در جريان مذاکرات در يک حرکت عمده ديگر افزود، به بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی اجازه می دهد برای اطمينان از اين تعليق به مجتمع اتمی يونگ بيون بيايند.
هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، پيش از اين اعلام کرده بود، ايالات متحده برای نهايی کردن جزئيات مربوط به ارسال کمک غذايی ۲۴۰ هزار تنی به کره شمالی، با رهبران پيونگ يانگ، ديدار خواهد کرد.
خانم کلينتون گفت، اين کمکها به دقت تحت نظارت خواهد بود، واکنشی که حکايت از اين نگرانی دارد که مواد غذايی اهدايی در جهت اقتدار نظامی آن کشور صرف شود.